Forskjell mellom versjoner av «Ole Lislerud»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
 
(20 mellomliggende revisjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
==== ''Gud er en kvinne''  ====
+
Ole Lislerud er en norsk kunstner og håndverker. Han er født 12. juni 1950 i Greytown i Sør-Afrika Lislerud kommer fra en kristen familie, hvor faren hans, Gunnar Lislerud, var en misjonprest og senere ble til en biskop i Den norske kirke. Moren hans var en kjent norsk ikonmaler Marit Lislerud <ref name=":0">Elisabeth Moen, Ole Lislerud. Billedkunst på porselenstavler. (Oslo: IFIKK, UiO, 2010), 9-10.</ref>.Kunstneren er kjent for bruk av kjeramikk i arbeidene sine. Han jobber både med offentlig utsmykningskunst og flyttbar kunstverk.
  
{| width="600" cellspacing="1" cellpadding="1" border="1"
+
== Uttdanning ==
|-
+
Når Lislerud bodde i Sør-Afrika gikk han på en engelsk gutteskole. Etter det tok Lislerud B.A.-eksamen ved ''Universitet i Sør-Afrika'' og gikk ett årsstudium i grafikk ved ''Rorke's Drift Art and Craft Center.'' I 1968 kom Lislerud til Norge og tok fag i engelsk, første avdeling juridicum og norsk litteratur ved ''Universitet i Oslo''. Etter fullført eksamen i keramikk vad Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i 1977 har han jobbet som kunstner<ref>Ibid.</ref>.
| [[Image:Ole-Lislerud-God-is-a-Woman.jpg|thumb|center|300px]]
 
| <br>
 
|}
 
  
{| width="600" cellspacing="1" cellpadding="1" border="1"
+
== Kunstverk ==
|-
+
Lislerud har stått for flere offentlige utsmykninger, nasjonalt og internasjonalt. Eksempelet er ''Lex Portalis'' ved Oslo tinghus og ''[[Gud er en kvinne]]'' ved universitetet i Oslo, samt ''I shop therfore I am'' som er et flyttbart verk. I alle disse kunstverkene er silketrykk overført på porselensfliser blitt mye brukt i kombinasjon med maling eller graffiti<ref>Ibid.</ref>.
|
 
Ole Lisleruds veggutsmykning ''Gud er kvinne'' befinner seg i Domus Theologica, Universitetet i Oslo, og er en del av Universitetets kunstsamling. Verket stod ferdig i 2000 og ble utført på oppdrag fra Det teologiske fakultet, som ønsket et kunstverk som tydelig skulle markere dette som et liberalt teologisk institutt. ''Gud er kvinne'' befinner seg i fakultetets vestibyle og består av 45 m2 porselensflis på vegg. Teknikken er silketrykk og airbrush som er brent inn i flisene.  
 
  
<br>Utsmykningen er en slags collage med forskjellige virkemidler. Blant disse er bilder av ikonene Jesus og Marilyn Monroe samt forskjellige typer tekst med religiøs tilknytning. Bruk av airbrush og de forskjellige teksttypene skapes et tilfeldig og kaotisk uttrykk som gir referanser til gata og viser et mangfold av stemmer og innfallsvinkler til temaet religion. På grunn av denne lag på lag effekten blir betrakteren invitert inn til å studere verket nærme og oppdage nye tekster og detaljer. <br>Kontraster er et viktig virkemiddel i verket. Dette vises blant annet i motsetningene tagging kontra ryddig akademisk skrift og en Niquab-kledd kvinne i kontrast til Marilyn Monroe. <br>Kunstneren selv ønsker med dette verket å skape debatt, og vil at det skal uttrykke en kontrast til det syvårige akademiske teologistudiet.
+
"Jeg er opptatt av uttrykksformer som går direkte inn i  vår tid. Når jeg jobber ekspressivt med maling, med både pensel og håndflate, så blir kontrastene til de geometriske silketrykkene med fotografier spennende. Og så liker jeg dette litt kompliserte, med lag på lag av bilder og informasjon."<ref>Bjørnskau, "Jeg shopper altså er jeg"</ref>
  
