Forskjell mellom versjoner av «Rue Lafayette»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
 
(37 mellomliggende revisjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Her kommer det tekst i løpet av høsten 2017.  
+
[[Fil:Rue Lafayette EMunch h17.jpg|thumb|534x534px|Edvard Munch, ''Rue Lafayette, 1891''. Olje på lerret, 92 x 73 cm.]]
  
Hei allesammen!
+
''Rue Lafayette'' (1891) er malt av [[Edvard Munch]] (1863-1944) som regnes for å være en ekspresjonistisk kunstner. Maleriet skiller seg ut fra hans andre malerier, på grunn av dets impresjonistiske trekk. Verket ble malt under Munchs opphold i Paris, byen som mot slutten av 1800-tallet var preget av bysanering og oppbyggingen (Haussmanization) noe som førte til at Paris ble hele Europas kultursentrum.<ref>Chu, ''Nineteenth-Century European Art,'' 267-269.</ref> I kjølevannet av bysaneringen var det en gruppe impresjonistsiske malere, der i blant Claude Monet, som kan ha inspirert Munch til å male ''Rue Lafayette.''     
  
Her er et forslag hvordan vi kan konstruere wikiteksten sammen:
+
''Rue Lafayette'' (1891) ble kjøpt for Olaf Schous gave 1933 og henger i Nasjonalmuseet. Maleriet er olje lerret, 92x73 cm. 
  
1) Kort introduksjon: Navn maleri, kunstner, årstall, hvor det henger osv...
+
== Motiv ==
 +
Maleriet forestiller et bylandskap i Paris. Lengst frem i bildet ser vi en mann som står på en balkong. Vi er plassert omtrent høyde med mannen eller litt høyere. Mannen er pent kledt, står i profil og lener seg på gelenderet. Vedkommende skuer ned over gaten under ham. Sentralt på gateplan ser vi hestevogner og et travelt folkeliv. Det er på alle sider lange høye bygninger, samt ser vi et torg midt i maleriet. Balkongen og mannen er tilsynelatende det eneste motivet i bildet som er malt klart og tydelig, mens resten av bildet er langt mer uskarpt.  
  
Edvard Munch regnes for å være en ekspresjonistisk kunstner, dermed skiller verket ''Rue Lafayette'' seg fra malerstilen i hans mest kjente verk. Bildet viser en mann stående på en balkong som skuer utover bybildet. Mannen som er kledd i flosshatt, frakk, bukse og blanke sko er antakeligvis fra borgerklassen. Størrelsen, utsmykkingen av og plassering av balkongen og bygningen den er en del av, skildrer velstand. ''Rue Lafayette'' blir sett på som et fargesterkt, impresjonistisk maleri og representerer hans oppbrudd fra eksperimenteringen innen dette uttrykk[1].
+
== Formalanalyse ==
 +
Bildet har varme pastellfarger, med noen kalde innslag som gir et atmosfærisk perspektiv og et skille mellom lys og skygge. Lyskilden er utenfor billedrammen, men skyggen av bygningen og mannen viser oss at den kommer fra venstre. Skyggene er tydelige, noe som tyder på klart vær. Man kan få en følelse av å befinne seg i Paris en disig sensommerdag. Verket har et skisseaktig preg med en malerisk kvalitet med raske, tjukke strøk, en tydelig impresjonistisk retning.
  
2) Motiv beskrivelse: Her kan én skrive
+
Motivet sprenges ved hjelp av mannen og balkongen. Denne delen står i kontrast til det myldrende, til tider uklare, bybildet nedenfor ved at det er malt annerledes og med mørkere farger. Det skaper et skille mellom mannen som isolert enhet og gaten som pulserende mangfold. Likevel understreker balkongdelen også den diagonale linjedominansen i resten av bildet ved at retningene i gata nedenfor gjentas. Retningsgivende linjer bidrar til et nesten overtydelig perspektiv med forsvinningspunkt lenger oppe i høyre hjørne. Bildet har også et optisk perspektiv som gir oss innblikk i et øyeblikk som en del av en prosess. Det er et fryst øyeblikk av et høyt tempo.
  
