Forskjell mellom versjoner av «U.T. (1)»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Innledning og identifikasjon)
(Innledning og identifikasjon)
Linje 1: Linje 1:
  
 
== Innledning og identifikasjon ==
 
== Innledning og identifikasjon ==
[[Fil:01545greging.jpg|thumb|533x533px|Bertil Greging, ''U.T.,'' 2015. Akryl på lerret. Foto: UiO Kunstsamling.]]
+
[[Fil:01545greging.jpg|thumb|533x533px|Bertil Greging, ''U.T. (1)'', 2015. Akryl på lerret. Foto: UiO Kunstsamling.]]
 
[[Fil:Greging U.T. 1 - 4.jpg|thumb|400px|Bertil Greging, ''U.T. (1-4)'' 2015. Akryl på lerret. Foto: Dag Colle]]
 
[[Fil:Greging U.T. 1 - 4.jpg|thumb|400px|Bertil Greging, ''U.T. (1-4)'' 2015. Akryl på lerret. Foto: Dag Colle]]
 
''U. T. (1)'' er et maleri som er malt med akryl på lerret av den norske billedkunstneren [[Bertil Greging]]. Det ble malt i 2015 og måler 80x60 cm. Kunstverket er en del av et serie på 16 malerier, hvorav fire av dem tilhører Universitet i Oslo. Serien med de 16 maleriene ble opprinnelig laget for en separatutstilling i Kunstnerforbundet i 2015 og det var i etterkant at Universitetet i Oslo kjøpte opp fire av verkene og stilte dem ut og plasserte dem i den rekkefølgen som vises nedenfor.  
 
''U. T. (1)'' er et maleri som er malt med akryl på lerret av den norske billedkunstneren [[Bertil Greging]]. Det ble malt i 2015 og måler 80x60 cm. Kunstverket er en del av et serie på 16 malerier, hvorav fire av dem tilhører Universitet i Oslo. Serien med de 16 maleriene ble opprinnelig laget for en separatutstilling i Kunstnerforbundet i 2015 og det var i etterkant at Universitetet i Oslo kjøpte opp fire av verkene og stilte dem ut og plasserte dem i den rekkefølgen som vises nedenfor.  

Revisjonen fra 25. okt. 2018 kl. 14:06

Innledning og identifikasjon

Bertil Greging, U.T. (1), 2015. Akryl på lerret. Foto: UiO Kunstsamling.
Bertil Greging, U.T. (1-4) 2015. Akryl på lerret. Foto: Dag Colle

U. T. (1) er et maleri som er malt med akryl på lerret av den norske billedkunstneren Bertil Greging. Det ble malt i 2015 og måler 80x60 cm. Kunstverket er en del av et serie på 16 malerier, hvorav fire av dem tilhører Universitet i Oslo. Serien med de 16 maleriene ble opprinnelig laget for en separatutstilling i Kunstnerforbundet i 2015 og det var i etterkant at Universitetet i Oslo kjøpte opp fire av verkene og stilte dem ut og plasserte dem i den rekkefølgen som vises nedenfor.

Bertil Greging er kjent for både å lage kunst i et ekspressivt, kaotisk uttrykk og i et mer abstrakt geometrisk uttrykk. Han eksperimenterer med både oljestift, tørrpastell, akrylmaling, grafittspray, maskeringstape, blyant, pensel og collagelim. Greging har studert på både Einar Granum Kunstskole og Westerdals Reklameskole tilbake på 1970-tallet, men han regner seg selv likevel som en autodidakt billedkunstner. [1]

Form og Motiv

U.T (1) er et non-figurativt maleri som består av en samling av geometriske former. Formene vi ser kommer til uttrykk i ulik farge og størrelse. Fargene som går igjen i verket er rødt, brunt, grønt, beige, gult og svart. Verket har ingen tradisjonell ramme, men det ytterste laget på det hvite lerretet er spart for farge og fungerer som en innramming.