<br>Bibliografi:<br>Lislerud, Ole. ''Art and Architecture: Research in Clay Ar''t, Published with support <br>from Oslo National College of Arts, Norway: Ole Lislerud, 2003
+
== Les om Ole Lisleruds verk ==
 +
<gallery>
 +
Fil:Ole-Lislerud-God-is-a-Woman.jpg|[[Gud er en kvinne]]
 +
</gallery>
  
Uberg, Ulla. Universitetet i Oslo, Utsmykninger: Domus Theologica, <br>http://www.kunstsamlingen.uio.no/index.php?id=6&amp;item=3 (29. oktober 2009)
 
  
<br>
+
== Referanser  ==
  
|}
+
<references />
  
<br>
+
== Bibliografi  ==
 +
Moen, Elisabeth. Ole Lislerud. Billedkunst på porselenstavler (2010). IFIKK. Humanistiske fakultet, UiO. Tilgjengelig på http://www.duo.uio.no/publ/IFIKK/2010/107948/master-moen.pdf.
  
[[Category:Universitetet_i_Oslo]][[Category:Kunstnere]]
+
Bjørnskau, Erik. ”Jeg shopper altså er jeg.” Aftenposten. 19.05.2008. http://www.aftenposten.no/osloby/byliv/Jeg-shopper-altsa-er-jeg-297735b.html
 +
 
 +
[[Category:Universitetet_i_Oslo]]  
 +
[[Category:Kunstnere]]

Nåværende revisjon fra 4. nov. 2019 kl. 17:07

Ole Lislerud er en norsk kunstner og håndverker. Han er født 12. juni 1950 i Greytown i Sør-Afrika Lislerud kommer fra en kristen familie, hvor faren hans, Gunnar Lislerud, var en misjonprest og senere ble til en biskop i Den norske kirke. Moren hans var en kjent norsk ikonmaler Marit Lislerud [1].Kunstneren er kjent for bruk av kjeramikk i arbeidene sine. Han jobber både med offentlig utsmykningskunst og flyttbar kunstverk.

Uttdanning

Når Lislerud bodde i Sør-Afrika gikk han på en engelsk gutteskole. Etter det tok Lislerud B.A.-eksamen ved Universitet i Sør-Afrika og gikk ett årsstudium i grafikk ved Rorke's Drift Art and Craft Center. I 1968 kom Lislerud til Norge og tok fag i engelsk, første avdeling juridicum og norsk litteratur ved Universitet i Oslo. Etter fullført eksamen i keramikk vad Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i 1977 har han jobbet som kunstner[2].

Kunstverk

Lislerud har stått for flere offentlige utsmykninger, nasjonalt og internasjonalt. Eksempelet er Lex Portalis ved Oslo tinghus og Gud er en kvinne ved universitetet i Oslo, samt I shop therfore I am som er et flyttbart verk. I alle disse kunstverkene er silketrykk overført på porselensfliser blitt mye brukt i kombinasjon med maling eller graffiti[3].

"Jeg er opptatt av uttrykksformer som går direkte inn i vår tid. Når jeg jobber ekspressivt med maling, med både pensel og håndflate, så blir kontrastene til de geometriske silketrykkene med fotografier spennende. Og så liker jeg dette litt kompliserte, med lag på lag av bilder og informasjon."[4]

Les om Ole Lisleruds verk


Referanser

  1. Elisabeth Moen, Ole Lislerud. Billedkunst på porselenstavler. (Oslo: IFIKK, UiO, 2010), 9-10.
  2. Ibid.
  3. Ibid.
  4. Bjørnskau, "Jeg shopper altså er jeg"

Bibliografi

Moen, Elisabeth. Ole Lislerud. Billedkunst på porselenstavler (2010). IFIKK. Humanistiske fakultet, UiO. Tilgjengelig på http://www.duo.uio.no/publ/IFIKK/2010/107948/master-moen.pdf.

Bjørnskau, Erik. ”Jeg shopper altså er jeg.” Aftenposten. 19.05.2008. http://www.aftenposten.no/osloby/byliv/Jeg-shopper-altsa-er-jeg-297735b.html