Forskjell mellom versjoner av «Velle»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(nytt avsnitt)
Linje 1: Linje 1:
 
[[Fil:Gundersen.JPG|miniatyr|400x400px|Jon Gundersen, ''Velle'' (1994). ]]
 
[[Fil:Gundersen.JPG|miniatyr|400x400px|Jon Gundersen, ''Velle'' (1994). ]]
  
=== '''Sammenstilling som et virkemiddel''' ===
+
=== ''Velle'' satt i lys av hans andre arbeider  ===
Selv om ''Velle'' hovedsakelig uttrykker det minimalistiske og harmoniske, synliggjør det seg også andre tolkninger hvis man undersøker Gundersen tidligere arbeider, samt tittelen på verket. Ordet velle henviser til noe voldsomt og svulmende, noe brusende og fyldig<ref>Akademis</ref>, noe som ikke står i umiddelbar kontrast med fontenen siden det renner vann ut av den, men allikevel oppstår det en avstand mellom den voldsomme betydningen av ordet velle, og det rolige og harmoniske uttrykket til fontenen. Kontrasterende sammenstilling som et virkemiddel er noe Gundersen flere ganger har benyttet seg av, ofte for å skape en humoristisk eller pussig effekt.<ref>Ustvedt </ref> Dette ser man blant annet i hans ''Stein med glidelås,'' der han har nedfelt en glidelås i en alminnelig rund stein, eller i hans ''Beltedyr,'' der han har formet ut et beltedyr av et faktisk belte. Virkemiddelet kommer ikke like klart til uttrykk som i de nevnte eksemplene, men er altså allikevel tilstede i forholdet mellom tittel og verk.  
+
Selv om ''Velle'' hovedsakelig uttrykker det minimalistiske og harmoniske, synliggjør det seg også andre tolkninger hvis man undersøker Gundersen tidligere arbeider, samt tittelen på verket. Ordet velle henviser til noe voldsomt og svulmende, noe brusende og fyldig<ref>Akademis</ref>, noe som ikke står i umiddelbar kontrast med fontenen siden det renner vann ut av den, men som allikevel skaper en avstand mellom tittel og det rolige og harmoniske uttrykket til fontenen. Kontrasterende sammenstilling som et virkemiddel er noe Gundersen har benyttet seg av flere ganger, ofte for å skape en humoristisk eller pussig effekt.<ref>Ustvedt </ref> Dette ser man blant annet i hans ''Stein med glidelås,'' der han har nedfelt en glidelås i en alminnelig rund stein, eller i hans ''Beltedyr,'' der han har formet ut en skulptur av et beltedyr fra et faktisk belte. Virkemiddelet kommer ikke like klart til uttrykk i ''Velle'' som i de nevnte eksemplene, men er altså allikevel tilstede i forholdet mellom tittel og verk. Gundersen har til vane å skildre evige konflikter, som industri og natur i ''Beltedyr,'' eller ved hans offentlig oppdragsgitte skulptur ''Dobbeltdyr,'' der han skildrer politikkens to-hodete vesen. Satt i lys av plasseringen til ''Velle,'' utenfor Helga Engs hus, Det Utdanningsvitenskapelige fakultet, kan det tenkes at Gundersen ønsker å skildre en lignende evig konflikt innenfor universitetsinstitusjonen og utdanning i seg selv. Tittelen "Velle" kan referere til en kunnskapstørst eller en fundamental streben etter viten, som ligger som en forutsettende base for utdanningsinstitusjonens overlevelse.Ved det utdanningsvitenskapelige fakultet blir denne streben etter viten systematisert og kategorisert i noe sirkulært og kanskje konformt.   
  
 
[[Kategori:Universitetet i Oslo]]
 
[[Kategori:Universitetet i Oslo]]
 
[[Kategori:Skulptur]]
 
[[Kategori:Skulptur]]
 
[[Kategori:Alle wiki-kunstverk]]
 
[[Kategori:Alle wiki-kunstverk]]
 +
<references />

Revisjonen fra 31. okt. 2019 kl. 19:12

Jon Gundersen, Velle (1994).

Velle satt i lys av hans andre arbeider

Selv om Velle hovedsakelig uttrykker det minimalistiske og harmoniske, synliggjør det seg også andre tolkninger hvis man undersøker Gundersen tidligere arbeider, samt tittelen på verket. Ordet velle henviser til noe voldsomt og svulmende, noe brusende og fyldig[1], noe som ikke står i umiddelbar kontrast med fontenen siden det renner vann ut av den, men som allikevel skaper en avstand mellom tittel og det rolige og harmoniske uttrykket til fontenen. Kontrasterende sammenstilling som et virkemiddel er noe Gundersen har benyttet seg av flere ganger, ofte for å skape en humoristisk eller pussig effekt.[2] Dette ser man blant annet i hans Stein med glidelås, der han har nedfelt en glidelås i en alminnelig rund stein, eller i hans Beltedyr, der han har formet ut en skulptur av et beltedyr fra et faktisk belte. Virkemiddelet kommer ikke like klart til uttrykk i Velle som i de nevnte eksemplene, men er altså allikevel tilstede i forholdet mellom tittel og verk. Gundersen har til vane å skildre evige konflikter, som industri og natur i Beltedyr, eller ved hans offentlig oppdragsgitte skulptur Dobbeltdyr, der han skildrer politikkens to-hodete vesen. Satt i lys av plasseringen til Velle, utenfor Helga Engs hus, Det Utdanningsvitenskapelige fakultet, kan det tenkes at Gundersen ønsker å skildre en lignende evig konflikt innenfor universitetsinstitusjonen og utdanning i seg selv. Tittelen "Velle" kan referere til en kunnskapstørst eller en fundamental streben etter viten, som ligger som en forutsettende base for utdanningsinstitusjonens overlevelse.Ved det utdanningsvitenskapelige fakultet blir denne streben etter viten systematisert og kategorisert i noe sirkulært og kanskje konformt.

  1. Akademis
  2. Ustvedt