Forskjell mellom versjoner av «Professor Francis Bull (skulptur)»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Francis Bull - professor og kulturpersonlighet)
Linje 15: Linje 15:
  
 
==== Francis Bull - professor og kulturpersonlighet ====
 
==== Francis Bull - professor og kulturpersonlighet ====
[https://nbl.snl.no/Francis_Bull Francis Bull] (1897-1974) var en betydelig person innenfor norsk litteratur historie. Han ble utnevnt som professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Kristiania (senere Oslo) i 1920, hvor han arbeidet i over 35 år. Gjennom intervjuer og kåserier på radio og i fjernsyn, ble han en kjent kulturpersonlighet.
+
Francis Bull (1897-1974) var en betydelig person innenfor norsk litteratur historie. Han ble utnevnt som professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Kristiania (senere Oslo) i 1920, hvor han arbeidet i over 35 år. Gjennom intervjuer og kåserier på radio og i fjernsyn, ble han en kjent kulturpersonlighet.
  
 
== Per Palle Storm ==
 
== Per Palle Storm ==

Revisjonen fra 26. okt. 2015 kl. 19:41

Bysten Professor Francis Bull ble laget av Per Palle Storm på oppdrag fra Gyldendal forlag i 1969. Francis Bull var styreformann i forlaget fra 1925 til 1968[1]. Den er støpt i bronse, og står på en rektangulær kubisk sokkel av slipt granitt. Skulpturen var opprinnelig plassert i Henrik Wergelands hus[2](byggeår 1960) , men befinner seg i dag i tredje etasje i det humanistiske- og samfunnsvitenskaplige bibliotek i den nyere bygningen Georg Sverdrups hus (byggeår 1999). Verket er en naturalistisk framstilling av modellen og når man sammenligner den med et fotografi av professoren, er portrettlikheten slående. Det er nettopp de realistiske trekkene i bysten som reflekterer Per Palle Storms kunstneriske overbevisning. Verket befinner seg nå i bibliotekets tredje etasje, i avdelingen for litteraturvitenskap.
Per Palle Storm, Professor Francis Bull, 1969. Foto: Ukjent.

Professor Francis Bull

Skulpturens utforming

Bysten er noe overdimensjonert med en utstrekning på cirka 50 cm x 30 cm. Den har en symmetrisk frontalitet i forhold til tilskueren. Professorens blikk er rettet fremover, og det er ingen vridning i den avbildede kroppen. Overkroppen er avkuttet like innenfor skuldrene, og smalner inn før den avskjæres med en vannrett linje i magepartiet. Den konkave baksiden til bysten fremhever kurvaturen i skulpturen, samtidig som den leder oppmerksomheten til fronten av bysten. Kunstneren har kanskje gjort dette for å få frem den portrettertes ansikt tydeligere; det er professorens hode som blir viktigst for å få frem hans personlighet.

Bysten fremstiller Bull mot slutten av sitt liv og det naturalistisk utformede ansiktet byr ikke på noen form for forskjønnelse. Alle linjer, rynker, poser og ujevnheter er tatt med. De store ørene og den store nesen som er typisk for et aldrende menneske er også realistisk framstilt.

Francis Bull. Foto fra 1969. Gyldendal Norsk Forlag. Hentet fra Store Norske Leksikon Online.

Professor Bull er avbildet iført dress og slips, men figuren blir mindre detaljert jo lenger unna ansiktet man kommer, parallelt med at overflaten på skulpturen også fremstår som grovere. Overkroppen er framstilt på en nærmest tilfeldig måte, uten hensyn til stramme eller realistiske linjer. Fingeravtrykk fra kunstneren står fortsatt igjen, og den originale leirens stoffkarakter skinner gjennom. Dette gir tilskueren et inntrykk av at portrettet så å si trer frem fra modelleringsmaterialet.

