Kampen for tilværelsen

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 21. okt. 2015 kl. 10:59 av Ingraas@uio.no (diskusjon | bidrag) (Form og komposisjon)

Hopp til: navigasjon, søk
Christian Krohg, Kampen for tilværeslen, 1889. Olje på lerret. Foto/eier: Nasjonalmuseet, Oslo.

Katalogopplysninger

Christian Krohgs verk, Kampen for tilværelelsen, ble malt i perioden 1888-89. Teknikktypen er olje på lerret. Formatet er 300 x 225 cm. Maleriet ble utstilt i Abels kunsthandel i mai 1889 og innkjøpt av Nasjonalgalleriet samme år[1]. Det er fortsatt i Nasjonalgalleriets samling og er plassert i .......

Motivbeskrivelse

Form og komposisjon

Gjennom form, farge og komposisjon skapes kontrastene. Føttene berører nesten rammen, og vi kommer tett på tråkket og presset til gruppen. Krohg har her brukt komposisjonen til å formidle nærhet. Barnas blikkretning, menneskenes kroppsretning og de utstrakte hendene skaper en usynlig, diagonal linje i bildet som understreker dramatikken. Barnas bleke ansikter med stirrende øyne fanger blikket vårt, og leder det i en diagonal opp til brødet. I mellomgrunn og bakgrunn sees fem andre menneskeskikkelser spredt over stort rom. Krohg viser hvor stor kontrasten er mellom de fattige i den tette køen og de øvrige borgerne i byen, gjennom fraværet av mennesker i byen. I mellomgrunnen går en uniformert mann, kun skisseaktig og grovt gjengitt. Hans ro står i kontrast til gruppen. Mindre skikkelser antydes i bakgrunnen, der Krohg bruker de for å understreke perspektiv gjennom figurenes størrelsesforhold.

Bildeelementene er detaljert og realistisk gjengitt, med grov penselføring. «Bildet er nesten uten faste konturer, hele utførelsen flyktig» skriver Oscar Thue[2]. Figurgruppen er malt i mørke, jordlige farger med innslag av blått og grønt. I kontrast står den folketomme og fredelige gaten og et vakkert belyst byrom. Gaten og dens perspektivlinjer fører oss bakover i bildet og fargene blir dusere i blå, lilla, rosa og gyldne toner. Dette fargeperspektivet understreker dybden i bildet. Fra mørke jordfarger hos menneskene i forgrunnen, til de duse luftfargene i bakgrunnen, skaper Krohg kontrast og dynamikk i bildet. Han spiller på dramatikk og ro, mørke og lys, jord og luft.  

Verkets meningsinnhold

Verket i sin samtid

Sosialrealisme

Ekstrene lenker

Bibliografi

Referanser

  1. Thue, Christian Krohg, 162
  2. Thue, Christian Krogh, 158