Munchs motivkrets frem til høsten 1892 skildrer en eksistensiell jevnhet, tilsynelatende uten fallhøyde, som bare brytes i et par sykdomsmotiver[9]. ''Rue Lafayette'' har allikevel en emosjonell, tilstedeværende kompleksitet. Det er vanskelig å tyde om det mennesket er isolert eller dominerende i sin ensomhet. Mannen lener seg over rekkverket på balkongen på en måte som indikerer en undrende interesse. Mannen er årvåken og nysgjerrig. På den måten ser verket ut til å være samfunnskommenterende. Den voksende anonymiteten i storbyen, som også kjennetegner modernismen som periode innen kunst og litteratur, gjenspeiles i verket gjennom motivet av mannen og det uklare gatelivet. Det er i kontinuitet med de formale tradisjonene som er typisk for impresjonismen gjennom de tykke penselstrøkene og tematisk i forhold til et tilsynelatende billedlig og naturlig skildring av et bybilde. Det er også en måte et brudd ved bruk av jordtoner i samspill med duse pastellfarger, med en underliggende psykologisk kontekst. Verket blir et speilbilde for den franske kulturen. Anonymiteten som er skildret hos mannen i bildet og i bybildet, reflekterer allikevel ikke kunstnerens anonymitet, som i dette bildet også er sterkt tilstedeværende. Ved å observere verket ''Rue Lafayette'' er det tydelig at Munch ikke klarer å la seg løsrive fullstendig fra den mer ekspresjonistiske stilen gjennom motivets tilstedeværelse. Fargebruken er allikevel veldig annerledes fra den symbolske fargebruken han uttrykker seg gjennom senere.  
+
== Kontekst ==
 +
Munch fikk Statens kunstnerstipend i 1889 og reiste Edvard Munch til Paris og ble kjent med de nye kunstretningene på kontinentet. <ref>''Store norske leksikon online,'' s.v. «Edvard Munch».</ref>.<ref>Danbolt, Norsk kunsthistorie, 228</ref> Det er tydelig at han har blitt inspirert av datidenes franske impresjonisme. Impresjonisme betegner en gruppe kunstnere som etablerte «Private Company of Artists» i 1873 i Paris. Disse kunstnerne var misfornøyd med den konservative Salongutstillingen, og skapte dermed en egen utstilling som hadde til sammen åtte utstillinger. Noen viktige impresjonistiske kunstnere er bl.a. Claude Monet (1840-1926), Frédéric Bazille (1841-1870), Gustave Caillebotte (1848-1894) og Camille Pissaro (1830-1903). Noen fellestrekk hos de impresjonistiske kunstnere var at de malte temaer som landskap og genrebilder, dette var genrer som var sett ned på, av de konservative kunstnere og akademiet. De ville bryte med den tradisjonelle måten å male på ved å stille ut malerier som så ut som sketsjer, men som ble utstilt som ferdige verk. Forskjellige teknikker som ble brukt var tydelige penselstrøk, raske strøk, lange strøk, korte strøk, dotter og fler. De var opptatt av å skildre naturen slik som de så den, ved hjelp av farger og penselstrøk. Mange Impresjonistiske kunstnere skildret også det moderne livet i Frankrike.<ref>Chu, ''Nineteenth-Century European Art,'' 387-389.</ref> I ''Rue Lafayette'' ser vi flere av disse trekkene.  
  
3) Formalanalyse: Her kan to samarbeide
+
I likhet med ''Paris Street, Rainy Weather'', 1877 av Caillebotte og ''Avenue de L´Opéra: Morning Sunshine'', 1898 av Pissaro, har Munch blitt inspirert til å skildre det nye og moderne Paris. Dette var et tema som flere impresjonistiske malere var opptatt av. Byen og bylivet var preget av "Haussmannization" som var et stort renoveringsprosjekt som startet i 1853 under ledelsen av arkitekten og byplanleggeren Baron Georges Haussmann (1809-1891). Moderniseringen førte til at Paris ble hele Europas kultursentrum.<ref>Chu, ''Nineteenth-Century European Art,'' 267-269.</ref> I tiårene som fulgte ble det nye bybildet et symbol på den menneskefiendtlige, kalde og forvirrende modernismen Munch så lenge hadde hatt en personlig fornemmelse av og følt seg alene om å kjenne på i Norge. Å komme til Paris på denne tiden må ha vært en futuristisk opplevelse. Byen og moderniteten kan altså vekke flere motstridende følelser. Kjenner man til Munch fra før vet man at han var angstfylt og vil legge det i den kategorien. Men til å være Munch er det et ganske lystig bilde. Vi vet at Munch følte seg hjemme i Paris og det må ha vært spennende for en ung mann å komme til en så stor og yrende by. Kanskje mannen er nysgjerrig og gleder seg til å komme seg ut og se hva dagen vil bringe.  
  
