Maleren Karl Nordström

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Christian Krohg, Maleren Karl Nordström, 1882. Olje på lerret, 61 x 46,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Tiden i Paris

I 1882 reiste Krohg sammen med flere andre skandinaviske kunstnere til Paris for å se hva det rike kunstlivet i Paris hadde å tilby. På denne tiden mottok Krohg statens kunstnerstipend, da han slet med å få solgt sine malerier. På tross av dette var han representert på den 7. Salongutstillingen i Paris med sine bilder Babord litt (1879), og Vindstille (1881).

I april 1882 reiste Krohg sammen med blant annet Christian Skredsvig og Karl Nordström til den lille landsbyen Grez-sur-Loing noen mil sør for Paris Her bodde de på kunstnerpensjonatet Pension Laurent, et hotell som rommet en stor, grønn hage som strakte seg helt ned til elven, Loing, som gav luften en bløt og dirrende luft, som la tilrette for en impresjonistisk stemning.

Karl Nordström var Krohgs nærmeste omgangsvenn i Grez, og de to skal ha tilbrakt mye tid sammen under oppholdet. Krohgs portrett av Norström skal ha blitt til etter at de nylig hadde studert impresjonistisk kunst i Paris, og da de kom tilbake til pensjonatet, stod Nordström og skuet ut på utsikten bak pensjonatets hage med vinduet på vidt gap. Krohg så et potensiale i akkurat dette motivet, og skal ha bedt Nordström om å bli værende i sin positur slik at han kunne fange øyeblikket.

Det kan tenkes at Krohg ble inspirert av blant annet Caillebottes som hadde malt et lignende bilde, L'Homme au Balcon, som også er et bilde av en mann i mørke klær som ser utover utsikten, og hvor han speiles i glass på siden av bildet.

Utdanning

Karl Gussow, som var Krohgs lærer fra 1874, hadde stor innflytelse på Krohgs kunstneriske opplæring.[1] Gussows kunstneriske orientering var realistisk. Krohg fikk så mye ut av å ha Gussow lærer at han fulgte etter han til Berlin hvor Krohg ble i fire år for å studere under Gusshow. Det er sannsynlig at tiden i Berlin og Gussows realistiske opplæring var med på og resultere i realismen som stilistisk kommer til uttrykk i verket.

  1. Thune, Oscar. “Christian Krohg: maler, journalist og forfatter,” Norsk kunstnerleksikon. 01.12.2015. https://nkl.snl.no/Christian_Krohg.