Forskjell mellom versjoner av «Universitätsbibliothek Oslo, 1»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Kontekst)
 
Linje 22: Linje 22:
  
 
==Kontekst  ==
 
==Kontekst  ==
Som nevnt har Höfer siden 80-tallet fokusert på fotografier av fellesrom i kulturinstitusjoner, som oftest tomme, gjennom et prosjekt hun kaller for ''Räume'', tysk for ''rom''.<ref>Guggenheim. "Candida Höfer". https://www.guggenheim.org/artwork/artist/candida-hofer </ref> Gjennom dette prosjektet viser hun hvordan arkitektur leder mennesker gjennom og former deres opplevelse av de forskjellige rommene. Hun har jobbet med flere forskjellige bygg, men det er spesielt biblioteker som er relevant for dette spesifikke bildet. I 2005 ga hun ut en bok, ''Libraries'', med forord av den italienske forfatteren Umberto Eco som viser et stort utvalg bilder hun har tatt i biblioteker over hele verden. Bibliotekbildene kan nesten sees på som en egen underkategori av Räume-prosjektet, hvor Höfer reflekterer over bibliotekenes funksjon: hun dokumenterer samfunnets trang til å dokumentere gjennom sin repetitive fotografering. Universitätsbibliothek Oslo I er i utgangspunktet et typisk bilde for dette prosjektet, men det har visse særegenheter. Blant annet er rommet i bildet tomt - et biblioteksrom uten bøker. Stolene indikerer også at rommet blir brukt til foredrag, kanskje i nær fremtid eller fortid. Samtidig er rommet også lukket. I skapene i bakenden av rommet kan man se gjenskinnet av en tegning, som i virkeligheten henger på veggen bak fotografen. Dette bidrar til at seeren blir trukket inn i rommet på en måte man ikke så ofte ser i Höfers verk.   
+
Som nevnt har Höfer siden 1980-tallet fokusert på fotografier av fellesrom i kulturinstitusjoner, som oftest tomme, gjennom et prosjekt hun kaller for ''Räume'', tysk for ''rom''.<ref>Guggenheim. "Candida Höfer". https://www.guggenheim.org/artwork/artist/candida-hofer </ref> Gjennom dette prosjektet viser hun hvordan arkitektur leder mennesker gjennom og former deres opplevelse av de forskjellige rommene. Hun har jobbet med flere forskjellige bygg, men det er spesielt biblioteker som er relevant for dette spesifikke bildet. I 2005 ga hun ut en bok, ''Libraries'', med forord av den italienske forfatteren Umberto Eco som viser et stort utvalg bilder hun har tatt i biblioteker over hele verden. Bibliotekbildene kan nesten sees på som en egen underkategori av Räume-prosjektet, hvor Höfer reflekterer over bibliotekenes funksjon: hun dokumenterer samfunnets trang til å dokumentere gjennom sin repetitive fotografering. ''Universitätsbibliothek Oslo I'' er i utgangspunktet et typisk bilde for dette prosjektet, men det har visse særegenheter. Blant annet er rommet i bildet tomt - et biblioteksrom uten bøker. Stolene indikerer også at rommet blir brukt til foredrag, kanskje i nær fremtid eller fortid. Samtidig er rommet også lukket. I skapene i bakenden av rommet kan man se gjenskinnet av en tegning, som i virkeligheten henger på veggen bak fotografen. Dette bidrar til at seeren blir trukket inn i rommet på en måte man ikke så ofte ser i Höfers verk.   
  
 
== Kilder ==
 
== Kilder ==

Nåværende revisjon fra 9. nov. 2018 kl. 17:54

Candida Höfer, Universitätsbibliothek Oslo I, 2000. Foto.

Universitätsbibliothek Oslo I, er et fotografi tatt av Candida Höfer (1944 - ) i 2000. Verkets format er 151x121 cm. Motivet er et av flere bilder som er tatt i det gamle universitetsbiblioteket i Oslo, og fotografiet er nummerert som det første i serien. Candida Höfer er kjent for sin fotografering av offentlige rom, blant annet konsertlokaler, kirker, slott og museer, som alle er preget av en viss høytidelighet og mangel på menneskelig aktivitet. Dette kjennetegner Höfers bilder, og er et særpreg for hennes fotografier. Verket ble kjøpt inn av UiOs kunstsamling og er en del av utsmykningen av universitetet.

