Per Kleiva

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Per Kleiva / Foto: FineArt Tjuvholmen, Oslo
Per Kleiva (f. 1. april 1933) er en prisbelønnet norsk grafiker og  maler fra Torsken i Troms, og  regnes som en revolusjonær kunstner innen norsk kunsthistorie.  Med sin grafiske tilnærming bragte han popkunsten til Norge på 1960-tallet, med forbilder som Andy Warhol og Roy Lichtenstein. Kleiva jobber i all hovedsak med silketrykk: et trykk der den grafiske metoden går ut på å påføre farge gjennom åpninger i bunnmateriale som benyttes. Som et medlem i kunstnerkollektivet GRAS var Kleiva en markant skikkelse i det norske kunstnermiljøet på 60- og 70-tallet, og med en politisk brodd skapte han kunst som reflekterte de brutale og urettferdige sidene ved krigføring; nærmere bestemt Vietnamkrigen.

Les mer om Per Kleivas verk Morgongry og Egget

Teksten er under redigering!

Utdannelse og tidlig karriere

Kleiva jobber også som objekt- og installasjonskunstner, men med en bakgrunn fra reklameindustrien ble det silketrykk som skulle dominere hans kunstneriske produksjon. Kleiva har en lang kunstnerutdannelse fra anerkjente akademier både nasjonalt og internasjonalt. I perioden 1955 til 1961 var han student ved Statens Kunstakademi  i Oslo, Kunstakademiet i Stockholm, Kunstakademiet i København og Kunstakademiet i Firenze.

Året etter, i 1962, ble han assistent for kunstneren Sigurd Winge og frem til 1965 tilegnet Kleiva seg kunnskap om materialbruk som steilet unna tradisjonelle teknikker. Dette ble gjenspeilet i Kleivas debututstilling i 1964 med tresnitt i Galleri 27. Utstillingen viste det abstrakte formspillet mellom løse deler av papp, sponplater, finér og hyssing, og reflekterte Kleivas lidenskap for jazz og musikk.

Kjente verk

Med kunst som våpen / GRAS

Referanser

Bibliografi


Per Kleiva, Morgongry / © P. Kleiva / BONO 2010