Forskjell mellom versjoner av «Thomas Fearnley»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(22 mellomliggende revisjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Les om Thomas Fearneys verk [[Labrofossen ved Kongsberg|''Labrofossen ved Kongsberg'']]
+
[[Fil:Selvportrett med pipe.jpg|thumb|4. juni 1831. Blyant på papir. 21,8 x 18,1 cm. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Foto: Nasjonalmuseet / Harvik, Andreas NG.K&H.B.00757. ]]
  
Thomas Fearnley var en av elevene til J.C.Dahl, «nasjonalromantikkens far», og sammen utgjorde de to av de mest sentrale personlighetene innen billedkunst på denne tiden, til en viss grad også internasjonalt.<ref>Store Norske Leksikon online , s.v. "Thomas Fearnley norsk maler"</ref> Fearnley legger ikke skjul på at det er det følelsesmessige som driver hans malerier. Han var ikke nødvendigvis sulten på det erkenorske, men ville kommunisere de sterke inntrykk som den råe naturen gjorde på han. På mange måter brøt han med nasjonalromantikken fordi han ikke var redd for å ty til overdrivelser i perspektiv, lyssetting og kontraster for å fremkalle disse sterke følelsene hos sitt publikum.
 
  
Fearnley studerte under Dahl i Dresden og har gjennom dette forholdet måttet blitt eksponert for tysk romantikk, en toneangivende åndsstrømning på denne tiden.<ref>Danbolt, ''Norsk kunsthistorie'', 163-4</ref> <span lang="NO-BOK">Caspar David Friedrich (1774-1849), en foregangsmann innen den tyske romantikken, var en nær venn av Dahl i Dresden. Man kan også i Fearnleys bilde spore de påvirkninger Friedrichs banebrytende tolkninger av naturen måtte ha hatt på Dahl. Friedrich gjengir elementer av naturen på en realistisk måte, men sammensatt på et ideelt, nærmest drømmende vis. I likhet med Friedrichs landskap fremstår Dahls og Fearnleys voldsomt og overveldende på mennesket. Et element av religiøs ærefrykt kan også ses i direkte parallell til Friedrich, som gjennom sin oppvekst og kristne lære ble preget av et nærmest panteistisk forhold til naturen.</span><ref>Chu, ''Nineteenth-Century European Art'', 173</ref>
+
== Biografi ==
 +
Thomas Fearnley (27. desember 1802 i Fredrikshald (nå Halden) - 16. januar 1842 i München) var en norsk tegner og maler. Thomas Fearnley var en av elevene til [[Johan Christian Dahl|J.C.Dahl]], «nasjonalromantikkens far», og sammen utgjorde de to av de mest sentrale personlighetene innen billedkunst i Norge på denne tiden, til en viss grad også internasjonalt.<ref>Østby og Haverkamp, "Thomas Fearnley ­ norsk maler" https://snl.no/Thomas_Fearnley%2Fnorsk_maler </ref> Fearnley legger ikke skjul på at det er det følelsesmessige som er drivkraften bak hans malerier. Han var ikke nødvendigvis sulten på det erkenorske, men ville kommunisere de sterke personlige inntrykkene av rå natur. På mange måter videreutvikler Fearnley det tradisjonelle nasjonalromantiske uttrykket med heftige overdrivelser av perspektiv, lyssetting og kontraster for å fremkalle sterkere følelser hos sitt publikum.
  
==== Referanser ====
+
== Studietid og lære ==
 +
Fearnley tok sin utdannelse ved Kunstakademiet i København, og ved en rekke studieturer til Tyskland, Sveits, Italia, Frankrike og England fikk han en etablert kunstnerisk krets rundt seg som han påvirket og lot seg påvirke av. Etter studietiden i København flyttet Fearnley til Dresden for å gå i lære hos Dahl. Gjennom dette forholdet har Fearnley måttet blitt eksponert for den tyske Romantikken, en toneangivende åndsstrømning på denne tiden.<ref>Danbolt, ''Norsk kunsthistorie'', 163-4</ref> Caspar David Friedrich (1774-1849), en foregangsmann innen den tyske romantikken, var en nær venn av Dahl i Dresden. Man kan også i Fearnleys bilder spore de påvirkninger Friedrichs banebrytende tolkninger av naturen måtte ha hatt på Dahl. Friedrich gjengir elementer av naturen på en realistisk måte, men sammensatt på et ideelt, nærmest drømmende vis. I likhet med Friedrichs landskap fremstår Dahls og Fearnleys voldsomt og overveldende på mennesket. Et element av religiøs ærefrykt kan også ses i direkte parallell til Friedrich, som gjennom sin oppvekst og kristne lære ble preget av et nærmest panteistisk forhold til naturen.<ref>Chu, ''Nineteenth-Century European Art'', 173</ref>
 +
 