Francis Bull - professor og kulturpersonlighet

Francis Bull (1897-1974) var en betydelig person innenfor norsk litteratur historie. Han ble utnevnt som professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Kristiania (senere Oslo) i 1920, hvor han arbeidet i over 35 år. Gjennom intervjuer og kåserier på radio og i fjernsyn, ble han en kjent kulturpersonlighet.

Per Palle Storm

Innflytelse i Norge

Per Palle Storm, født 1910 i København[3], er en kjent norsk billedhugger, tegner og grafikkarbeider. Som ung student i Buenos Aires tok han de første stegene til å bli en kunstner ved å modellere en byste, som han fikk i oppgave.[4] Livet hans var preget av mange utenlandsopphold. Blant annet Paris der Storm studerte klassisk skulptur og hans forbilde, den franske billedhuggeren Auguste Rodin.[5] Storm vektla studier direkte etter naturen eller levende modell. Han karakteriserte seg selv som en ”innbitt, forbannet naturalist”. Han kom til Oslo i slutten av 20-årene og begynte på Kunstakademiet i 1930. Under krigen i 1943 opprettet Storm, sammen med Stinius Fredriksen, en illegal undervisning i skulptur. Sammen underviste de også etter krigen, da ved Kunstakademiet. I 1946 ble det utlyst en professor stilling ved Statens Kunstakademi, som Storm fikk. Her jobbet han frem til 1980[6] og fikk en viktig rolle som eneste professor i skulptur. Han ble mer enn bare en lærer, han ble et idol.[7]

Storm og Rodin

Storm hadde gått i lære hos Tasso og Soler. Som selverklært naturalist, vek Storm aldri ved sin tro til realismens og naturalismens relevans i kunsten. Samtidens kunststrømninger er allikevel å finne i verket, under bystens hode; overkroppen til professoren er stilisert og lite realistisk. Dessuten virker han ikke som et objekt, men som et enkeltindivid, noe som også kan peke mot modernisme. Denne bysten skiller seg fra Storms tidligere arbeiderstatuer ved rådhuset og Youngstorget, som er sosialrealistiske, mindre detaljfokuserte og med glattere overflate. Disse er dog også i bronse (som Storm foretrakk), og har en stolthet over seg. Oppdragsgiver er dessuten en helt annen, plasseringene vitner om ulike målgrupper og verkenes funksjoner er helt ulike. Den konkave utskjæringen i ryggen på baksiden av bysten, minner om Auguste Rodin, som hadde som signatur å ødelegge avbildningen som han så mesterlig la opp til i skulpturenes overflater. Storm hevdet dessuten selv at Rodin var hans fremste forbilde, til tross for at skulpturene deres står langt fra hverandre i både uttrykk og innhold.

Bibliografi

Norsk biografisk leksikon online. S.v. «Francis Bull». Oppsøkt 9.9.2015. https://nbl.snl.no/Francis_Bull


Storm Bjerke og Møller, Per Palle Storm, 7, 15, 16, 77.

Storm Bjerke, Øivind og Arvid Møller. Per Palle Storm.

Oslo: Labyrinth Press, 2011.


Thorkildsen, Vold, Aamold og Revold, Per Palle Storm, 6.

Thorkildsen, Åsmund, Ståle Vold, Svein Aamold og Liv Revold. Per Palle Storm: gips, terracotta, tegninger fra kunstnerens atelier.

Oslo: Kunstnernes hus, 1995.

-
  1. Norsk Bibliografisk Leksikon online s.v. «Francis Bull» av Store Norske Leksikon, oppsøkt 10.09.2015 https://nbl.snl.no/Francis_Bull 
  2. Norsk biografisk leksikon online, s.v. «Francis Bull».
  3. Storm Bjerke og Møller, Per Palle Storm, 77.
  4. Thorkildsen, Vold, Aamond og Revold, Per Palle Storm, 6.
  5. Storm Bjerke og Møller, Per Palle Storm, 7.
  6. Storm Bjerke og Møller, Per Palle Storm, 16.
  7. Thorkildsen, Vold, Aamond og Revold, Per Palle Storm, 6.