Forskjell mellom versjoner av «Maleren Karl Nordström»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 10: Linje 10:
  
 
==== Krohgs utdanning ====
 
==== Krohgs utdanning ====
[https://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Gussow Karl Gussow,] som var Krohgs lærer fra 1874, hadde stor innflytelse på Krohgs kunstneriske opplæring.<ref>Thune, Oscar. “Christian Krohg: maler, journalist og forfatter,” Norsk kunstnerleksikon. 01.12.2015. <nowiki>https://nkl.snl.no/Christian_Krohg</nowiki>.</ref> Gussows kunstneriske orientering var realistisk. Krohg fikk så mye ut av å ha Gussow lærer at han fulgte etter han til Berlin hvor Krohg blei fire år for å studere under Gusshow. Det er sannsynlig at tiden i Berlin og Gussows realistiske opplæring var med på og resultere I denne blandingen av realisme og impresjonisme som stilistisk kommer til uttrykk i verket.
+
[https://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Gussow Karl Gussow,] som var Krohgs lærer fra 1874, hadde stor innflytelse på Krohgs kunstneriske opplæring.<ref>Thune, Oscar. “Christian Krohg: maler, journalist og forfatter,” Norsk kunstnerleksikon. 01.12.2015. <nowiki>https://nkl.snl.no/Christian_Krohg</nowiki>.</ref> Gussows kunstneriske orientering var realistisk. Krohg fikk så mye ut av å ha Gussow lærer at han fulgte etter han til Berlin hvor Krohg ble i fire år for å studere under Gusshow. Det er sannsynlig at tiden i Berlin og Gussows realistiske opplæring var med på og resultere i realismen som stilistisk kommer til uttrykk i verket.
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Maleri]]
 
[[Kategori:Maleri]]
 
<references />
 
<references />

Revisjonen fra 17. okt. 2017 kl. 19:02

Christian Krohg, Maleren Karl Nordström, 1882. Olje på lerret, 61 x 46,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Maleren Karl Nordström er et impresjonistiskhalvportett malt av Christian Krohg i 1882, og er malt under et opphold i Frankrike, hvor Krohg sammen med flere skandinaviske kunstnerkolleger, deriblant den svenske maleren Karl Nordström, reiste for å utforske hva det rike kunstlivet i Paris hadde å tilby. (Test, Henrik Evensen)

Nordström er til venstre i bildet med bakre del av kroppen og hodet innenfor det gylne snitt. Bildet er malt med upresist forskjøvet linjeperspektiv. Perspektivlinjene møtes i det store treet i hagen, i den samme retningen Karl Nirdström er orientert.

Historiske perspektiver

Norsk frigjøring

I 1882 var Norge i union med Sverige, og mange personer i Norge ønsket et norsk selvstyre.[1] Et resultat av dette var for eksempel at Venstre i 1882 fikk flertall på Stortinget, som førte til at Norge fikk parlamentarisk styre i 1884 med en selvutnevnt regjering. Videre vokste byer, og industrien på 1870-tallet både i Norge og i andre industrialiserte områder i Europa.

Krohgs utdanning

Karl Gussow, som var Krohgs lærer fra 1874, hadde stor innflytelse på Krohgs kunstneriske opplæring.[2] Gussows kunstneriske orientering var realistisk. Krohg fikk så mye ut av å ha Gussow lærer at han fulgte etter han til Berlin hvor Krohg ble i fire år for å studere under Gusshow. Det er sannsynlig at tiden i Berlin og Gussows realistiske opplæring var med på og resultere i realismen som stilistisk kommer til uttrykk i verket.

  1. Mardal, Magnus A. ”Norsk Historie fra 1815 til 1905,” Store norske leksikon. Sist endret 20.01.2017. https://snl.no/Norsk_historie_fra_1815_til_1905.
  2. Thune, Oscar. “Christian Krohg: maler, journalist og forfatter,” Norsk kunstnerleksikon. 01.12.2015. https://nkl.snl.no/Christian_Krohg.