Maleren Karl Nordström

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Christian Krohg, Maleren Karl Nordström, 1882. Olje på lerret, 61 x 46,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Maleren Karl Nordström er et impresjonistiskhalvportett malt av Christian Krohg i 1882, og er malt under et opphold i Frankrike, hvor Krohg sammen med flere skandinaviske kunstnerkolleger, deriblant den svenske maleren Karl Nordström, reiste for å utforske hva det rike kunstlivet i Paris hadde å tilby. (Test, Henrik Evensen)

Nordström er til venstre i bildet med bakre del av kroppen og hodet innenfor det gylne snitt. Bildet er malt med upresist forskjøvet linjeperspektiv. Perspektivlinjene møtes i det store treet i hagen, i den samme retningen Karl Nirdström er orientert. I tilegg er det i utemiljøet brukt et atmosfærisk perspektiv med farger som blir mer duse og blå ettersom avstanden øker. Både indre og ytre miljø står stille.

Bakgrunn

Krohgs utdanning

Karl Gussow, som var Krohgs lærer fra 1874, hadde stor innflytelse på Krohgs kunstneriske opplæring.[1] Gussows Kunstneriske orientering var realistisk. Krohg fikk så mye ut av å ha Gussow lærer at han fulgte etter han til Berlin hvor Krohg blei fire år for å studere under Gusshow. Det er sannsynlig at tiden i Berlin og Gussows realistiske opplæring var med på og resultere I denne blandingen av realisme og impresjonisme som stilistisk kommer til uttrykk i verket.
  1. Thune, Oscar. “Christian Krohg: maler, journalist og forfatter,” Norsk kunstnerleksikon. 01.12.2015. https://nkl.snl.no/Christian_Krohg.