Forskjell mellom versjoner av «Nic.Schiøll»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 27: Linje 27:
 
<br>
 
<br>
  
== Bibliografi  ==
+
== &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Bibliografi  ==
  
 
[[Category:Oslo_rådhus]] [[Category:Kunstnere]] [[Category:Skulptur]]
 
[[Category:Oslo_rådhus]] [[Category:Kunstnere]] [[Category:Skulptur]]

Revisjonen fra 25. okt. 2011 kl. 20:14

Biografi

Nicolai Marius Schiøll ble født 10.10.01 i Kristiania. Han døde 29.12.84 i Oslo.
Nic Schiøll var en svært produktiv bildehugger. Han var elev av Wilhelm Rasmussen ved Statens Kunstakademi i 1923 og senere hos Antoine Bourdelle i Paris.[1] Han gjorde seg spesielt bemerket for sine mange offentlige arbeider. Han var tilknyttet Nidaros domkirkes restaureringsatelier i nesten ti år fra 1927-36. Der utførte han bl.a. ni statuer som ble oppstilt i nisjer på vestfronten.
Hans verk tilpasset til de fysiske omgivelsene og hans arkitekturrelaterte arbeider er noen av hans beste og nettopp hans St.Hallvard viser dette, men også ”Måtehold” og ”Styrke” laget til fasaden på Bergen tinghus er gode eksempler på hans evne til samspill mellom skulptur og omgivelser. Han var blant de tidligste norske billedhuggerne som brukte modernistiske uttrykk som abstrakte relieff. Han eksperimenterte også med nye materialer som polyester.
Det var likevel i hovedsak tradisjonell figurativ skulptur som han forsatte å jobbe mest med. Han hadde sitt utgangspunkt i klassisk kunst og søkte forenklinger. Han vant en lang rekke priser og konkurranser om offentlig utsmykking. Han ble tildelt Konges fortjenestemedalje i gull i 1950 og Nidaros Domkirkemedalje i gull i 1969.

Les mer om hans skulptur St. Halvard

Nic Schiøll: St. Halvard, 1938-1945. Bronse. Oslo Rådhus. Foto: Brigitte Stolpmann












Referanser

  1. Svein Aamold. Store norske leksikon


                                                           Bibliografi