Forskjell mellom versjoner av «Modellenes hyllest»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 15: Linje 15:
 
== Ikonologi  ==
 
== Ikonologi  ==
  
Kai Fjell slet økonomisk i første delen av livet sitt. Dette er speilet i bildene hans: frem til 1930 hadde Fjell en svært tung stil tema- og fargemessig. Død og angst sto sentralt i bildene hans, med mørke farger. Etter 1932, derimot, får bildene en lysere tone, og temaet kretser rundt en hyllest til livet. Gjerne portrettert gjennom den fruktbare kvinnen. 
+
Kai Fjell slet økonomisk i første delen av livet sitt. Dette er speilet i bildene hans: frem til 1930 hadde Fjell en svært tung stil tema- og fargemessig. Død og angst sto sentralt i bildene hans, med mørke farger. Etter 1932, derimot, får bildene en lysere tone, og temaet kretser rundt en hyllest til livet. Gjerne portrettert gjennom den fruktbare kvinnen. Kvinnen er både et symbol og et tema som går igjen i Fjells malerier.<ref>Daboldt, Norsk Kunsthistorie, 309</ref>&nbsp;Han sa selv om dette "De er symboler på det primære, på tingen i bevegels og vekst. I mor og barn, i det som gror, møtes vi alle. Der er vi på sikker grunn og jeg søker farger og linker som er like grunnlegende, like begynnende som mor og barn".&nbsp;<ref>Holger,Kai Fjell Tegninger, 6</ref>&nbsp;Han maler dem ofte i tre stadier, som den unge, den modne og den gamle.<ref>Galleri F15, Kai Fjell: Sunken stjernebilder</ref>&nbsp;Disse kan vi også kjenne igjen i dette maleriet. Den gamle står vi venstre, den modne i midten, med frukten i hånden og&nbsp;
  
 
== Referanser  ==
 
== Referanser  ==

Revisjonen fra 22. okt. 2013 kl. 16:06

Kai Fjell, Modellenes hyllest, 1936. Olje på lerret, 126 x 140 cm, Nasjonalgalleriet. 

Motivbeskrivelse

Kai Fjell, Modellenes hyllest, 1936. Foto: Nasjonalmuseet.
De fire kvinneskikkelsene er det mest sentrale ved motivet. En av dem er i blå helfigur, vendt mot tilskueren og overlapper et portrett av seg selv.[1] Modellen på portrettet titter bak skulderen til den blå kvinneskikkelsen. De er fremstilt tilnærmet identiske med slør på hodet og står foran eller inntil en blå flate som er markert med okergule rammer. Blikket er festet ut av bildet og uttrykket i ansiktet har en melankolsk stemning.

Den største modellen er plassert sentralt i motivet slik at hun nesten deler verket i to. Betrakteren ser modellen fra knærne og opp, med ryggen til. Fjell har malt et oransje omriss rundt hennes ellers lyse oker-grå kropp, som lager en komplementærkontrast i forhold til de blå modellene. Dette gir en enda tydligere virkning av at de blå modellene står lenger inn i rommet. I hånden bak ryggen, holder hun noe som minner om et eple.

Den siste sitter i bakgrunnen til venstre for bildet. Kraftig stilisert i forhold til de andre, er modellen malt i lyse gul- og blåtoner. Dette skaper en nesten åndelig og skjør følelse over seg, da hun også har et tykt, gult omriss rundt seg. Hun er den enste som sitter, og har et blikk som våker over et hode som ligger ved siden av seg.

I rommet er det også elementer som kan se tilfeldig eller banalt plassert ut, som en fisk på gulvet, en byste med rosekrans på et lite skap med rosemaleri og en seng i bakgrunnen som den stiliserte modellen sitter ved.

Formalanalyse

Ikonologi

Kai Fjell slet økonomisk i første delen av livet sitt. Dette er speilet i bildene hans: frem til 1930 hadde Fjell en svært tung stil tema- og fargemessig. Død og angst sto sentralt i bildene hans, med mørke farger. Etter 1932, derimot, får bildene en lysere tone, og temaet kretser rundt en hyllest til livet. Gjerne portrettert gjennom den fruktbare kvinnen. Kvinnen er både et symbol og et tema som går igjen i Fjells malerier.[2] Han sa selv om dette "De er symboler på det primære, på tingen i bevegels og vekst. I mor og barn, i det som gror, møtes vi alle. Der er vi på sikker grunn og jeg søker farger og linker som er like grunnlegende, like begynnende som mor og barn". [3] Han maler dem ofte i tre stadier, som den unge, den modne og den gamle.[4] Disse kan vi også kjenne igjen i dette maleriet. Den gamle står vi venstre, den modne i midten, med frukten i hånden og 

Referanser

  1. Fjell, Sunkne Stjernebilder, 13
  2. Daboldt, Norsk Kunsthistorie, 309
  3. Holger,Kai Fjell Tegninger, 6
  4. Galleri F15, Kai Fjell: Sunken stjernebilder



Bibliografi

Eksterne lenker