Professor Odd Hassel

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Jeg - Ruth - forsto at vi ble enige om følgende arbeidsdeling (NB Korriger meg hvis jeg har misflorstått)

Innledning v Junia

Om Odd Hassel v Kåre

Motivbeskrivelse v Kåre og Ruth

Kontekst v Esmira

Evt avslutning/konklusjon (trenger vi det?)

Språkvask, avsluttende redigering og administrering av fot/sluttnoter: Kåre eller Ruth


Motivbeskrivelse

Portrettet er i marmor og måler 16x16x35 cm. Marmoren er hvit med en krystallisert og glitrende overflate. Det viser professor Odd Hassel i en alder av 72 år. Det er i naturlig størrelse og portrettet fremstår frontalt. Vi ser et virkelighetsnært portrett som viser professorens innsunkne kinn, rynker, adamseple, store ører og en markert benstruktur spesielt rundt nesen og kinnbena. Det er en eldre mann med smalt og ovalt ansikt preget av dype, markerte linjer og høyt hårfeste vi har foran oss. Øynene er blanke og munnen lukket. De blanke øynene understrekes ved at iris og pupiller i øynene ikke er markert. Den lukkede munnen og ansiktsuttrykket forøvrig viser en alvorlig, avmålt og uutgrunnelig mann. Er han melankolsk, dyster eller kanskje han misliker å være modell for billedhuggeren? Det er vanskelig å svare på, men ansiktsuttrykket skaper interesse og nysgjerrighet hos betrakteren. Torgersen har valgt å la bysten stoppe ved halsgropen. Portrettet er kuttet skrått nedover fra nakken til halsen og avslutter der det naturlig ville ha vært skuldre. Den nøkterne og troverdige fremstilling i kunstverket viser til den realistiske og naturalistiske tradisjon. Torgersens ambisjon har vært å framstille professoren så nært opp til virkeligheten som det er mulig å komme med et mineralsk materiale frosset i tid. Han har gjengitt hver eneste detalj så nøyaktig som mulig. Bysten av Hassel passer godt inn i hans kunstneriske program som han formulerte slik:

«Som billedhogger er jeg opptatt av skaperverket. Skaperverket i seg selv er fullkomment og levende, og derfor er det vanskelig å legge noe til eller trekke noe fra. Mitt ønske er at den skjønnhet og renhet, og de lover universets Skaper har gitt oss som ramme for livet, skal gjenvinnes og fremelskes gjennom kunsten».1

Hvit marmor bærer med seg arven fra klassisk skulptur og understreker at Odd Hassel var en viktig person i samfunnets elite. Valg av krystallisert eller glitrende marmor leder tankene til et av professorens viktigste forskningsområder - røntgenkrystallografi.

Odd Hassel ble professor i fysikalsk kjemi ved Universitetet i Oslo i 1934, og er pr. dags dato den eneste norske nobelprisvinner i kjemi. Prisen mottok han (sammen med Sir Derek H. R. Barton)  i 1969 for forskningsarbeid på bindingsgeometrien i den organiske forbindelsen sykloheksan. Kort oppsummert viste Hassel at mange organiske molekyler i gassfase foreligger som en blanding av flere former, kalt konformasjoner. Han bidro også sterkt på andre felt innen bindingskjemien og var blant pionérene i utviklingen og bruken av røntgenkrystallografi.2, 3 Nobelprisen var et høydepunkt i Hassels vitenskaplige karriere, man han ble også tilgodesett med mange andre utmerkelser og ærestitler. Han var Ridder av St. Olavs orden, han mottok Gunnerusmedaljen (Det Kongelige Norske Videnskabers Selskap) og Guldberg-Waage-medaljen (Norsk kjemisk selskap). Han var også æresdoktor ved Universitetet i København og Universitetet i Stockholm.

Odd Hassel ble født i Kristiania i en relativt velstående, akademisk familie. Både han og hans tvillingbror Leif led av albinisme. Hassel er rapportert å ha vært en særegen personlighet. Han var lite diplomatisk i sine formuleringer og var kjent for sine bitende replikker. Samtidig var han svært entusiastisk på de felter han var opptatt av. Dette gjaldt ikke bare naturvitenskap, men også musikk og litteratur.2

Bysten står på en mørk hylle montert på ubehandlet betong. Hyllen og betongen gir en akromatisk og spennende kontrast til den krystalliserte marmor-overflaten. Belysningen er dagslys fra taket og fra elektriske lyskilder, men disse gir ikke direkte lys til portrettet, som står ved ved inngangen til realfagsbiblioteket i Wilhelm Bjerknes' Hus på Blindern, Universitetet i Oslo.

Jon Otto Torgersen, Professor Odd Hassel, 1969. Foto: Arthur Sand.


Bibliografi

Eksterne lenker

Referanser

1Norske billedhoggere i dag : forskjellige teknikker og materialer : 131 kunstnere presenterer seg selv. Tanum-Norli 1983 (i samarbeid med Norsk billeduggerforening). Side 157.

2Dahl, Tor. Norges nobelprisvinner i naturvitenskap. Kronikk i Aftenposten 1997.

3Dahl, Tor. Odd Hassel. Norsk biografisk leksikon online 2009. Oppsøkt 03.09.2016.