Universitätsbibliothek Oslo, 1

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Beskrivelse

Candida Höfer, (1944)
Universitätsbibliothek Oslo 1, 2000
C-print – fargefotografi
160 x 120 cm

Bildet viser auditoriet i det tidligere nasjonalbiblioteket, der Norsk musikksamling opprinnelig holdt til. Bildet ble kjøpt inn til Universitetets kunstsamling i november 2007. Nå er det å finne i universitetsbibliotekets første etasje. At Universitätsbibliothek Oslo 1 henger universitetsbibliotekets nye lokaler, gjør at noe av institusjonens historie vises fram og tematiseres.

Candida Höfer, Universtitätsbibliothek Oslo I © C. Höfer / BONO 2010

Höfers fotografi viser et folketomt rom med syv rekker med tre stoler på hver rad, en midtgang mellom dem. Stolene er laget av mørkt tre med beige stoff på rygg og sete. Gulvet er blankt og oppbygget av ruter i ulike grånyanser. På en forhøyning innerst i rommet står et flygel, og på hver side er det baldakiner båret av klassiske søyler. Under hver baldakin er det en skulptur, en svart byste til venstre og en hvit helfigur til høyre.Veggene er hvite med grønne hyller som fyller nesten hele deres overfalte. Taket er hvitt som veggene, men får en litt mer grålig nyanse på grunn av skyggen. Det henger seks hvite lamper ned fra taket. Skapene er nesten tomme og har glassdører. Enkelte objekter gjenspeiler seg i glasset. Det er to vinduer langs den venstre veggen,med lange tunge gardiner. De er den eneste lyskilden, men slipper allikevel  inn mye lys. Lyset i bildet virker nesten blålig og kjølig.

I forsvinningspunktet ser vi en liten gjenspeiling av Candida Höfer og maleriet bak henne, mens hun står og tar bildet med kameraet sitt. Höfer har brukt lang eksponeringstid, noe som gir høy grad av nøyaktighet og detaljrikdom. Höfer har forandret på innrednignen før hun tok bildet, og blant annet satt inn stolene. De bidrar til å fremheve de andre objektene som gjentar seg innover i bildet langs ortogonalene: lampene, skapene, gardinene. Gjentakelsen av like objekter stadig lenger unna er med på å forsterke bildets dybde. Og betrakterens ståsted gjør at blikket kan fritt føres gjennom midtgangen, inn i rommet. Dermed skapes en opplevelse av at vi er i selve rommet, bli sugd inn. 

Bildet er blitt tatt i en slik vinkel at det sentralperspektiviske effekten kommer godt frem. Effekten skapes av linjene som er rette, klare og tydelige. Linjene som dannes av stolrekker,hyller og tak samles i en forsvinningspunkt i midten av bildet. I tillegg er det plasseringen av stolene som gjør rommet nesten symetrisk, dermed understrekes det den vertikale midtlinjen som går rett gjennom sentralperspektiviskeforsvinningspunktet.

Fraværet av mennesker i Höfers bilder er en viktig del av betydningsinnholdet i bildene. Det menneskelige fraværet gjør at vi fokuserer på selve rommet. Samtidig er de tomme stolene en intens påminnelse om at stedet er tilrettelagt for mennesker. Höfer selv sier at hun har for stor respekt for mennesket til å invadere dem med kameraet. Samtidig er deres fravær med på å understreke og påpeke kjernen i relasjonen mellom stedene og deres brukere. Bildene konseptualiserer symbiosen mellom mennesket i en alder av galopperende informasjonsteknologi og deres historiske kulturarv "Jeg fanger et gitt øyeblikk av lys og tid, et rom som demonstrerer vår kultur, vår arv. Men mer enn selve arkitekturen er det lys, linjer, farger og strukturer som fasinerer meg".[1]

Universitätsbibliothek Oslo 1, inngår i en motivserie Candida Höfer har tatt av biblioteksinteriører. Kunstneren har bevist valgt bort elementer som forteller oss om historisk plassering i tid, som for eksempel teknologiske funn.[2] Slik fremstilling av det offentlige rom og vår samtid har Hofer videreført fra Becher skole. Sentralt står det også en betraktingsmåte av det offentlige rom uten mennesker[3]. Forfatteren Michael Krüger skriver i sin omtale av Höfers verk i boken Mamographie, at man kan forestille seg en verden der alle har gått. At bildene vi ser er inntrykkene fra den siste gjenlevende personen som organiserer, rydder og katalogiserer – konserverer verden til de neste som skulle komme til kloden vår. På denne måten påpekes bibliotekets rolle som formidlende og kunnskapsbevarende institusjon.


Referanser

  1. Værvågen. "En reise i tid og rom". http://www.osloby.no/article2163_2.ece
  2. Hal Foster,Rosalind Krauss,Yve-Alain Bois,Benjamin H.D. Buchloh,Art since 1900:Modernism,Antimodernism,Postmodernism.London:Thames and Hudsen 2004,525.
  3. Foster,Kraus,Bois,Buchloh,Art since 1900:Modernism,Antimodernism,Postmodernism,525.

Bibliografi

Baumann, Jorid N. ”Kongelighet er det nok av her…!”. Nytt fra Norsk musikksamling. 11. årgang. 2. desember 1999.

Danbolt, Gunnar.Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag. 3. utgave. Oslo: Det Norske samlaget. 1997.

Eco, Umberto. Candida Höfer: Libraries. London: Thames & Hudson. 2005.

Foster, Hal, Rosalin Krauss, Yve-Alain Bois, Benjamin H.D. Buchloh. Art since 1900: Modernism, Antimodernism, Postmodernism. London: Thames and Hudsen 2004.

Hoel, Kari. Monumental arkitektur i Oslo: Fra kongens slott til kunnskapens tempel. Oslo: Vigmostad / Bjørke. 2008.

Krüger, Michael. Candida Höfer: Monographie. München: Schirmer / Mosel. 2003.

Stokstad, Marilyn. Art: A breaf histoy. 3. utgave. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson. 2006.

Uberg, Ulla. "Et rom der alle er gått." UiO. 2009. http://www.kunstsamlingen.uio.no/index.php?id=2&group=6&item=50

Værvågen, Tone B. "Fotografiske maktdemonstrasjoner." Aftenposten. 19.04.07. http://oslopuls.aftenposten.no/?service=redirect&sourceid=1745566

Værvågen, Tone B. "En reise i tid og rom." Aftenposten. 19.04.07.http://oslopuls.aftenposten.no/kunst_scene/article2163.ece

Eksterne lenker