Rolf Starup

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Riket I

Rolf Starup, Riket I / BONO 2010 Foto: B. Stolpmann ©

Rolf Starup, Riket I / BONO 2010 Foto: B. Stolpmann ©


Riket I
Rolf Starup

Utført av:Rolf Starup. Ferdigstilt: 1998. Tittel: Riket I. En av tre skulpturer som kalles Riket. Skulpturene er i stålblankt materiale. Størrelsen på Riket I er ca. 1 x 4,5 meter, samt 1 meter dyp. Verket er veggmontert, men og fastsveiset i trappegelenderet som fører ned til undervisningsauditorier på Rikshospitalet, Oslo.
            På nært hold får tilskueren en oversikt av hva skulpturen er bygget opp av. Sveiset og skrudd inn i hverandre ser vi rullestolhjul, sengekarmer, forskjellige instrumenter fra operasjonssaler osv. Det er lett å se de forskjellige komponentene, fordi skulpturen er veldig luftig. Skulpturen er transparent til det stadiet at vi kan se den hvite gipsveggen verket er montert i. På avstand ser vi hvordan gelenderet blir bøyd loddrett oppover og dratt inn i verket. Nært ser vi hvordan det samme gelenderet blir rotet i verket, gjennom en sammensveising med de andre delene. Hele kunstverket gir et veldig forankret uttrykk.

           Verket fremstår på avstand som en veldig samlet masse, med en konkret, konisk form. De blanke metalloverflatene gir et veldig kaldt, hardt og klinisk uttrykk. Metallet reflekterer sine omgivelser, og fungerer godt sammen med sitt nabokunstverk, Symfonia av Odd Tandberg. Når solen skinner gjennom glassgatens sørvegg, lyses Riket I opp i et rosa skjær, et skjær som den kaster videre ut i rommet. Selv om Riket I er et nonfigurativt verk, kan kanskje formen minne om en tornado som griper etter bakken.

            Før Riket I, II og III hadde Rolf Starup både arbeidet og utstilt verk hvor han brukte de samme materialene. Disse verkene var også luftige og lette, transparente sammensveisninger. Alle disse verkene var veldig tidkrevende, i at de måtte monteres bit for bit, finne balansen osv. I tillegg var dette midlertidige verk, så det var og mye arbeid med å ta de ned. Dette var noe Rolf Starup ikke var så interessert i, i lengden, og gikk bort fra denne typen arbeid. Da forespørselen kom om han kunne utsmykke en del av Rikshospitalet, så han dette som en mulighet for å gi et arbeid med rustfritt stål et varig sted å stå, og hans interesse for dette materialet gjenoppstod
            For å virkeliggjøre sin visjon, var det essensielt for Rolf Starup samle inn haugevis med utrangert sykehusutstyr. Dette kunne ha blitt en vanskelig jobb, men på leting etter utstyr fikk han mye hjelp av ansatte ved gamle rikshospitalet. I det året som fulgte gikk gruppen gjennom containere, lagerrom osv. og det endte til sist opp med overveldende mye mer utstyr enn nødvendig. Rolf Starup hadde en ide om sykehuset, og at på et sykehus ble alle disse harde og kalde apparatene brukt til å behandle våre myke og varme menneskekropper. Ved å ta inn kassert utstyr fra det Gamle Rikshospitalet, skaper Rolf Starup en link mellom fortid og fremtid. Videre vil arbeidet ”For studenter og helsepersonell…trolig også ha betydning knyttet til historie og identitet.” Rolf Starup sier selv av kanskje 75% av verket ble laget i hans atelier, før verket ble demontert og transportert til Rikshospitalet. Mens arbeidene med Rikshospitalet foregikk rundt han, og mens sykehuset var delvis i bruk, arbeidet Rolf Starup med å ferdigstille sin skulptur. Gjennom dette fikk han mulighet til å høre hva folk (byggearbeidere og sykehusansatte) mente om hans verk, mens det enda ikke var ferdig.
            Selve tittelen på verket fikk han i det året han, i arbeid med den tidligere nevnte gruppen, samlet inn utstyr. Rolf Starup nevner hvordan alle de merkelige menneskene og situasjonene hav var oppe i, bar en viss atmorfærisk likhet til Lars von Triers prisvinnende tv-serie Riget (I og II). Riget (dansk), eller Riket foregår på det danske Rikshospitalet. Rolf starup nevner at i ”gamledager”, så jobbet sykepleierene på Rikshospitalet, med damene sa selv at de jobbet på Riket.  


Riket I, II og III er utført på oppdrag fra et utsmykkingsutvalg som arbeidet med utsmykningen av Nye Rikshospitalet. Utsmykkingsutvalget hadde to retningslinjer:

…at kunsten bør samspille med byggets arkitektoniske skala og grunnfilosofien i <<det humanistiske sykehus>>. Videre er det også et ønske at kunsten skal være med på å gi et godt, trygt og rikere miljø for de menneskene som skal bruke sykehuset.


Hvordan Rolf Starup forholder seg til dette kommer jeg tilbake til. Kunstner Rolf Starup fikk i oppdrag å utsmykke auditoriene i kjelleretasjen ved glassgaten mot sør. Da han så disse for første gang, opplevde han at auditoriene var ferdige fra arkitektenes side, og at hvis han skulle tilføre noe mer, ville kun skape forstyrring.[1] Isteden trakk han seg ut av auditoriene, og tegnet en skisse for utsmykning av trappenedgang og kjellergang, noe han fikk gjennomslag for av utsmykningskomiteen. Det bør nevnes at utsmykningskomiteen lå under Utsmykningsfondet – nå KORO. Det å få tildelt auditoriene men isteden utsmykke kjellergang og trappenedgang understreker hvor fri Rolf Starup var i sitt arbeide.

Med tanke på at Utsmykningsfondet (KORO) la vekt på at den arkitektoniske grunnideen for bygningen skulle være "Det humanistiske sykehus", så kan man kanskje tenke seg at skulpturen kan ha noe med livssyklus å gjøre.


Litteratur

Bergersen, Svein H. Atle Røvig. Toril Maria Smit. Ole Fyrand. Rikets kunst. Oslo: Geelmuyden.Kiese. 2000.

Starup, Rolf. Epost kunstner/student, 9.9.2010.


  1. 1
Rolf Starup, epost kunstner/student, 9.9.2010.