Tårnpetter

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Tårnpetter er en bronseskulptur laget av de den norske maleren og billedhuggeren Rolf Lunde (1891-1928). Skulpturen ble støpt i sin helhet for første gang i 1927 og vist frem i forbindelse med Lillehammers 100-årsjubileum. I dag står skulpturen plassert utenfor Lillehammer kirke. Nasjonallgalleriet kjøpte i 1960 inn en replika av bronseskulturen som står utstilt til høyre for hovedinngangen i Universitetsgata.

Skulturen er en avbildning av Petter Syversen (1845-1928), en takreperatør og blikken- og kobberslager fra Feiringstuen i Biri. Kallenavnet Tårnpetter ble ilagt etter hans ivrighet etter å klatre i kirketårn.

Plassering og motivbeskrivelse

Verket er plassert til høyre for Nasjonalgalleriets hovedinngang, i en avstand på noen meter fra veggen, stående på en sokkel av granitt og omgitt av blomsterbed. En smal hellelagt gang leder opp til fronten av skulpturen. Dette gjør at man kan studere skulpturen fra noen flere vinkler, men det begrenser også mulighetene til å se skulpturens bakside, som også er modellert. Skulpturen er ca. 170cm høy, men proporsjonene stemmer ikke helt da Lunde har gjort hender og særlig føtter for store og for brede.

Verket viser en eldre mann, bare ikledd et fillete plagg, angivelig en saueskinnsfell,[1] som henger løst på den magre kroppen og kun rekker ned til knærne. Føttene er bare. Mannen er krokrygget og står med bøyd hode og hendene foldet over magen. Kroppsspråket er dermed lukket. Ansiktsuttrykket er mildt og forsiktig, med et ydmykt og litt bedrøvet drag. Ansiktet er furet og værbitt, med dype rynker etter et langt liv.

Kontekst

Rolf Lunde har avbildet bygdeoriginalen Petter Syversen (født i Biristrand 20.august 1845, død 25.mai 1928 i Biri). Han livnærte seg ved å jobbe som kirketårnsreperatør og taktekker, og var spesielt kjent for sin vågale måte å klatre opp i kirketårnet på: barbeint og usikret. Dermed ble han i bygda tilgitt kallenavnet Tårnpetter. Syversen kom fra en helt vanlig familie, sønn av Syver Pedersen Feiringeie (1813-1857) og Johanne Olsdatter Rannum (1821-1879). Han ble heller aldri gift og fikk ingen barn.

I hjembyen blir Syversen sett på som en kultfigur og en karakter som hele byen kjente til, derfor har det første originalverket fått en naturlig plassering utenfor Lillehammer kirke som en del av bybilde. Verket sto ferdig i 1927, men ble ikke satt opp før i 1932, noe som tyder på at dette ikke var et bestillingsverk. I Oslo ble Tårnpetter i 1960 en del av byens største museum Nasjonalgalleriets faste utsmykning. Verket er et av fire naturalistiske skulpturer på fremsiden av bygget med fellestrekk i materiale og teknikk. Lunde er en viktig norsk kunstner og en god representant for skulpturen på 1900-tallet og dermed en naturlig del av samlingen. Hans tydelige impresjonistiske trekk og påvirkning fra kunstneren Auguste Rodin, gjør at man kan trekke Lunde opp mot den eldre europeiske tradisjonen.

Referanser

  1. Halvorsen, Karl. Tårnpetter, en legende i bronse, 21.

Bibliografi

Eksterne Lenker

Les om kunstneren Rolf Lunde på https://wiki.uio.no/hf/ifikk/kun1000/index.php/Rolf_Lunde