Forskjell mellom versjoner av «Maleren Karl Nordström»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Innledning/motiv)
Linje 1: Linje 1:
 
== Innledning/motiv ==
 
== Innledning/motiv ==
''Maleren Karl Nyström'' (originaltittel ''Den svenske maler Karl Nyström'') er et maleri av den norske kunstneren Christian Krohg.  
+
''Maleren Karl Nyström'' (originaltittel ''Den svenske maler Karl Nyström'') er et maleri av den norske kunstneren [[Christian Krohg]]. Det ble malt sommeren 1882, da han og flere andre skandinaviske kunstnere oppholdt seg i Grez-sur-Loing i Frankrike. Bildet viser Krohgs kunstnerkollega Nyström som står foran et vindu og ser utover et sommerlig landskap. 
  
 
== Formalanalyse ==
 
== Formalanalyse ==

Revisjonen fra 23. okt. 2017 kl. 01:51

Innledning/motiv

Maleren Karl Nyström (originaltittel Den svenske maler Karl Nyström) er et maleri av den norske kunstneren Christian Krohg. Det ble malt sommeren 1882, da han og flere andre skandinaviske kunstnere oppholdt seg i Grez-sur-Loing i Frankrike. Bildet viser Krohgs kunstnerkollega Nyström som står foran et vindu og ser utover et sommerlig landskap.

Formalanalyse

Christian Krohg, Maleren Karl Nordström, 1882. Olje på lerret, 61 x 46,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet.
Maleren Karl Nordström er et portrettmaleri som har en malerisk, men samtidig en realitisk fremtoning. Maleriet er figurativt og omfatter en forenklet og dynamisk komposisjon, som er påvirket av impresjonismen.

Det er tydelig at Christian Krohg er opptatt av det prosessuelle ved Maleren Karl Nordström ettersom maleriet uttrykker et impresjonistisk og forenklet formspråk. Krohg benytter seg flere virkemidler som gir maleriet form, som for eksempel bruk av lagvis med transparente malingsstrøk, organiske kontureringer og gjenkjennbar koloritt. For eksempel er det i bakgrunnen av maleriet skildret et naturlandskap. Landskapet er malt med jordlige- og komplementærfarger som gir maleriet et impresjonistisk uttrykk. Det maleriske er spesielt synlig i trærnene i bakgrunnen av maleriet, som ikke er finmodellert, men heller malt med grove og levende malingstrøk. [1]

Oppbygging

Fargebruken i Maleren Karl Nordström er både naturalistisk og realistisk, med bruk av lyse, klare jordfarger av hvitt, brun, lyseblått og blanding av lys- og mørkegrønn. Fargene skaper både dynamikk og dybdevirkning, og gir en følelse av rom. Lyset fra himmelen er gjenskinnene og skaper dybde, og formidler det som ser ut som en tidlig formiddag på vår- eller sommerhalvåret. I maleriet er det et kontrastskille i bruken av varme farger i forgrunnen og kalde i bakgrunnen, som er med på å bevege blikket vårt rundt i maleriet. For eksempel går denne kontrasten fra de mørke klærnene til mannen, ut mot de lyse, blålige, hvite og landskapelige tonene i dagslyset utenfor.

Det finnes bruk av flere linjer i maleriet, som er sentralt for oppbyggingen av komposisjonen. Det er for eksempel en tydelig linje som strekker seg langs gelenderet hvor Nordström har hånden sin plassert, og en annen linje som strekker seg langs det åpne vinduet bak han. Disse to perspektivlinjene møter og krysser hverandre i den hvite karmen i vinduet, og er med på å skape en dybdevirkning. Forsvinningspunktet forsvinner utenfor rammen til maleriet og opp mot høyre hjørne. I maleriets bakgrunn er det også langstrakte og horisontale linjer som følger elven og landskapet, og bidrar til en dynamisk virkning.

I maleriet er Nordström malt i halvfigur, og plassert der ansiktet hans er i profil. Det er derfor ikke mulig å observere framsiden av ansiktet, og dermed får av et fullstendig utseende. På venstre side av Nordström er det en refleksjon i vinduet, som kan tolkes som en referanse til Krohg selv. Krohg skal ha uttalt at ethvert portrett han malte av en kunstner, var også en form for selvportrett av han selv. Krohg ønsket å ironisere den rollen kunstneren hadde, som han mente var både konstruert og en rolle man kun trer fram i. [2]

??? ta bort siste del??