 +
== Les om Thomas Fearnleys verk ==
 +
 
 +
<gallery>
 +
Fil:Labrofossen ved Kongsberg.jpg|[[Labrofossen ved Kongsberg]]
 +
Fil:Grindelwald Th Fearley.jpg|[[Grindelwaldgletscheren]]
 +
Fil:Slindebirken.jpg|[[Slindebirken]]
 +
Fil:StockholmsettfraKlaravikstranden.jpg|[[Stockholm sett fra Klaravikstranden]]
 +
</gallery>
 +
 
 +
 
 +
== Litteratur ==
 +
* Chu, Petra ten-Doesschate. Nineteenth-Century European Art, 3. utg. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2012.
 +
* Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til idag, 3. utg. Oslo: Det Norske Samlaget, 2009.
 +
 
 +
=== Referanser ===
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Kunstnere]]
 
[[Kategori:Kunstnere]]
 +
<references />
 +
 +
== Eksterne lenker ==
 +
* [http://www.nasjonalmuseet.no/ Nasjonalmuseet]
 +
* [https://nbl.snl.no/Thomas_Fearnley_-_1 Norsk biografisk leksikon]
 +
* [https://nkl.snl.no/Thomas_Fearnley Norsk kunstner leksikon]
 +
* [https://snl.no/Thomas_Fearnley%2Fnorsk_maler Store Norske leksikon]

Revisjonen fra 12. nov. 2018 kl. 15:43

4. juni 1831. Blyant på papir. 21,8 x 18,1 cm. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Foto: Nasjonalmuseet / Harvik, Andreas NG.K&H.B.00757.


Biografi

Thomas Fearnley (27. desember 1802 i Fredrikshald (nå Halden) - 16. januar 1842 i München) var en norsk tegner og maler. Thomas Fearnley var en av elevene til J.C.Dahl, «nasjonalromantikkens far», og sammen utgjorde de to av de mest sentrale personlighetene innen billedkunst i Norge på denne tiden, til en viss grad også internasjonalt.[1] Fearnley legger ikke skjul på at det er det følelsesmessige som er drivkraften bak hans malerier. Han var ikke nødvendigvis sulten på det erkenorske, men ville kommunisere de sterke personlige inntrykkene av rå natur. På mange måter videreutvikler Fearnley det tradisjonelle nasjonalromantiske uttrykket med heftige overdrivelser av perspektiv, lyssetting og kontraster for å fremkalle sterkere følelser hos sitt publikum.

Studietid og lære

Fearnley tok sin utdannelse ved Kunstakademiet i København, og ved en rekke studieturer til Tyskland, Sveits, Italia, Frankrike og England fikk han en etablert kunstnerisk krets rundt seg som han påvirket og lot seg påvirke av. Etter studietiden i København flyttet Fearnley til Dresden for å gå i lære hos Dahl. Gjennom dette forholdet har Fearnley måttet blitt eksponert for den tyske Romantikken, en toneangivende åndsstrømning på denne tiden.[2] Caspar David Friedrich (1774-1849), en foregangsmann innen den tyske romantikken, var en nær venn av Dahl i Dresden. Man kan også i Fearnleys bilder spore de påvirkninger Friedrichs banebrytende tolkninger av naturen måtte ha hatt på Dahl. Friedrich gjengir elementer av naturen på en realistisk måte, men sammensatt på et ideelt, nærmest drømmende vis. I likhet med Friedrichs landskap fremstår Dahls og Fearnleys voldsomt og overveldende på mennesket. Et element av religiøs ærefrykt kan også ses i direkte parallell til Friedrich, som gjennom sin oppvekst og kristne lære ble preget av et nærmest panteistisk forhold til naturen.[3]

Les om Thomas Fearnleys verk


Litteratur

  • Chu, Petra ten-Doesschate. Nineteenth-Century European Art, 3. utg. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2012.
  • Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til idag, 3. utg. Oslo: Det Norske Samlaget, 2009.

Referanser

  1. Østby og Haverkamp, "Thomas Fearnley ­ norsk maler" https://snl.no/Thomas_Fearnley%2Fnorsk_maler
  2. Danbolt, Norsk kunsthistorie, 163-4
  3. Chu, Nineteenth-Century European Art, 173

Eksterne lenker