Verket har en blanding av pasteller mot mørke, sterke fargekombinasjoner. Dette uttrykket kjennes beroligende, til tross for de mørke fargekontrastene. Verket har et skisseaktiguttrykk der Munch har en summarisk stil med en malerisk kvalitet, spesielt med tanke på livet på gaten som er portrettert. Motivet er sprengt der balkongen og gelenderet åpner seg mot oss. Motivet er åpent. Som observatør blir man nærmest sugd inn i motivet. Den tykke, markante streken som markerer balkongen er i sterk kontrast til det myldrende, til tider uklare, bybildet nedenfor. Dette skaper et skille mellom mannen som isolert enhet og gaten som pulserende mangfold. Balkongen gir også et inntrykk av en diagonal linjedominans, til tross for de vertikale bygningene. Det er et optisk perspektiv som gir oss innblikk i et øyeblikk som en del av en prosess. Det er et fryst øyeblikk av et høyt tempo. Lyskilden er utenfor billedrammen, men skyggen av bygningen og mannen viser oss at den kommer fra venstre. Skyggene er tydelige, noe som tyder på klart vær. Himmelen er blass, med tydelige, tykke linjer. Lyset som er skildret virker naturlig. Munchs mulige læringsforhold til Monet kan vise igjen i den flekkete penselskriften[2]. Munch nærmer seg en pointillistisk malerteknikk det han bruker klatter med maling, korte strøk på en nærmest systematisk måte. Den flekkete penselskriften gjør det i dette tilfellet vanskelig å tydeliggjøre alle former og motiv i bildet, men man kan tenke at det er et for ytterlige å isolere mannen på balkongen fra livet gaten. Hestekjerrene og den tykke streken som markerer balkongen, går i samme rekken og skaper en harmoni i bildet, til tross for at de er adskilt gjennom fysisk stor avstand.
+
=== Inspirasjon og impulser ===
 +
Byen og moderniteten kan altså vekke flere motstridende følelser. Edvard Munch er kjent for sin ekspresjonistiske malerstil, spesielt tematisk. ''Rue'' ''Lafayette'' blir dermed et uttrykk for en kontrast til Munchs ”livsangst”. Dette er en naturlig innflytelse fra den franske malertradisjonen på den tiden, sett i lys av Munchs opphold i Frankrike.  
  
I forhold til verket ''Rue Lafayette'' er det tydelig at dette ikke bar er en skildring av et bymotiv, men man får også et innblikk i hva Munchs egen sinnsstemning. Det er tydelig at mylderet gaten og møtet med en av Europas kulturhovedstader, både da og nå, gjorde særlig inntrykk på Munch og helt sikker må ha føltes overveldende. I et brev til sin tante, Karen Bjølstad, skriver Munch at han har flyttet inn på et nydelig værelse med balkong der adressen er Rue Lafaytte[7]. Det er sannsynlig at verket ''Rue Lafayette'' er malt fra hans værelse. Impresjonisme som kunstretning var en reaksjon mot salongmaleriet. Naturen skulle skildres som en fargeopplevelse og motivets innhold ble mindre viktig. Impresjonistene konsentrerte seg særlig om atmosfæriske stemninger, som dirrende sollys, damp og tåke[8]. Sollyset er særlig tilstedeværende i ''Rue Lafayette'', men til tross for den impresjonistiske retningen, er det en dvelende tilstedeværende tanke ved dette øyeblikket.
+
Temaet «mennesket og samfunnet» er tilstede, tydeliggjort av at det brukes to forskjellige stiler i bildet. Det virker som om enkeltmennesket Munch, den sære nordboeren, som står balkongen og skuer utover den travle byen der det er impresjonisme som gjelder, som et slags kunstnerisk-psykologisk reisebrev. På denne tiden hadde fotografiet for alvor gjort sitt inntog og maleriets tradisjonelle oppgave med å gjengi og beskrive ble med dette overflødig. Om maleriet fortsatt skulle være nødvendig måtte det kunne gjengi noe kameraet ikke kunne gjengi og de nye, ikke-fotografiske stilene fenget åpenbart Munch. I en verden som forandret seg i rasende fart opplevde impresjonistene det også som sin oppgave å male verden slik de faktisk opplevde den fremfor hvordan de hadde blitt fortalt at den var.<ref>Chu, Nineteenth-century european art, 407</ref> 
  
