Når gjøken bygger rede

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Bjørn Carlsen, Når gjøken bygger rede, 1995-1996. Foto: Arthur Sand.

Bildet er et oljemaleri malt på lerret i 1995 av den norske kunstneren Bjørn Carlsen (1945-). Verket måler 425 cm x 270 cm.

Motivet

Maleriet vi ser er figurativt, slik Carlsens malerier ofte er, og figurene befinner seg i uforklarte omgivelser. Vi ser tre menneskeskikkelser som befinner seg i et landskap. Til venstre ser vi en skikkese som sitter på bakken mens den strikker, og denne figuren er det eneste i motivet som har blikket vendt ut av bildet, og rettet på betrakteren.Vi ser vi to skikkelser i gull som går innover i maleriet med ryggen vendt mot tilskueren, og trekker vårt blikk inn mot midten. Den ene figuren ser ut til å ha en vinge på armen. De går i retning av et nakent tre som står sentrert i maleriet. Øverst ser vi en stor gjøk som tilsynelatende faller med en brukket vinge mens den slipper en kvist. I bakgrunnen ser vi en sol som dominerer bakgrunnen. Den er i likhet til treet midtsentrert.

Formanalyse

Bjørn Carlsens formspråk er kraftig, og nesten litt forstyrrende. Treet som er sentrert i bildet skaper en vertikal linje og figurene rundt treet skaper en trekant som gir komposisjonen tyngde, ved at den horisontale linjen nederst i bildet er plassert der handlingen er mest intens. Bildet har også en asymmetrisk balanse ved at kunstneren bruker ulike kontraster som størrelsesforhold samt varme og kalde farger. Komposisjonen er dynamisk, ved at blikket blir ledet mot de forskjellige figurene.

Carlsen maler ekspresjonistisk. Han bruker ulike pensler, sandpapir og svamp for å få et ekspressivt uttrykk. Han har malt i flere lag for å få fargene til å skinne igjennom, og dette uttrykket ser man igjen i mange av hans malerier.[1] Fargene i bildet varierer fra bleke blåtoner på toppen, til varmere rødtoner mot bunnen. Mot ytterkantene av bildet er fargene mer tilbaketrukne og trekker mindre oppmerksomhet. Dette gir et inntrykk av distanse i motivet. Rommet er avgrenset med bruken av en ugjennomtrengelig bakgrunn som lukker motivet. Man ser en form for egenskygge på objektene, men ingen slagskygge. Lyset fremstår som svakt og gir en følelse av kveld. Lyset, skyggene og fargene gjør at bildet fremstår som en uvirkelighet, som en drøm, en fantasi.

”Når gjøken bygger rede” er plassert på bibliotekets fondvegg mellom to søyler. Bildet passer godt til omgivelsene. Søylene skaper linjer som man kan kjenne igjen i bildet for eksempel på treet. Fargemessig passer det også til omgivelsene. Veggene i biblioteket er blå med gulldetaljer og disse fargene passer til himmelen og solen på bildet, men står også i kontrast til de dypere og varmere fargene, som rødtonene og grønntonene, i bildet.


Betydning

I et intervju med Carlsen[2] kan han fortelle at når han fikk i oppdrag å lage et kunstverk til Universitetet ville han rette oppmerksomheten til ungdommene om hva som skjer med naturen. Det er et viktig tema å ha på et universitet. Når gjøken bygger redet sitt selv er noe alvorlig galt, naturen er i forandring. Han sier at symbolikken i at mennesket har gullvinge mens gjøkens vinge er knekt, er at verden forandrer seg, slik den også gjorde da dinosaurusene ble uttryddet. Det at gjøken legger eggene sine i andres rede for at andre skal oppfostre gjøkungen vet vi, men det ble også sagt at dersom gjøken sang mens trærne var nakne varlset den et dårlig år.[3] Vi går mot dommedag, vi må innse hvor sårbare vi er, vi må være kreative og bli oss selv bevisst på hva som skjer rundt oss. Vi kan ikke sitte passive og la ting skje, slik figuren til venstre i bildet gjør, der hun sitter og strikker med angstfulle øynener mens hun stirrer tomt ut i luften. Det er en oppfordring til oss mennesker om å se virkeligheten i øynene.

Referanser

  1. Sørensen, s.v. "Bjørn Carlsen".
  2. Telefonintervju den 28.09.13
  3. Frøstrup, Dyr i tro og overtro, 18.

Bibliografi

Brun, Hans-Jacob. Bjørn Carlsen: Fabel Aktig. Oslo: Forlaget Press, 2000.

Frøstrup, Johan Christian. Dyr i tro og overtro. Oslo: Grøndahl & Søn Forlag A.S., 1989.

Koefoed, Holger. Bjørn Carlsen: Undring over tingenes tilstand. Oslo: Labyrinth Press, 1995.

Krichbaum, Jorg og Rein A. Zondergeld. Dictionary of Fantastic art. Woodbury, New York: Barron’s, 1985.

Messen, Nils. Bjørn Carlsen: Pasteller. Oslo: Labyrinth Press, 2003.

Sørensen, Gunnar. S.v. Bjørn Carlsen. Norsk biografisk leksikon online. https://nbl.snl.no/Bj%C3%B8rn_Carlsen

Eksterne lenker

Galleri Nova

Koefoed, Holger. Invitasjon til Bjørn Carlsen, filmfestivalutstillinger 2012. Hentet 13. oktober 2013. http://www.haugesund-billedgalleri.net/arkiv/carlsen/img/Invitasjon%20Filmfestivalutstillingen%202012.pdf

Heilemann, Beate (redaksjon). (2003, 20. mai). «Domus Bibliotheca: Kunst – Utsmykking». Hentet 13. september 2013 fra http://folk.uio.no/beatehe/prosjektet_v03/Kunst3.html.htm