Tiden i Paris

I 1882 reiste Krohg sammen med flere andre skandinaviske kunstnere til Paris for å se hva det rike kunstlivet i Paris hadde å tilby. På denne tiden mottok Krohg statens kunstnerstipend, da han slet med å få solgt sine malerier. På tross av dette var han representert på den 7. Salongutstillingen i Paris med sine bilder Babord litt (1879), og Vindstille (1881).

I april 1882 reiste Krohg sammen med blant annet Christian Skredsvig og Karl Nordström til den lille landsbyen Grez-sur-Loing noen mil sør for Paris Her bodde de på kunstnerpensjonatet Pension Laurent, et hotell som rommet en stor, grønn hage som strakte seg helt ned til elven, Loing, som gav luften en bløt og dirrende luft, som la tilrette for en impresjonistisk stemning.

Karl Nordström var Krohgs nærmeste omgangsvenn i Grez, og de to skal ha tilbrakt mye tid sammen under oppholdet. Krohgs portrett av Norström skal ha blitt til etter at de nylig hadde studert impresjonistisk kunst i Paris, og da de kom tilbake til pensjonatet, stod Nordström og skuet ut på utsikten bak pensjonatets hage med vinduet på vidt gap. Krohg så et potensiale i akkurat dette motivet, og skal ha bedt Nordström om å bli værende i sin positur slik at han kunne fange øyeblikket.

Det kan tenkes at Krohg ble inspirert av blant annet Caillebottes som hadde malt et lignende bilde, L'Homme au Balcon, som også er et bilde av en mann i mørke klær som ser utover utsikten, og hvor han speiles i glass på siden av bildet.

Utdanning

Karl Gussow, som var Krohgs lærer fra 1874, hadde stor innflytelse på Krohgs kunstneriske opplæring.[3] Gussows kunstneriske orientering var realistisk. Krohg fikk så mye ut av å ha Gussow lærer at han fulgte etter han til Berlin hvor Krohg ble i fire år for å studere under Gusshow. Det er sannsynlig at tiden i Berlin og Gussows realistiske opplæring var med på og resultere i realismen som stilistisk kommer til uttrykk i verket.

Impresjonisme

Ordet, impresjonisme, kom i bruk i 1874, fra kritikker og andre kunstnere da Claude Monet viste hans verk "Inntrykk Soloppgang", på den første imprejonistiske utstillingen.[4] Krohg gikk til Paris å studere samtids kust og den nye impresjonisme på plassen hvor den tokk sted. I Paris møtte Krohg en rekke andre kjente kunstnere som inspirerte ham.[5] 

"Maleren Karl Nordstöm" er et bilde som er laget av den impresjonistiske stilen. Krohg brukte denne stilen sjelden over karrieren hans. Krogh foretrukket til å bruke en mer natualistiske og realistiske stil før og etter "Maleren Karl Nordström" ble malt. Denne realistiske stilen kan bli sett i  "Syk Pike" som ble malt 1880-81 og er kanskje Krohgs mest kjente verk.[6] "Maleren Karl Nordström" s impresjonistiske trekker og stil, er litt rart for Krohgs verk some ble malt rundt sent 1800-tallet. Dette antyder at impresjonisme for Krohg på denne tida var en forbigående fase. Krohg ville ikke bruke impresjonisme igjen på alvor til 1910- tallet da han malte flere bildet på impresjonisme blant annet et selvportrett.[7] Denne sente bruken av impresjonisme viser at Krohg virkelig hadde lærte seg stilen da han var i Paris. Med ingen tidligere malerier som som males i impresjonisme, kan vi på pekke at dette maleriet var det første Krohg malte med impresjonistiske elementer.
  1. Nasjonalmuseet (2017) ”Den svenske malere Karl Nordström”  [1]
  2. Nasjonalmuseet (2017) ”Den svenske malere Karl Nordström”, (Audioguide) [2]
  3. Thune, Oscar. “Christian Krohg: maler, journalist og forfatter,” Norsk kunstnerleksikon. 01.12.2015. https://nkl.snl.no/Christian_Krohg.
  4. Chu, Nineteenth Century Art, .238
  5. Thue, Oscar. Christian Krohg. Den Norske Kunst Leksikon online, oppsøkt 2. september 2017. Sist Oppdatert 1. desember 2015. https://nkl.snl.no/Christian_Krohg
  6. Det Nasjonalgalleriet/ Nasjonalmuseet Samling online, s.v. Syk Pike
  7. Det Nasjonalgalleriet/ Nasjonalmuseet Samling online s.v. Selvportrett ved Staffeliet