4) Kontekst: Her kan to samarbeide.
+
Munch kan også regnes som en del av de post-impresjonistiske kunstnere, men verket ''Rue Lafayette'' er et av de få impresjonistiske bildene Munch har malt. Post-impresjonisme er både en forlengelse av, men også et brudd med impresjonismens begrensninger. Post-impresjonistene synes forståelsen av lys og farge som primær inngang til kunstnerisk kvalitet, var konservativt. De søkte mot et annet uttrykk, der sterke farger utformet motivet i større grad.<ref>Art Movements, ”Post impressionism”</ref> Erik Mørstad skriver at selve fargen i et verk endrer karakter når de blir belyst på ulike måter og at Munch innehar denne subjektive persepsjonen og bruker den aktivt. Munchs standpunkt er impresjonismens, subjektivering av det objektivt gitte, ”mennesket – ikke gjenstanden”.<ref>Mørstad, ''Edvard Munch: Formative år 1874 – 1892,'' 251.</ref>
  
- impresjonisme: Trine ønsker å skrive om dette.
+
== Referanser ==
 
 
- paris, moderniseringen, bysanering ++
 
 
 
- evt. noe mer/annet?
 
 
 
Munchs standpunkt er impresjonismens, subjektivering av det objektivt gitte, ”mennesket – ikke gjenstanden”[6]. 
 
 
 
Edvard Munch er kjent for sin ekspresjonistiske malerstil, spesielt tematisk. ''Rue'' ''Lafayette'' blir dermed et uttrykk for en kontrast til Munchs ”livsangst”. Dette er en naturlig innflytelse fra den franske malertradisjonen på den tiden, sett i lys av Munchs opphold i Frankrike. 1890-årene i Paris regnes for å være en unik periode med tanke på politisk og kunstnerisk utvikling. Kunstscenen i Montmartre ekspanderte og omfavnet flere internasjonale kunstnere og kunstuttrykk[3]. Det er ikke vanskelig å forestille seg at Munch ble en del av dette miljøet. Munch kan også regnes som en del av de post-impresjonistiske kunstnere, men verket ''Rue Lafayette'' er et av de få impresjonistiske bildene Munch har malt. Post-impresjonisme er både en forlengelse av, men også et brudd med impresjonismens begrensninger. Post-impresjonistene synes forståelsen av lys og farge som primær inngang til kunstnerisk kvalitet, var konservativt. De søkte mot et annet uttrykk, der sterke farger utformet motivet i større grad[4]. Et eksempel på dette er kunstneren Vincent Van Gogh, som ofte blir sammenlignet, og har mye til felles med Edvard Munch. Van Gogh videreutviklet uttrykket fra impresjonismen fra korte, tykke, konsise penselstrøk til buede linjer. Denne teknikken er tydelig tilstede i Munchs ''Rue Lafayette.'' Munchmuseet i Oslo hadde også en midlertidig utstilling de kalte ''Van Gogh + Munch'' der de beskriver retningen til de to som gjengivelser av den moderne manns tilstand. En moderne fargepalett og en ukonvensjonell komposisjon er eksempler på likhetstrekk mellom dem. Paris ble også et vendepunkt for dem begge og deres karriere[5]. Erik Mørstad nevner mener at selve fargen i et verk endrer karakter når de blir belyst på ulike måter og at Munch innehar denne subjektive persepsjonen og bruker den aktivt.
 
 
 
<blockquote>:) </blockquote>Mvh, Trine og Vincent 
 
 
 
----[1] Skedsmo, ''Edvard Munch i Nasjonalgalleriet,'' 12.
 
 
 
[2] Mørstad, ''Edvard Munch; Formative år 1874 – 1892,'' 247.
 
 
 
[3] Hepp, ”Paris in the 1890’s: Politics, Morality and Art”
 
 
 
[4] Art Movements, ”Post impressionism”
 
 
 
[5] Munchmuseet, ”Van Gogh + Munch”
 
 
 
[6] Mørstad, ''Edvard Munch: Formative år 1874 – 1892,'' 251.
 
