Velle

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Kunstneren og billedhuggeren Jon Gundersen (1942-) lagde i 1994 skulpturfontenen Velle som er plassert utenfor Helga Engs hus på Universitetet i Oslo. Dette på bestilling fra KORO, Kunst i det offentlige rom.[1] Ordet «velle» betyr å sprudle, strømme rikt og kraftig.[2] Navnet er relevant for verket der hele overflaten er dekket av vann som kommer opp fra slusen.

Noe av det Gundersen er mest kjent for er å ta allerede etablerte hverdagslige objekt og former disse til en ny tilstand, gjerne på en surrealistisk og uforutsigbar måte.[3] Velle skiller seg tydelig fra hans andre verker da det har et organisk preg.

Verket er relevant for sine omgivelser og er plassert ved siden av et eiketre som sammen markerer plassen foran Det Utdanningsvitenskaplige Fakultet og går parallelt med Blindernaksen. Jon Gundersens arbeid som samtidsarkeolog viser seg gjennom verket. Bruken av steinarten larvikitt er typisk for hans stil som ofte omfatter områdesarter.[4] Vi kan også se larvikitt på Georg Sverdrups hus der utsiden er dekket av larvikitt. Verket er også fremstilt på Digitalt Museum, som Uten Tittel.

Jon Gundersen, Velle (1994).

Motiv og form

Velle er et frittstående verk og kan derfor betraktes fra 360 grader

Det er en geometrisk abstrakt skulpturfontene. Det er brukt symmetri for å regulere verket. Det vil si at de sekskantede kortsidene er speilvendt av hverandre.

Abstrakt kunst betraktes ofte som meningsbærende av en moralsk dimensjon, der verket kan synes å stå for dyder, som orden, renhet, enkelhet og spriritualitet[5].

Velle satt i lys av hans andre arbeider

Selv om Velle hovedsakelig uttrykker det minimalistiske og harmoniske, synliggjør det seg også andre tolkninger hvis man undersøker Gundersen tidligere arbeider, samt tittelen på verket. Ordet velle henviser til noe voldsomt og svulmende, noe brusende og fyldig[2], noe som ikke står i umiddelbar kontrast med fontenen siden det renner vann ut av den, men som allikevel skaper en avstand mellom tittel og det rolige og harmoniske uttrykket til fontenen. Kontrasterende sammenstilling som et virkemiddel er noe Gundersen har benyttet seg av flere ganger, ofte for å skape en humoristisk eller pussig effekt.[3] Dette ser man blant annet i hans Stein med glidelås, der han har nedfelt en glidelås i en alminnelig rund stein, eller i hans Beltedyr, der han har formet ut en skulptur av et beltedyr fra et faktisk belte. Virkemiddelet kommer ikke like klart til uttrykk i Velle som i de nevnte eksemplene, men er altså allikevel tilstede i forholdet mellom tittel og verk. Gundersen har til vane å skildre evige konflikter, som industri og natur i Beltedyr, eller ved hans offentlig oppdragsgitte skulptur Dobbeltdyr, der han skildrer politikkens to-hodete vesen. Satt i lys av plasseringen til Velle, utenfor Helga Engs hus, Det Utdanningsvitenskapelige fakultet, kan det tenkes at Gundersen ønsker å skildre en lignende evig konflikt innenfor universitetsinstitusjonen og utdanning i seg selv. Tittelen "Velle" kan referere til en kunnskapstørst eller en fundamental streben etter viten, som ligger som en forutsettende base for utdanningsinstitusjonens overlevelse.Ved det utdanningsvitenskapelige fakultet blir denne streben etter viten systematisert og kategorisert i noe sirkulært og kanskje konformt. Slik kan Velle, i samspillet mellom tittel og verk, symbolisere en evig konflikt innad i utdanningssystemet mellom strukturert og organisert stramhet, og ungdommelig, uhemmet kunnskapstørst.

Referanseliste

  1. https://www.uio.no/om/kultur/kunst/kunstsamlingen/utsmykninger/koro.html
  2. 2,0 2,1 https://www.naob.no/ordbok/velle_2
  3. 3,0 3,1 Ustvedt, Ny norsk kunst etter 1990, 159.
  4. Gundersen, Et steinkast fra virkelighet, 159
  5. https://www.tate.org.uk/art/art-terms/a/abstract-art