Forskjell mellom versjoner av «Ved Madeleine-kirken i Paris»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Ny side: Her kommer det tekst høsten 2020)
 
 
(8 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Her kommer det tekst høsten 2020
+
== Motivbeskrivelse ==
 +
[[Fil:Vedmadeleinekirken.jpg|miniatyr|479x479px|Frits Thaulow, ''Ved Madeleine-kirken i Paris,'' 1897. Olje på lerret, 55,,4 x 46,5 cm. Foto: Børre Høstland. ]]
 +
Maleriet skildrer en hverdagslig byscene, der gaten som går langs høyre side av Madeleine-kirkens fasade står i fokus. Et utsnitt av de lange søylene og taket til den autoritære kirken utgjør forgrunnen på venstre side av bildeplanet, og skildrer i grove trekk den klassisistiske arkitekturen til bygningen.<ref>Norberg-Schulz, Christian: ''Den evige klassisisme, 152-155''</ref> Resten av kirken er plassert utenfor maleriets venstre bildekant. Et parisisk bylandskap strekker seg fra mellomgrunn til bakgrunn i en trekantform som er definert av gaten og horisonten. Trær følger sidene av gaten og er med på å spesifisere linjene som definerer den, disse er malt med enkle grønne penselstrøk. Fargespekteret Thaulow har valgt å bruke er generelt preget av grålige toner, selv de fargerike detaljene som skiller seg ut fra det ellers upersonlige landskapet er malt med delikate nesten pastellignende undertoner. Gaten fremstår rolig, og består av enkelte fargeinnspill som beskriver kjerrer eller fotgjengere. Lysene fra kjerrene har gjenskinn i bakken, og himmelen som utgjør øverste del av bildeplanet er malt i gråtoner. Til tross for at den avbildede scenen helhetlig er gjenkjennbar og tilgjengelig, preges den av uklarhet og et fravær av detaljer. Dette tilsier en regnværsdag, og påvirker dermed maleriets helhetlige uttrykk.
 +
 
 +
== Formalanalyse ==
 +
Forgrunn mellomgrunn bakgrunn
 +
 
 +
Penselstrøk
 +
 
 +
Linjebruk og avgrensinger
 +
 
 +
Perspektiv
 +
 
 +
Fargebruk
 +
 
 +
Avskjæring og utsnitt
 +
 
 +
== Kontekst ==
 +
 
 +
=== Internasjonalt ===
 +
 
 +
== Litteratur ==
 +
 
 +
 
 +
=== Referanser ===
 +
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 +
[[Kategori:Maleri]]
 +
[[Kategori:Alle wiki-kunstverk]]
 +
<references />

Nåværende revisjon fra 21. okt. 2020 kl. 17:24

Motivbeskrivelse

Frits Thaulow, Ved Madeleine-kirken i Paris, 1897. Olje på lerret, 55,,4 x 46,5 cm. Foto: Børre Høstland.

Maleriet skildrer en hverdagslig byscene, der gaten som går langs høyre side av Madeleine-kirkens fasade står i fokus. Et utsnitt av de lange søylene og taket til den autoritære kirken utgjør forgrunnen på venstre side av bildeplanet, og skildrer i grove trekk den klassisistiske arkitekturen til bygningen.[1] Resten av kirken er plassert utenfor maleriets venstre bildekant. Et parisisk bylandskap strekker seg fra mellomgrunn til bakgrunn i en trekantform som er definert av gaten og horisonten. Trær følger sidene av gaten og er med på å spesifisere linjene som definerer den, disse er malt med enkle grønne penselstrøk. Fargespekteret Thaulow har valgt å bruke er generelt preget av grålige toner, selv de fargerike detaljene som skiller seg ut fra det ellers upersonlige landskapet er malt med delikate nesten pastellignende undertoner. Gaten fremstår rolig, og består av enkelte fargeinnspill som beskriver kjerrer eller fotgjengere. Lysene fra kjerrene har gjenskinn i bakken, og himmelen som utgjør øverste del av bildeplanet er malt i gråtoner. Til tross for at den avbildede scenen helhetlig er gjenkjennbar og tilgjengelig, preges den av uklarhet og et fravær av detaljer. Dette tilsier en regnværsdag, og påvirker dermed maleriets helhetlige uttrykk.

Formalanalyse

Forgrunn mellomgrunn bakgrunn

Penselstrøk

Linjebruk og avgrensinger

Perspektiv

Fargebruk

Avskjæring og utsnitt

Kontekst

Internasjonalt

Litteratur

Referanser

  1. Norberg-Schulz, Christian: Den evige klassisisme, 152-155