 
 
[7] eMunch, ”Munchmuseet MM N 771”
 
 
 
[8] ''Store norske leksikon online,'' s.v. ”impresjonisme”
 
 
 
[9] Mørstad, ''Edvard Munch: Formative år 1874 – 1892,'' 312.[[Fil:Rue Lafayette EMunch h17.jpg|thumb|507x507px|Edvard Munch, ''Rue Lafayette,'' 1891. Olje på lerret, 92 x 73 cm. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland]]
 
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Maleri]]
 
[[Kategori:Maleri]]
 +
<references />

Nåværende revisjon fra 31. okt. 2017 kl. 20:17

Edvard Munch, Rue Lafayette, 1891. Olje på lerret, 92 x 73 cm.

Rue Lafayette (1891) er malt av Edvard Munch (1863-1944) som regnes for å være en ekspresjonistisk kunstner. Maleriet skiller seg ut fra hans andre malerier, på grunn av dets impresjonistiske trekk. Verket ble malt under Munchs opphold i Paris, byen som mot slutten av 1800-tallet var preget av bysanering og oppbyggingen (Haussmanization) noe som førte til at Paris ble hele Europas kultursentrum.[1] I kjølevannet av bysaneringen var det en gruppe impresjonistsiske malere, der i blant Claude Monet, som kan ha inspirert Munch til å male Rue Lafayette.

Rue Lafayette (1891) ble kjøpt for Olaf Schous gave 1933 og henger i Nasjonalmuseet. Maleriet er olje på lerret, 92x73 cm.

Motiv

Maleriet forestiller et bylandskap i Paris. Lengst frem i bildet ser vi en mann som står på en balkong. Vi er plassert omtrent på høyde med mannen eller litt høyere. Mannen er pent kledt, står i profil og lener seg på gelenderet. Vedkommende skuer ned over gaten under ham. Sentralt på gateplan ser vi hestevogner og et travelt folkeliv. Det er på alle sider lange høye bygninger, samt ser vi et torg midt i maleriet. Balkongen og mannen er tilsynelatende det eneste motivet i bildet som er malt klart og tydelig, mens resten av bildet er langt mer uskarpt.

Formalanalyse

Bildet har varme pastellfarger, med noen kalde innslag som gir et atmosfærisk perspektiv og et skille mellom lys og skygge. Lyskilden er utenfor billedrammen, men skyggen av bygningen og mannen viser oss at den kommer fra venstre. Skyggene er tydelige, noe som tyder på klart vær. Man kan få en følelse av å befinne seg i Paris en disig sensommerdag. Verket har et skisseaktig preg med en malerisk kvalitet med raske, tjukke strøk, en tydelig impresjonistisk retning.

Motivet sprenges ved hjelp av mannen og balkongen. Denne delen står i kontrast til det myldrende, til tider uklare, bybildet nedenfor ved at det er malt annerledes og med mørkere farger. Det skaper et skille mellom mannen som isolert enhet og gaten som pulserende mangfold. Likevel understreker balkongdelen også den diagonale linjedominansen i resten av bildet ved at retningene i gata nedenfor gjentas. Retningsgivende linjer bidrar til et nesten overtydelig perspektiv med forsvinningspunkt lenger oppe i høyre hjørne. Bildet har også et optisk perspektiv som gir oss innblikk i et øyeblikk som en del av en prosess. Det er et fryst øyeblikk av et høyt tempo.

Kontekst

Munch fikk Statens kunstnerstipend i 1889 og reiste Edvard Munch til Paris og ble kjent med de nye kunstretningene på kontinentet. [2].[3] Det er tydelig at han har blitt inspirert av datidenes franske impresjonisme. Impresjonisme betegner en gruppe kunstnere som etablerte «Private Company of Artists» i 1873 i Paris. Disse kunstnerne var misfornøyd med den konservative Salongutstillingen, og skapte dermed en egen utstilling som hadde til sammen åtte utstillinger. Noen viktige impresjonistiske kunstnere er bl.a. Claude Monet (1840-1926), Frédéric Bazille (1841-1870), Gustave Caillebotte (1848-1894) og Camille Pissaro (1830-1903). Noen fellestrekk hos de impresjonistiske kunstnere var at de malte temaer som landskap og genrebilder, dette var genrer som var sett ned på, av de konservative kunstnere og akademiet. De ville bryte med den tradisjonelle måten å male på ved å stille ut malerier som så ut som sketsjer, men som ble utstilt som ferdige verk. Forskjellige teknikker som ble brukt var tydelige penselstrøk, raske strøk, lange strøk, korte strøk, dotter og fler. De var opptatt av å skildre naturen slik som de så den, ved hjelp av farger og penselstrøk. Mange Impresjonistiske kunstnere skildret også det moderne livet i Frankrike.[4]Rue Lafayette ser vi flere av disse trekkene.  

