Maleren Karl Nordström

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 18. okt. 2017 kl. 11:35 av Marteids@uio.no (diskusjon | bidrag) (Historiske perspektiv)

Hopp til: navigasjon, søk
Christian Krohg, Maleren Karl Nordström, 1882. Olje på lerret, 61 x 46,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Maleren Karl Nordström er et impresjonistiskhalvportett malt av Christian Krohg i 1882, og er malt under et opphold i Frankrike, hvor Krohg sammen med flere skandinaviske kunstnerkolleger, deriblant den svenske maleren Karl Nordström, reiste for å utforske hva det rike kunstlivet i Paris hadde å tilby. (Test, Henrik Evensen)

Nordström er til venstre i bildet med bakre del av kroppen og hodet innenfor det gylne snitt. Bildet er malt med upresist forskjøvet linjeperspektiv. Perspektivlinjene møtes i det store treet i hagen, i den samme retningen Karl Nirdström er orientert.

Historiske perspektiv

Den realistiske kunstformen er en kritisk og nøktern stil.7 Den vokste frem på 1870-tallet, samtidig som blant annet deler av industriell utvikling.[1] Den impresjonistiske formen derimot viser ofte førsteinntrykk og lyse farger i bredt spekter.6 Impresjonismens formål var blant annet frigjøring fra det tradisjonelle akademiske salongmaleriet. (midlertidig Martin)

Krohgs utdanning

Karl Gussow, som var Krohgs lærer fra 1874, hadde stor innflytelse på Krohgs kunstneriske opplæring.[1] Gussows kunstneriske orientering var realistisk. Krohg fikk så mye ut av å ha Gussow lærer at han fulgte etter han til Berlin hvor Krohg ble i fire år for å studere under Gusshow. Det er sannsynlig at tiden i Berlin og Gussows realistiske opplæring var med på og resultere i realismen som stilistisk kommer til uttrykk i verket.

  1. Thune, Oscar. “Christian Krohg: maler, journalist og forfatter,” Norsk kunstnerleksikon. 01.12.2015. https://nkl.snl.no/Christian_Krohg.