Motivbeskrivelse

Formale virkemidler

I fotografiet Universitätsbibliothek Oslo I, kan det blant annet observeres fremovervendte stoler på rader, skap langs veggene og lamper i taket som bidrar til et tydelig sentralperspektiv i fotografiet. I midten av verket er det plassert et flygel og en skulptur, samt to byster som er plassert på hver sin side av flygelet, noe som bidrar til en viss symmetri i fotografiet. Verket er belyst naturlig fra vinduene langs venstre vegg, som skaper skygger fra stolene som strekker seg gjennom bildet.

Fargene i bildet er i stor grad fordelt i blokker i bildet, med grått gulv, gule stoler, sjøgrønne skap og hvitt tak. Det er en nesten klinisk inndeling av rommet i fargefelter som gjør at rommet kan fremstå som unaturlig statisk.

Det tydelige sentralperspektivet i komposisjonen som bygges opp av rommets interiør og fargefordeling, er ikke bare medvirkende til å dra betrakterens blikk innover i bildet, men gir motivet en følelse av stillhet og ro gjennom dets stabilitet. Dermed får man nettopp en følelse av at det ikke finnes noen uromomenter eller overraskelseselementer i bildet. Denne effekten bygger opp om det som er et biblioteks hoveodppgave, nemlig å tilby et område med beroligende atmosfære der man skal kunne jobbe eller lese konsentrert over lenger tid.

Ved å fotografere rommet fra denne midtstilte posisjonen vektlegger Höfer altså en stabilitet ved biblioteksinteriøret som ikke ville blitt like fremtredende dersom hun hadde valgt et diagonalt perspektiv, en perspektivform hun også har brukt I avbildninger av biblioteker.

C-print (Fargefilm)

Universitätsbibliothek Oslo I er et såkalt C-Print, en bildefremkallingsmetode som kan gjøres både digitalt (ofte kalt digital C-Print) og kjemisk. Begrepet står for Chromogenic Color Print og har siden 1900-tallet vært en av de mest populære fremkallingsmetodene innen fotografiet, blant annet på grunn av teknologiske fortrinn, slik som muligheten for å printe monumentale fotografier, samt en holdbarhet på ca 60 år. Samtidig har også flere profilerte fotografer, blant annet fra Düsseldorf-Skolen, sverget til denne teknikken.[1]

Den kjemiske metoden går ut på at en negativ film blir utsatt for et kromogenisk papir, altså et papir bestående av tre lag, som hver er sensibilisert for en primærfarge. Deretter legges dette ned i et bad med kjemikalier som reagerer med hvert av lagene og dermed fremkaller bildet på papiret.

Papirene som brukes til C-print kan produsere ulike effekter når det er ferdig, som kan være med på å gi bildet en egen effekt og dermed påvirke opplevelsen av bildet.

Kontekst

Som nevnt har Höfer siden 1980-tallet fokusert på fotografier av fellesrom i kulturinstitusjoner, som oftest tomme, gjennom et prosjekt hun kaller for Räume, tysk for rom.[2] Gjennom dette prosjektet viser hun hvordan arkitektur leder mennesker gjennom og former deres opplevelse av de forskjellige rommene. Hun har jobbet med flere forskjellige bygg, men det er spesielt biblioteker som er relevant for dette spesifikke bildet. I 2005 ga hun ut en bok, Libraries, med forord av den italienske forfatteren Umberto Eco som viser et stort utvalg bilder hun har tatt i biblioteker over hele verden. Bibliotekbildene kan nesten sees på som en egen underkategori av Räume-prosjektet, hvor Höfer reflekterer over bibliotekenes funksjon: hun dokumenterer samfunnets trang til å dokumentere gjennom sin repetitive fotografering. Universitätsbibliothek Oslo I er i utgangspunktet et typisk bilde for dette prosjektet, men det har visse særegenheter. Blant annet er rommet i bildet tomt - et biblioteksrom uten bøker. Stolene indikerer også at rommet blir brukt til foredrag, kanskje i nær fremtid eller fortid. Samtidig er rommet også lukket. I skapene i bakenden av rommet kan man se gjenskinnet av en tegning, som i virkeligheten henger på veggen bak fotografen. Dette bidrar til at seeren blir trukket inn i rommet på en måte man ikke så ofte ser i Höfers verk.

Kilder

  1. Fenstermaker, Will, From C-Print to Silver Gelatin: The Ultimate Guide to Photo Prints, Artspace (Nettsted), Dato 27.04.2017 URL:https://www.artspace.com/magazine/art_101/collecting-101/whats-a-chromogenic-pigment-or-gelatin-print-the-ultimate-guide-to-digital-and-chemical-photo-54752
  2. Guggenheim. "Candida Höfer". https://www.guggenheim.org/artwork/artist/candida-hofer