I likhet med Paris Street, Rainy Weather, 1877 av Caillebotte og Avenue de L´Opéra: Morning Sunshine, 1898 av Pissaro, har Munch blitt inspirert til å skildre det nye og moderne Paris. Dette var et tema som flere impresjonistiske malere var opptatt av. Byen og bylivet var preget av "Haussmannization" som var et stort renoveringsprosjekt som startet i 1853 under ledelsen av arkitekten og byplanleggeren Baron Georges Haussmann (1809-1891). Moderniseringen førte til at Paris ble hele Europas kultursentrum.[5] I tiårene som fulgte ble det nye bybildet et symbol på den menneskefiendtlige, kalde og forvirrende modernismen Munch så lenge hadde hatt en personlig fornemmelse av og følt seg alene om å kjenne på i Norge. Å komme til Paris på denne tiden må ha vært en futuristisk opplevelse. Byen og moderniteten kan altså vekke flere motstridende følelser. Kjenner man til Munch fra før vet man at han var angstfylt og vil legge det i den kategorien. Men til å være Munch er det et ganske lystig bilde. Vi vet at Munch følte seg hjemme i Paris og det må ha vært spennende for en ung mann å komme til en så stor og yrende by. Kanskje mannen er nysgjerrig og gleder seg til å komme seg ut og se hva dagen vil bringe.  

Inspirasjon og impulser

Byen og moderniteten kan altså vekke flere motstridende følelser. Edvard Munch er kjent for sin ekspresjonistiske malerstil, spesielt tematisk. Rue Lafayette blir dermed et uttrykk for en kontrast til Munchs ”livsangst”. Dette er en naturlig innflytelse fra den franske malertradisjonen på den tiden, sett i lys av Munchs opphold i Frankrike.

Temaet «mennesket og samfunnet» er tilstede, tydeliggjort av at det brukes to forskjellige stiler i bildet. Det virker som om enkeltmennesket Munch, den sære nordboeren, som står på balkongen og skuer utover den travle byen der det er impresjonisme som gjelder, som et slags kunstnerisk-psykologisk reisebrev. På denne tiden hadde fotografiet for alvor gjort sitt inntog og maleriets tradisjonelle oppgave med å gjengi og beskrive ble med dette overflødig. Om maleriet fortsatt skulle være nødvendig måtte det kunne gjengi noe kameraet ikke kunne gjengi og de nye, ikke-fotografiske stilene fenget åpenbart Munch. I en verden som forandret seg i rasende fart opplevde impresjonistene det også som sin oppgave å male verden slik de faktisk opplevde den fremfor hvordan de hadde blitt fortalt at den var.[6] 

Munch kan også regnes som en del av de post-impresjonistiske kunstnere, men verket Rue Lafayette er et av de få impresjonistiske bildene Munch har malt. Post-impresjonisme er både en forlengelse av, men også et brudd med impresjonismens begrensninger. Post-impresjonistene synes forståelsen av lys og farge som primær inngang til kunstnerisk kvalitet, var konservativt. De søkte mot et annet uttrykk, der sterke farger utformet motivet i større grad.[7] Erik Mørstad skriver at selve fargen i et verk endrer karakter når de blir belyst på ulike måter og at Munch innehar denne subjektive persepsjonen og bruker den aktivt. Munchs standpunkt er impresjonismens, subjektivering av det objektivt gitte, ”mennesket – ikke gjenstanden”.[8]

Referanser

  1. Chu, Nineteenth-Century European Art, 267-269.
  2. Store norske leksikon online, s.v. «Edvard Munch».
  3. Danbolt, Norsk kunsthistorie, 228
  4. Chu, Nineteenth-Century European Art, 387-389.
  5. Chu, Nineteenth-Century European Art, 267-269.
  6. Chu, Nineteenth-century european art, 407
  7. Art Movements, ”Post impressionism”
  8. Mørstad, Edvard Munch: Formative år 1874 – 1892, 251.