Triptyque Noir

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Magdalena Abakanowicz, Triptyque Noir

Beskrivelse

Triptyque Noir ble ferdig fremstilt av Abakanowicz i 1967 og kjøpt inn av arkitekt Leif Olav Moen som også bestemte plassering av det. Universitetet kjøpte verket på Abakanowicz første utstilling i Norge i 1967. Verket henger i Sophus Bugges hus og møter deg på vei opp trappene til studentbiblioteket. [1]


Dette er tredelt verk som måler 240x300 cm[2] og er laget materialene sisal, hestehår, ubehandlet ull og kobbertråd[3].
Verket kalles en triptyk, som på gresk betyr noe tredelt. Triptyque noir er som nevnt et verk i tre deler der materialene er med på å dele opp verket. Det er nærmest delt opp etter religiøs tradisjon, som en altertavle, der den midre deen er hovedmotivet. Det kan virke som Abakanowicz ønsker å peke på noe hun mener er viktig, ikke noe som har religiøst betydning men noe som likefullt er veldig betydningsfullt.


Materialene har blitt vevd sammen med stående renning, noe som vil si at renningstrådene i veven går vertikalt, ikke horisontalt og at verket har blitt vevd stående, ikke liggende. Det at verket har blitt vevd stående, betyr at Abakanowicz har bygget opp verket slik hun vil vi som publikum skal kunne oppfatte og forstå det. Det er et nonfigurativt eller abstrakt verk og er hovedsakelig todimensjonalt, men har enkelte tredimensjonale elementer. Disse står i kontrast til de områder i verket som har konvekse former eller rifter. 


Verket Triptyque Noir er mørk svart og har mørke brune nyanser. Verket bølger seg og skaper tredimensjonale elementer. Det tydeligste tredimensjonale elementet er en åpning eller lomme som ligger nesten i det gyllne snitt. På høyre og venstre side av denne lommen er det vevd inn hestehår som fremhever den og gjør den til et blikkfang. Kantene på lommen har blitt farget en rød nyanse som også er med å fremheve den som blikkfang og at verket er en tekstilskulptur og ikke et rent billedteppe.


Tolkninger




Referanser

  1. Ulla Uberg "Triptyque Noir"
  2. Utstillingskatalog ved Kunstindustrimuseet i Oslo, Vestlandske Kunstindustrimuseum, Stavanger- og Trondhjem Kunstforening, «Magdalena Abakanowicz´ arbeider i vev», 7. sept. 1967 til 3. jan. 1968, (1967): 6.
  3. Runa Borger, Magdalena Abakanowicz og Norge: stilskaper eller frigjørende forbilde? s 45

Bibliografi

Inglot, Joanna. The figurative sculpture of Magdalena Abakanowicz: bodies, environments, and myths. Berkeley: University of California Press, 2004.


Utstillingskatalog ved Kunstindustrimuseet i Oslo, Vestlandske Kunstindustrimuseum, Stavanger- og Trondhjem Kunstforening, «Magdalena Abakanowicz´ arbeider i vev», 7. sept. 1967 til 3. jan. 1968, (1967): 6.


Boger, Runa. Magdalena Abakanowicz og Norge : stilskaper eller frigjørende forbilde?
Oslo: Universitetet i Oslo, 2010

Ulla Uberg: http://www.uio.no/om/kultur/kunst/kunstsamlingen/enkeltverk/tekstil/triptyche-noir.html
Lest av 24.10.2012, klokken 13.25.

Eksterne lenker