Patrik Entian

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 10. aug. 2019 kl. 14:13 av Annybf@uio.no (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Biografi

Billedkunstneren Patrik Entian (f. 1966) er født i Karlstad i Sverige, men er for tiden bosatt i Norge. Han har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim 1996-2001, med et utvekslingsår på Bildekunstakademiet i Helsinki (1998-1999).

Fra 2007-2011, med rundt et års opphold, jobbet Entian som stipendiat ved Kunsthøgskolen i Bergen. Under dette prosjektet, kalt Looking for Painting, eksperimenterte han med materialer og maleteknikker for å finne frem til forskjellige uttrykk. Motivet i alle maleriene hentet han fra et webkamera plassert på Atka Bay på Antarktis. I klarvær og dagslys viste webkameraet horisontale landskapsbilder av et hvitt vinterlandskap. Var det storm eller mørkt, klarte ikke webkameraet å vise bilder slik verden så ut, dataskjermen ble i stedet dekket av en sort flate med lyse striper. Disse stripene var tekniske feil som oppstod på grunn av mangel på naturlige lyskilder, og Entian ble derfor interessert i å male, ikke bare de horisontale landskapsbildene, men også teknologiens feil og begrensninger. Dette resulterte i en rekke mørke bilder, med svake linjer som skar igjennom det sorte.   

Patrik Entian har arbeidet med flere offentlige utsmykninger, deriblant Institutt for media og informasjonsvitenskap på Universitetet i Bergen, Institutt for Informatikk på Universitetet i Oslo og Kalvatræet skole i Bergen. Gjennomgående for disse utsmykningene er kunstuttrykk i skjæringspunktet mellom en teknologisk og kunstnerisk prosess. Han har brukt datamaskinen som arbeidsverktøy, og hentet ut motiver som har dukket opp på dataskjermen hans. Kjente dataikoner som Firefox, Google Earth og VLC. 


Les om Patrik Entians kunstverk