Professor Kristine Bonnevie

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 1. nov. 2019 kl. 11:19 av Gkbarski@uio.no (diskusjon | bidrag) (Motivbeskrivelse)

Hopp til: navigasjon, søk
Agnes Hiorh, Professor Kristine Bonnevie, 1940. Olje på lerret, 105 x 81 cm. Universitetet i Oslo. Foto: UiO/Arthur Sand.

Portrettet av Kristine Bonnevie, ble malt av Agnes Hiorth (1899 – 1984) i 1940 og eies i dag av Universitetet i Oslo. Det er malt med olje på lerret og måler 105 x 81 cm. Den har en gullbelagt treramme som er montert på en svart flate, som uthever selve portrettet. Denne kombinasjonen gir et særpreg til verket som dominerer rommet den er plassert i. Maleriet formidler godt Bonnevies personlige karakter der hun viet livet sitt til kunnskapen, og jobbet for kvinners plass i samfunnet [1].

Biografi Kristine Bonnevie

Kristine Bonnevie(1872-1948) ble Norges første kvinnelige professor i 1912, ett år før kvinner fikk stemmerett i Norge. Hun fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 1920.[1] Bonnevie var biolog og forsket på zoologi, spesielt nesledyr og sekkdyr. Som kvinnelig pioner har hun banet vei for andre kvinnelige forskere på en tid hvor det stort sett var menn som var forskere. Senere stiftet Bonnevie det kvinnelige akademikeres landsforbund.[2] Hun var kjent for å være studentenes venn, og hun var med på opprettelsen av flere studenthjem og hjalp til med matutdeling til studentne under krigen.

Kontekst

I en kunsthistorisk kontekst viser verket Portrett av Kristine Bonnevie tilhørighet til nyimpresjonismen, en retning som utviklet seg på midten av 1900-tallet. Det individuelle uttrykket var viktig for ny-impresjonistene. De var opptatt av at det personlige valg skulle styre den kunstneriske aktivitet, ikke regler. De ville at fargene og følelsene skulle spille hovedrollen i bildet, framfor linjen. Ny-impresjonistene var for å bryte med det tradisjonelle og åpne opp for det nye. Agnes Hiorth kalte selv sin malestil for Skulpturell impresjonisme, ifølge Marie Fongaard Seim defineres begrepet som impresjonisme med en viss fast form hvor man modellerer figuren ved hjelp av lys, skygge og farger med hastige penselstrøk.

Motivbeskrivelse

Portrett av Kristine Bonnevie er et portrett av en eldre kvinne som sitter i en stol. Hun er plassert midt i bildet, og dekker størsteparten av bildeflaten. Kvinnens kropp er vendt mot høyre, ansiktet er malt rett forfra, blikket er direkte. Kvinnen har lys hud, blå øyne og grått hår som er samlet bak på hodet. Hun har på seg en mørk blå kjole med lange ermer og sløyfe knyttet stramt i halsen. Noe udefinert blågrått henger i den venstre brystlommen. Kvinnens ansiktsuttrykk er alvorlig, med et våkent blikk, og hun sitter lett fremoverlent i stolen. Venstre arm hviler på armlenet, mens høyre hånd gestikulerer lett.

Stolen er en enkel lenestol i lyst materiale og med en rød pute. Bakgrunnen er stilisert, med former i grønt, blått og rødt på en sandfarget bunn. Det er uklart om formene forstiller møbler, planter eller noe helt annet og det er derfor ikke tydelig om kvinnen sitter inne eller utendørs.

Formale virkemidler

Penselføringen i Portrett av Kristine Bonnevie viser til Hiorths inspirasjon fra den franske sen-impresjonismen. De lette og frie strøkene komplimenterer det dempede fargepallettet, som også står i stil til impresjonismens tradisjoner[3]. Beskuerens øyne faller på subjektets ansikt og kjolen som den avbildede bærer. Ved bruk av ulike nyanser av blått gis volum til kjolen. Den blå kjolen er sentrert i maleriet og står i dypere kontrast til de ellers bleke fargene. Hendene og ansiktet er malt mer detaljert enn resten av maleriet, med smalere penselstrøk[4]. Bakgrunnen er lite vektlagt i Portrett av Kristine Bonnevie, og det er vanskelig å få grep rundt en definert form utenom portrettets subjekt. Fargene i bakgrunnen er utydelige linjer som danner en viss romfølelse. Likevel er det vanskelig å fastsette om plasseringen finner sted inne eller utendørs. Lyset treffer subjektet på venstre side, som skaper en lett skyggekant rundt ansikt og hender.

Litteratur

Semb- Johansson Arne. Kristine Bonnevie. Norsk biografisk leksikon (september 2014): Hentet fra https://nbl.snl.no/Kristine_Bonnevie Åpnet (19.09.2019)

Uberg, U. Kristine Bonnevie. 19.05.2011. Hentet 15.09.19: https://www.uio.no/om/kultur/kunst/kunstsamlingen/enkeltverk/portretter/kristine-bonnevie.html

Ytrehus, L. Agnes Hiorth: Kunstner og menneske. 1999. Albin upp galleri og Kunstkafe.

Referanser

  1. Semb- Johansson Arne.Kristine Bonnevie. Norsk biografisk leksikon, online
  2. Semb- Johansson Arne.Kristine Bonnevie.Norsk biografisk leksikon, online
  3. Ytrehus, L. Agnes Hiorth: Kunstner og menneske. 1999. Albin upp galleri og Kunstkafe.
  4. Uberg, U. Kristine Bonnevie. 19.05.2011.