Forskjell mellom versjoner av «Tverrsnitt»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Beskrivelse)
 
Linje 3: Linje 3:
  
 
== Beskrivelse ==
 
== Beskrivelse ==
Tverrsnitt er en nonfigurativ installasjon på 7x2,6 meter.<ref name=":0">HZA. "Section." Hentet 30.10.18 fra https://www.hza.no/section</ref> Den består av 40 gjennomsiktige polykarbonat-plater, holdt sammen av en like lang ryggsøyle av treskiver.<ref name=":0" /> Søylen er ujevn i formen, og kan minne om en ryggrad. I søylen er det festet lys, som gir en blålilla farge mot platene. Platene har en ujevn oval form, og er i forskjellige størrelser. Platene blir større og større frem til to tredjedeler av verket, før de minskes igjen. Verket er ikke symmetrisk.
+
Tverrsnitt er en nonfigurativ installasjon på 7x2,6 meter.<ref name=":0">HZA. "Section." Hentet 30.10.18 fra https://www.hza.no/section</ref> Den består av 40 gjennomsiktige polykarbonat-plater, holdt sammen av en like lang rad av treskiver.<ref name=":0" /> Søylen er ujevn i formen, og kan minne om en ryggrad. I søylen er det festet lys, som gir en blålilla farge mot platene. Platene har en ujevn oval form, og er i forskjellige størrelser. Platene blir større og større frem til to tredjedeler av verket, før de minskes igjen. Verket er ikke symmetrisk.
  
 
På platene er det rekker med uthullinger. To av rekkene er plassert på nedre del av platene, og en i øvre. De øverste hullene er i mindre størrelse enn de nedre. Hullene etter hverandre danner samme form som verket.   
 
På platene er det rekker med uthullinger. To av rekkene er plassert på nedre del av platene, og en i øvre. De øverste hullene er i mindre størrelse enn de nedre. Hullene etter hverandre danner samme form som verket.   

Nåværende revisjon fra 12. nov. 2018 kl. 12:54

Haugen/Zohar Arkitekter (HZA), Tverrsnitt, 2011. Blandingsteknikk, 288 x 286 cm. Foto: Ulla Uberg.

Tverrsnitt er en installasjon laget av Haugen/Zohar arkitekter og Espen Bærheim for det nye tilbygget til Domus Medica - det medisinske fakultetet. I 2008 vant de oppdraget "hvordan kan form og materiale fremheve biomedisinsk forskning?", som ble utlyst av KORO (Kunst i offentlig rom).[1] Verket ble oppført i 2013, da det nye tilbygget sto ferdig.[1]

Beskrivelse

Tverrsnitt er en nonfigurativ installasjon på 7x2,6 meter.[1] Den består av 40 gjennomsiktige polykarbonat-plater, holdt sammen av en like lang rad av treskiver.[1] Søylen er ujevn i formen, og kan minne om en ryggrad. I søylen er det festet lys, som gir en blålilla farge mot platene. Platene har en ujevn oval form, og er i forskjellige størrelser. Platene blir større og større frem til to tredjedeler av verket, før de minskes igjen. Verket er ikke symmetrisk.

På platene er det rekker med uthullinger. To av rekkene er plassert på nedre del av platene, og en i øvre. De øverste hullene er i mindre størrelse enn de nedre. Hullene etter hverandre danner samme form som verket.

Formalanalyse

Tverrsnitt peker i sin helhet til kroppslige referanser. Installasjonens organiske form kan minne om et slags legeme. Den ser myk, og nesten svevende ut, men materialene er harde. Sett fra øverst i trappa og ned mot hallen, henger den omtrent i øyehøyde. Den er gjennomsiktig, nærmest tåkete og mørkeblå, sett fra denne vinkelen. Den ser ut som en loddrett, oval skygge, med en kjerne øverst fra ryggsøylen som strekker seg innover. Mellom skyggene reflekteres lys fra vinduer og lamper oppover i etasjene som skaper lysspill.

Følger man verket med øynene mens man går ned trappa og ned i hallen strekker skygger seg ut i det som kan minne om en kokong-lignende skapning. Snittflatene skaper flere lag, og hullene i noen av platene skaper liv mellom lagene.

Sett fra andre etasje på andre siden av bygget, skrått ovenfra med litt avstand, hvor det naturlige lyset slipper til forfra kan den ligne en gigantisk dråpe. Glassaktig og lys med ulike refleksjoner utenfra som gress og vei.

Kunstverket har en optisk funksjon og fremstår dynamisk ut i fra hvilken vinkel man ser den fra. Alt i alt indikerer verket i stor grad referanser til naturen og organismene som lever i den. Samtidig som den forsterker arkitekturen og reflekterer omgivelsene.[1]

Plassering og Kontekst

Tverrsnitt har en sentral plass i inngangspartiet til Domus Medica. Laboratorie-hallen er det konkrete rommet verket forholder seg til - verkets opprinnelige og nåværende hensikt var og er å henge nettopp her. På utkastet til Tverrsnitt kan man se at installasjonen skulle være plassert midt i rommet, med tyngden mot hoveddøren.[1] I dag er verket plassert nærmere trappen. Plasseringen av Tverrsnitt gjør at blikket blir dratt direkte til verket. Når en først kommer inn fra hovedinngangen oppleves bygget som en del av installasjonen - vinduene, trappene og veggene bidrar til å skape et sentralperspektiv med ett forsvinningspunkt bak installasjonen.

Kontekst spiller en stor rolle for Tverrsnitt. Man kan ikke separere kontekst fra verket, ettersom det er plasseringen i seg selv som er konteksten. Tverrsnitt ble laget med biomedisinsk forskning i tankene, og det medisinske fakultet og dets studenter er konteksten for installasjonen. Dette er noe som blir gjenspeilet i verkets form og tolkning.

Tolkning

Tverrsnitt er en abstrakt installasjon, noe som gir betrakteren friheten til å tolke verket som de selv vil. Konteksten rundt verket, og hva arkitektfirmaet bak det selv har sagt, gir hint til hvordan Tverrsnitt kan tolkes. Haugen/Zohar arkitektene mener at verket kan gi assosiasjoner til "en levende organisme med gjennomsiktige celler som er i stadig endring. Verket kan fremstå både som en forstørret celle eller som en slags urform eller opprinnelig organisme."[2] En levende organisme som er i stadig endring kan peke til forskingen som foregår innen det medisinske felt, og ikke minst forandringene menneskekroppen utsettes for. Alt fra proteser og operasjoner, til celleforsking og genforskning, og plastisk kirurgi. Dagens menneskekropp er i stadig endring ikke kun på grunn av naturlige årsaker, men også takket være biomedisinsk forskning.

Materialene og formen til verket skaper en estetikk som "kan få en til å tenke på science fiction-filmer og den type fremtidsvisjoner som er koblet til biomedisinsk forsking."[3] Tverrsnitt kan dermed sees på som et forbilde for de daglige betrakterne på Domus Medica, som et eksempel på hva deres biomedisinske forsking kan få til i nær fremtid. Det kan tolkes som et håp og forbilde for fremtiden. Plasseringen er veldig viktig for tolkningen av verket, og på grunn av dens plassering på det medisinske fakultetet, kan verket det tolkes som en inspirasjon for alle som jobber og studerer på Domus Medica.

Litteratur

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 HZA. "Section." Hentet 30.10.18 fra https://www.hza.no/section
  2. https://koro.no/kunstverk/tverrsnitt/
  3. https://koro.no/kunstverk/tverrsnitt/