Den mest fremtredende formen i verket fremstiller en stor og markert bue som er farget i sort, med en sterk gulfarge som er malt som en større bue som gjennomtrenger den sorte. Den sorte buen har også en grønn bue som starter på underkanten fra midten og følger resten av buen ned i gradvis vekst på høyreside, noe som også er med på å gi buen dybde og dynamikk. Nederst på venstre side av buen er det malt en tykk grønn stående rektangel som er vendt ca 130 grader inn mot høyre og gir en illusjon av at buen går dypere inn i bildet på venstre side enn høyre. Sidelinjene til det grønne feltet antyder et imaginært forsvinningspunkt lenger inn i bildet. På høyre side av buen kan det se ut som at buen "balanserer" på en trekantet "blokk" som består av en lys grønn overflate, en brunfarge nederst og en sterk rød stående rektangel ytterst til høyre som bærer buen.

Øverst i venstre hjørne ser vi et rektangulært fargefelt. Fargefeltet er malt i fargene rødt, brunt og grønt. Fargene rød og grønn har et mer opak uttrykk og lager et a-perspektiv sammen med brunfargen som er malt mer transparent, dette ser vi gjennom det typiske "lag på lag" uttrykket. I likhet med brunfargen som er malt øverst i venstre hjørne, er brunfargen som er malt nederst i høyre hjørnet også transparent. Det at de samme fargene går igjen i hvert motstående hjørne danner en slags innramming, og sørger for en stabilitet og forankring av et ellers urolig uttrykk.

Det at gul er plassert bak den sorte buen kan bidra til romdannelse innover i bildet. Samtidig kan det også bidra til at den sorte buen virker mindre "tung" og markerende, da den er komponert opp mot en sterk kontrastfarge som stjeler oppmerksomhet. Når det gjelder fargeperspektiv vet vi at varme farger som gul er også noe som oppfattes som nært [2]. Den gule flaten er også den største fargeflaten, og er den eneste formen som strekker seg over hele billedflaten slik at den når ut til to sider av bildet. Bildet er stramt komponert og bærer preg av streng regi. Videre er den beige fargen en viktig bidragsyter til balansen i verket da det går igjen på begge sider.

Det at Greging valgte å male med akrylmaling på lerret og at han har brukt teip som et redskap, har gjort at formene får en mer fremhevende linjedominans. Dette ser vi ved den stående rektangulære stripen som vender skrått inn mot høyre. Her kan vi se at linjene er presise og forsterker linjedominansen. Ved og også utvanne brunfargen bidrar det til at teksturen ser ut til å skape en større romfølelse. De geometriske formene som er brukt har dermed blitt klare, avgrensede og tydelige markerte.

Innhold

Ettersom det dreier seg om et nonfigurativt bilde, blir selve formen bildets innhold. Maleriet blir et objekt i seg selv hvor de formale virkemidlene blir bildets motiv og tema. Bildet har ingen referanser til den virkelige verden, verken i form av gjenstander, personer eller historier. Dette understrekes ved at verket er uten tittel og som dermed ikke henleder oppmerksomheten mot ytre ting. Det fokuseres utelukkende på form, flate, linjer og farger. Komposisjonselementene settes sammen av geometriske strukturer. De buede linjene og de romskapende virkemidlene skaper imidlertid rytme og dynamikk og en antydning av romillusjon. De ensfargede fargeflatene uten modulering av lys og skygge understreker maleriets todimensjonale karakter. Vi aner likevel en "intern kamp" mellom maleriets iboende todimensjonalitet og en streben etter romvirkninger gjennom linjeperspektiv, overlapping (a-perspektiv) og fargeperspektiv. Denne "kampen" er på mange måter modernismen essens når det gjelder malerkunsten.[3] Når vi ser på U.T. (1) blir vi ikke forført inn i en romillusjon slik som i eldre tradisjonelle malerier, men tvert i mot tvunget til å reflektere over maleriets mediespesifikke egenskaper.

