Maleren Karl Nordström

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Christian Krohg, Maleren Karl Nordström, 1882. Olje på lerret, 61 x 46,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Maleren Karl Nordström er et impresjonistiskhalvportett malt av Christian Krohg i 1882, og er malt under et opphold i Frankrike, hvor Krohg sammen med flere skandinaviske kunstnerkolleger, deriblant den svenske maleren Karl Nordström, reiste for å utforske hva det rike kunstlivet i Paris hadde å tilby. (Test, Henrik Evensen)

Nordström er til venstre i bildet med bakre del av kroppen og hodet innenfor det gylne snitt. Bildet er malt med upresist forskjøvet linjeperspektiv. Perspektivlinjene møtes i det store treet i hagen, i den samme retningen Karl Nirdström er orientert.

Bakgrunn

Krohgs utdanning

Karl Gussow, som var Krohgs lærer fra 1874, hadde stor innflytelse på Krohgs kunstneriske opplæring.[1] Gussows Kunstneriske orientering var realistisk. Krohg fikk så mye ut av å ha Gussow lærer at han fulgte etter han til Berlin hvor Krohg blei fire år for å studere under Gusshow. Det er sannsynlig at tiden i Berlin og Gussows realistiske opplæring var med på og resultere I denne blandingen av realisme og impresjonisme som stilistisk kommer til uttrykk i verket.

  1. Thune, Oscar. “Christian Krohg: maler, journalist og forfatter,” Norsk kunstnerleksikon. 01.12.2015. https://nkl.snl.no/Christian_Krohg.