Lack of Memory II

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Olav Christopher Jenssen, Lack of Memory II (1994)

Beskrivelse

I Helga Engs Hus på Universitetet i Oslo finner vi verketLack of Memory II av Olav Christopher Jenssen. Verket ble laget til åpningen av Det utdanningsvitenskapelige fakultets nye hovedbygg, Helga Engs hus, i 1994. Lack of Memory II har kommet til UiO gjennom Kunst i offentlige rom, KORO. En vegg ble stilt til disposisjon for vinneren av konkurransen som KORO utlyste for utsmykningen, og vinneren, Olav Christopher Jenssen, oppførte verket på stedet.

Bildet er på hele 3,6m x 12 m og dekker en hel vegg mellom dørene til to auditorier i vestibylen i Helga Engs hus. Verket består av åtte store ovaler, to i høyden, fire i bredden. Alle de åtte ovalene er av noenlunde samme størrelse. Hver oval har mindre ovaler inni seg, og ovalene av ulik størrelse er forbundet med utallige sorte streker. På tre steder, i møte mellom fire ovaler, danner mønsteret firkantede former, konstruert på samme måte som ovalene med mindre firkanter inni.

Olav Christopher Jenssen: Lack of Memory II (detalj). Foto: Tom Garretson.


Materialvalg

Verket er utført i sort maling på stucco lustro, et italiensk materialbegrep som direkte oversatt betyr lysende/strålende puss. Stucco lustro er en form for kalkpuss som blandes med marmorstøv før den påføres flaten med varme glattejern. Noen oppskrifter på stucco lustro inneholder også gips. De fleste stucco lustro-blandingene er tilsatt farge før de påføres i mange tynne lag som glattes ut og bearbeides, ofte blir overflaten såpeimpregnert og til sist polert. Å arbeide med stucco lustro er mest å betrakte som et kunsthåndverk med spesielle og tradisjonsrike påførings- og utglattingsmetoder som skriver seg tilbake fra antikken. Resultatet er en flate med særegen struktur, glans og farge.


Stucco lustroen i dette verket fremstår ikke som helt hvit, men er sannsynligvis tilsatt gult og sort. Fargen oppleves som jevn eggehvit med et svakt grått innslag. Overflaten er helt glatt, hard og jevn. Enkelte steder har verket mistet noe puss, det er sannsynligvis små skader som er påført i ettertid. I oppføringen av dette verket fikk Jenssen hjelp av stukkatør Lennart Puelli. Disse materialene er særegne blant annet fordi det ikke går å male over eller endre på maling som er påført stucco lustroen.Enkelte steder er streken tykkere og mørkere, mens andre steder har det et tynnere og mer grålig preg.


Tolkninger

Kunstenern selv fremholder at verket ikke har noen intendert mening.

Det blir med andre ord opp til betrakteren å tolke bildet slik han eller hun ønsker.

Likevel er det nærliggende å komme med noen assosiasjoner og tanker vi har hatt i møte med verket.

Lack of Memory II oppleves som et rolig, lavmelt verk som gir rom for refleksjon og meditasjon. Til tross for sin massive størrelse, glir verket inn i omgivelsene uten å opponere mot miljøet rundt. Mye av dette skyldes nok den fargesvake paletten, den duse, bakgrunnen i en eggehvit, lysgrå tone, og de sorte og grå strekene.
En annen grunn til at verket oppleves som rolig, flytende og mediterende er motivet med de uendelig mange ovalene. Hver oval kan for seg betraktes som en enhet. Ved å betrakte en oval i ettpunktperspektiv kan de mindre ovalene gi dybde i bildet. Å se verket på denne måten går en følelse av at ovalene er på vei inn eller ut av veggen.


Om tittelen på verket

Dette sier Jenssen selv om tittelen på bildeserien Lack of Memory: ”Lack of Memory er ikke å forstå som et uttrykk for hukommelsestap, snarere er det minnet man er foruten. Det er ikke et begrep i psykologien, men uten minne har man også en ny frihet” Lack of Memory eller hukommelsestap oppfattes av de fleste som noe negativt, en sykdomslignende tilstand. Men Jenssen vil altså problematisere dette; Dersom man ikke bærer med seg gamle stengsler og hindringer, kan et hukommelsestap bety en ny begynnelse, en frigjøring fra eksisterende sannheter, etablerte forhold og relasjoner.


Om kunstneren


Olav Christopher Jenssen (født i 1954) er en av våre mest anerkjente, nålevende, norske samtidskunstnere. Han arbeider primært med maleri, men jobber også med tegning og grafikk. Frem til begynnelsen 1990-tallet arbeidet Jenssen hovedsakelig figurativt, men bildeserien Lack of Memory fra 1992 bryter på mange måter med hans tidligere verker. Med denne serien forlater han den figurative utrykksformen og utforsker det abstrakte flatemaleriets muligheter med flere surrealistiske impulser. Hans abstrakte uttrykksform kan ses i sammenheng med en internasjonal fornyet interesse for denne typen kunst på begynnelsen av 1990-årene.

Lack of Memory-serien ble hans internasjonale gjennombrudd med utstillingen Documenta IX i Kassel. Arbeidet hans er siden den gang konsentrert om maleriets grunnleggende elementer som form og farge. Han er opptatt av rom og luft og er fascinert av det organiske og det sensuelle.
Etter Lack of Memory serien følger flere serier som Since We All Came from the Same Place (1994), Once (1995), Biographie (1997). Lack of Memory II ble laget i 1994, altså etter at han var ferdig med den første bildeserien.



Referanser




Bibliografi

Olav Christopher Jenssen Biographie med bidrag av Olav Christopher Jenssen og Øystein Ustvedt. Astrup Fernly   Museet for Moderne Kunst. Oslo 1997.

Hauke Hauts."Stucco lustro en kalkstenspuss med røtter i antikken" iEn farget kalkstenspuss med røtter i antikken. Informasjonskrift. Norsk forum for bygningskalk i Trondheim. Seminar 13.09-14.09 2003. Tilgjengelig på www.2.arkitektur.no/file61901_stucco_lustro.pdt

Ustvedt,Øystein."Olav Christopher Jenssen - utdypning" (NBL-artikkel). Store norske leksikon. Tilgjengelig på Http://www.snl.no/.nbl_biografi/Olav_Christopher_Jenssen/utdyping

Eksterne lenker