Kontekst

Verkets dannelse

U.T .(1) ble laget til en separatutstilling ved Kunstnerforbundet høsten 2015[4]. Verket ble dannet som ett av 16 i en komposisjon ment til å monteres sammen. Under til høyre kan du se fire av de 16 verkene, montert sammen i kunstsamlingen som tilhører Universitetet i Oslo. Kunstneren har fortalt at dannelsen av komposisjonen begynte med små blyant-sketsjer. Når et bilde var ferdig, dannet det videre inspirasjon til de neste. Greging forteller at han hverken har hentet inspirasjon fra andre kunstnere eller naturen, men at en medfødt intuisjon når det gjelder form og farge, hjalp han å få en "innvendig kabal" til å gå opp.[5]

Kunstnerens virke

U.T.(1) er ulikt mye av Gregings arbeid, som ofte har et kaotisk, spontant og uvørent uttrykk. I annet arbeid jobber han både figurativt og nonfigurativt med uttrykk fra konseptkunst som popkunst og graffiti. U.T.(1) viser i motsetning til annet arbeid, en kontrollert utførelse med fokus på presise og avklarte linjer.

I kunsthistorisk kontekst

I en kunsthistorisk kontekst viser verket tilbake til retninger som hard-edge og suprematisme, to kunststrømninger som utviklet seg på 1900-tallet.

Hard-edge er et begrep som omtaler abstrakt kunst som arbeider med skarpt avgrensede geometriske former i rene farger uten nyanser,[6] og i spissen av kunststrømningen finner vi blant andre Ellsworth Kelly og Kenneth Noland.

Suprematisme er en kunststrømning hvor flatenes og fargene innbyrdes forhold er i fokus, og blir framstilt gjennom rene geometriske former og spektralfarger[7]. Kasimir Malevitsj var grunnleggeren av denne strømningen, og var en de viktigste malerne innenfor abstrakt kunst på 1900-tallet.[8]

Eksterne lenker

http://www.bertilgreging.com/

https://kunstnerforbundet.no/kunstnere/23-Bertil-Greging

Litteratur

Greging, Bertil. Bertil Greging Bio. (Oktober 2018): http://www.bertilgreging.com/bio/

Kunstnerforbundet, Galleri for Samtidskunst, «Utstilling 17. September-18. oktober 2015». 24.10.2018. https://sokogskriv.no/kildebruk-og-referanser/referansestiler/chicago-fotnoter/

Store Norske Leksikon, «hard edge.» 24.10.2018. https://snl.no/hard_edge Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag. Oslo: Det Norske Samlaget, 2009.

Store Norske Leksikon, «Kasimir Malevitsj.» 24.10.2018. https://snl.no/Kasimir_Malevitsj

Store Norske Leksikon, «Suprematisme.» 24.10.2018. https://snl.no/suprematisme

Poke, Grant and Newall, Diana, Art History: the basics, New York: Routledge, 2008.

Referanser

  1. http://www.bertilgreging.com/bio/
  2. Danbolt, Norsk kunsthistorie, 328.
  3. Poke and Newall, Art History: the basics, 51.
  4. Kunstnerforbundets nettside, utstilling 253: https://kunstnerforbundet.no/utstillinger/253
  5. Et møte med kunstner Bertil Greging foran verket den 06.09.2018
  6. Store Norske Leksikon, "Hard edge": https://snl.no/hard_edge
  7. Store Norske Leksikon, "Suprematisme":https://snl.no/suprematisme
  8. Store Norske Leksikon, "Kasimir Malevitsj": https://snl.no/Kasimir_Malevitsj

Greging, Bertil. Bertil Greging Bio. (Oktober 2018): http://www.bertilgreging.com/bio/

Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag. Oslo: Det Norske Samlaget, 2009.

Kunstnerforbundet, Galleri for Samtidskunst, «Utstilling 17. September-18. oktober 2015». 24.10.2018. https://kunstnerforbundet.no/utstillinger/253

Store Norske Leksikon, «hard edge.» 24.10.2018. https://snl.no/hard_edge 

Store Norske Leksikon, «Kasimir Malevitsj.» 24.10.2018. https://snl.no/Kasimir_Malevitsj

Store Norske Leksikon, «Suprematisme.» 24.10.2018. https://snl.no/suprematisme

Poke, Grant and Newall, Diana, Art History: the basics, New York: Routledge, 2008.