Forskjell mellom versjoner av «Stetind i tåke»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Formale virkemiddeler)
(Formale virkemiddeler)
Linje 36: Linje 36:
 
kunststudiene. Slik teknikk ble ikke formidlet på akademiene og var ikke del av
 
kunststudiene. Slik teknikk ble ikke formidlet på akademiene og var ikke del av
 
datidens bilde av stor kunst.[3] Balke var dermed alene om teknikken, noe originaliteten i uttrykket vitner om.
 
datidens bilde av stor kunst.[3] Balke var dermed alene om teknikken, noe originaliteten i uttrykket vitner om.
 +
 +
Korset
 +
kan gi et inntrykk om gudfryktighet og at bare guder kan kontrollere været.
 +
Korset er et som et symbol på den kristelige åndeligheten som stod den norske
 +
kultur og var ofte brukt i nasjonalromantiske bilder.
  
 
''<span lang="EN-US">Stetind I tåke</span>''<span lang="EN-US"> har klare maleriske kvaliteter. Selv om motivet
 
''<span lang="EN-US">Stetind I tåke</span>''<span lang="EN-US"> har klare maleriske kvaliteter. Selv om motivet

Revisjonen fra 21. okt. 2015 kl. 10:37

Peder Balke, Stetind i tåke, 1864. Olje på lerret. Foto/eier: Nasjonalmuseet, Oslo.

Peder Balkes (1804-1887) oljemaleri på lerret, Stetind i tåke ble malt i 1864, måler 71,5 x 58,5 cm og er presentert side om side ved verk av Johan Christian Dahl og Thomas Fearnley i Nasjonalgalleriet i Oslo. Det er ikke tilfeldig Peder Balkes verk har funnet veien til dette selskap, da Balke både var under Dahls innflytelse som hans elev og reiseledsager, og også et resultat av Nasjonalromantikken i Norge på 1800-tallet, spesielt senromantikken.

Motivbeskrivelse

Maleriet viser et landskap med en skummende sjø i forgrunnen og et monumentalt, men tilbaketrukket fjell bakenfor. Stetind ser guddommelig ut i sin snødekkede, taggede prakt der det ligger tilsynelatende rolig men buldrende og foruroligende på samme tid. Fjellmassen virker å være overdimensjonert i forhold til havet og får hele scenen til å se uvirkelig og drømmeaktig ut.

Disse tilføyde detaljene ligger på en horisontal linje i bildet, og sammen med den subtile fargebruken, skaperen balanse og harmoni i et motiv med et så voldsomt utgangspunkt. For det er en helt klar dramatikk i bildet: Snøkledde Stetind står majestetisk opp av tåken, mens havet er i voldsom bevegelse. Vi kan se store bølger og et skip som er forlist. En stor stein som ser ut som den tilhører fjellet mer enn fjæra, ligger på hell fremst i motivet, noe som igjen vitner om naturens råskap.

Bildet er dramatisk med uro og storm. Fjellet stiger ut av tåken og en kan derfor ikke se hvor det starter. Nederst på bildet er det noen store stener i havet som bølger slår mot. Det står tre mennesker på en av stenene iført tykke frakker og pelsluer. I venstre hjørnet på havet kan en se en seilbåt som gir etter for vinden, på motsatt side kan en se et kors som også ha gitt etter for den kraftfulle vinden.

Formale virkemiddeler

Bildet er hvitt i bunn og malt tykt i en blank maling som siden påføres ny, mørkere farge som fjernes i varierende grad for å få frem lyspunktene i bildet.[2] Dette kan ligne en teknikk Balke ble introdusert for i lære som dekorasjonsmaler før han satte i gang kunststudiene. Slik teknikk ble ikke formidlet på akademiene og var ikke del av datidens bilde av stor kunst.[3] Balke var dermed alene om teknikken, noe originaliteten i uttrykket vitner om.

Korset kan gi et inntrykk om gudfryktighet og at bare guder kan kontrollere været. Korset er et som et symbol på den kristelige åndeligheten som stod den norske kultur og var ofte brukt i nasjonalromantiske bilder.

Stetind I tåke har klare maleriske kvaliteter. Selv om motivet ikke er fargesterkt, faktisk er det nesten et fravær av farger som bidrar til en stor konrast mellom lys og mørke, er det en klart målrettet bruk av lys – og skyggeeffekter for å gi motivet et spenningsforhold, et romantisk og dramatisk utrykk.

Siden motivet gjenngir Stetind i Norland, er det sannsynlig at Balke er inspirert av midnattssolen, så dette kan være når som helst tid på døgnet. Han reise til Nord-Norge i 1832 fant sted om sommeren, da det er lyst hele døgnet.

Balke og Nord-Norge

Valg av motiv er ikke tilfeldig. Balke var en entusiast for det nord-norske landskapet, og Stetind er et majestetisk fjell som strekker seg hele 1,392 m.o,h. i Tysfjord kommune i Nordland. Selv om det ikke var før i 2002 Stetind ble kåret til Norges Nasjonalfjell, fanget det publikums fascinasjon lenge før det, og tydeligvis også Balkes [1]. Fjellet er sagnomsust, og er ugangspunktet for en rekke lokale eventyr og historier, noe som er i tråd med den norske nasjonalromantikkens kjennetegn. Faktisk kan vi spotte denne fantastiske fjellformasjonen i flere av Balkes verk. Dette er imidlertig ikke det første eller eneste verket som har fått tittelen Stetind, som er malt av Balke.

Nasjonalromantikken

Referanser

[1]http://www.stetind.nu/
[2] Balke og

Haverkamp, Peder Balke : Landskaper fra nord : utstilling 18. Juni-18. September 1994,      

19.
[3] Balke,

Lange og Kirkeby, Peder Balke : trick,

depth and game, 14.