Lack of Memory II

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Olav Christopher Jenssen, Lack of Memory II, 1994. Teknikk, høyde x bredde.

Verket Lack of Memory II er laget i 1994 av kunstneren Olav Christopher Jenssen til Helga Eng Hus.Verket inngår med serien Lack of Memory (1990-92) at utviklingen viste seg full. Serien består av rundt 40 like store bilder, der forskjellige maleriske grep og metoder danner et vidt spekter av uttrykk.1

Motivbeskrivelse

Olav Christopher Jenssen: Lack of Memory II (detalj). Foto: Tom Garretson.

Verket avbilder åtte ovale sirkelformasjoner hvor hver av de åtte sirkelformasjonene fylles igjen med ovaler og linjer. Mellom hver av ovalene er det fylt igjen med rektangulære bokser som fylles igjen på samme vis som ovalene og forhindrer tomrom i bilde. De ytterste lagene av ovalene går over i hverandre gjennom et slags vingespenn som knytter linjene sammen på tvers av hver av sirkelformasjonene. Sentralt i ovalene er streker som fyller hvert av lagene vertikalt, mot ovalenes ytterpunkter bues de av slik at de følger sirkelens form før de blir horisontale på ovalenes bredeste punkt.

Ovalene fremstår som identiske og er symmetrisk oppført med fire oppe og fire nede. Ved nærmere inspeksjon ser mann at de håndmalte sirkelformasjonene har noen menneskelige imperfeksjoner ved seg og at hver av ovalene har sitt eget preg i dette geometriske landskapet.

Maleriet domineres av repetisjon og bruk av vertikale og horisontale linjene som deler inn ovalene og fordeler fokuset inn i hver av sirklene. Hver av ovalene kan minne om spiraler som trekker deg inn i bilde og skaper en følelse av dybde i verket.

Repetisjon går igjen både som følelse og teknikk, på den ene siden er alle strøkene i bildet repetert og gjort igjen og igjen, oval etter oval. På den andres siden foreslår vingespennet mellom ovalene at sirkelformasjonene fortsetter, og at det er rammen som nærmest er vilkårlig plassert.

(Dette verket som fargenes viser en abstrakt oppstilling.3 Verket består av åtte store ovaler , fire i bredden. Den geometriske form som ligner på en ellipse med to vinkelrette akser symmetrisk. Alle de åtte ovalene er av til en viss grad samme størrelse som viser perspektiv.)

Stucco Lustro

Olav Christopher Jenssen: Lack of Memory II (detalj). Foto: Tom Garretson.

Veggen er laget i stucco lustro og bygger motivmessing på konstruksjon. Dette veggmaleriet har sterk forbindelse til kunstnerens tegninger fra samme tidsperiode.2 Denne stuco lustro teknikken ble brukt i antikken for å lage falske effekter, for eksempel marmor eller stein. Den stucco lustro teknikken er en form for kalkpuss som blandes med marmorstøv før den påføres flaten med varme glattejern. Fargen oppfatte som jevn eggehvit med et svakt grått innslag. Overflaten er helt glatt, hard og jevn.

Olav Christopher Jenssen: Lack of Memory II (detalj). Foto: Tom Garretson.

Abstrakt kunst og Olav Christoffer Jenssen

I likhet med samlingen med samme navn er Lack of Memory II et abstrakt verk som ikke har noe konkret motiv fra naturen. Frem til starten av 1990-tallet jobbet Jenssen først og fremst med figurativ kunst,  men forandret til en abstrakt stil gjennom 80-årene. Da bildeserien Lack of Memory kom i 1992, brøt kunstnere med sine tidligere verker.[1] Gjenfødelsen av abstrakt kunst oppsto i postmodernismen der kunsten, i motsetning til modernismen, ble oppfattet som noe forseggjort og dekorativt. I et samfunn sett på som kaotisk trengte ikke kunsten lenger å ha noen spesifikk dypere mening bak seg, men det kunne nå heller være opp til betrakteren å tolke bilde individuelt. [2] Populariteten for abstrakte verk økte, og flere kunstnere tok igjen bruk av det abstrakte. Det ble også satt fokus på teorien bak kunst, og derfor fokus på ulike metoder og underlag for å skape kunsten. I etterkrigstiden mistet man også mer og mer oversikt over spesifikke formspråk for ulike epoker, og kunstnere byttet i større grad formspråk enn tidligere.[3] Olav Christopher Jenssens nye interesse for det abstrakte kan kanskje forklares ved dette. 

Olav Christopher Jenssen: Lack of Memory II. Foto: Tom Garretson.

Bibliografi

Øystein Ustvedt. "Maleriet. 1990" Ny norsk Kunst. Fagbokforlaget Vigmostad Bjørke A/S, 2012.

Kunstnernes K.H Hus Oslo 1992.

Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til idag. Oslo: Det Norske Samlaget, 1998.

Ustvedt, Øystein. Syndige abstraksjoner: abstrakt kunst fra 90-årene: Harald Fen, Urban Ghadsta, Thomas Hestvold, SUnniva McAlinden, Germain Ngoma, Dag Erik Leversby, Thomas Sæverud, Anders Widoff : Impulsen 25.1-17.3 1996. Oslo: Astrup Fearnley museet for moderne kunst, 1996. http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2008061904016

Eksterne lenker

hhtps:/nbl.snl.no

Referanser

1 Store norske leksikon online, s.v

2 Ulla Uberg, kunstforvalter ved UiO.

3 Store norske leksikon online, s.v
  1. Danbolt, Norsk Kunsthistorie, 446
  2. Ustvedt, Syndige Abstraksjoner, 4
  3. Danbolt, Norsk Kunsthistorie, 402