Forskjell mellom versjoner av «Johan Christian Dahl»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 12: Linje 12:
 
Fil:Skipbruddveddennorskekyst.jpg|[[Skibbrudd ved den norske kyst]]
 
Fil:Skipbruddveddennorskekyst.jpg|[[Skibbrudd ved den norske kyst]]
 
Fil:Fralyshornet.jpg|[[Fra Lyshornet]]
 
Fil:Fralyshornet.jpg|[[Fra Lyshornet]]
 +
Fil:Frahonefossen.jpg|[[Fra Hønefossen]]
 
</gallery>  
 
</gallery>  
  

Revisjonen fra 14. jul. 2020 kl. 18:28

Johan Christian Clausen Dahl (1788, Bergen - 1857, Dresden) var en norsk maler og regnes som en av de viktigste billedkunstnerne fra nasjonalromantikken i Norge.

Biografi

Dahl var utdannet håndverkmaler hos læreren Johan G. Müller, men det var først når han møtte Lyder Sagen at noen så potensialet i han, og hjalp han med stipend og reise til København i 1811.[1] I København Ble Dahl tatt opp på Akademiet, og ble student hos landskapsmalerene Christian August Lorentzen. Videre studerte Dahl verkene til Jens Juel, Allaert van Everdungenm og Jacob van Ruysdael, som skulle lære han det han trengte til landskapsmaleriene sine.[2] I 1818 la Dahl ut på en studiereise, men stanset tidlig i den tyske byen Dresden, som ble hans hjem resten av livet.[3] Her ble han i 1820 medlem av akademiet, og i 1824 ble professor. Dahl hadde flere elever som utviklet seg til å bli viktige norske kunstnere, blant annet Thomas Fearnley og Peder Balke. Dahl besøkte Norge fem ganger i løpet av livet etter å ha flyttet.

Til tross for å tilbringe mesteparten av sitt liv i Tyskland var Dahl svært opptatt av Norge, den norske naturen, og var svært aktiv i norsk kulturliv ved å blant annet opprette kunstforeninger, foreningen for Norske Fortidsminnesmerkers Bevaring, og ved å støtte opprettelsen av Nasjonalgalleriet i Oslo.

Les om J.C. Dahls verk


Litteratur

Haverkamp, Frode Ernst. S.v. "Johan Christian Dahl". Norsk kunstnerleksikon online. [1]

Referanser

  1. Haverkamp, s.v. «Johan Christian Dahl», Norsk kunstnerleksikon online.
  2. Danbolt, Norsk Kunsthistorie, 161
  3. Danbolt, Norsk Kunsthistorie, 164

Eksterne linker

https://snl.no/J._C._Dahl