Renan, E. "On Culture and Plutocracy" 1

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Hopp til: navigasjon, søk

Innledning

Ernest Renan (1823-1892)

Utdraget "On Culture and Plutocracy" kommer fra boken The future of science: ideas of 1848, skrevet av Ernest Renan og utgitt i 1891, men som var orginal skrevet i 1848-9. Ernest Renan var en fransk forfatter, historiker, filolog og filosof og forsker av religionshistorien, spesielt kristendommen, som levde fra 1823 til 1892. Boken The future of science: ideas of 1848 var Renans første store verk.

Sammendrag

I teksten tar Renan for seg problemet om plutokrati, og forklarer hvordan dette går med den intellektuelle kulturen. Plutokrati er et begrep som som betyr et styringssystem der rikdom er det grunnleggende prinsippet for makten, og der ingen kan gjøre noe med mindre man er rik. Alle de kunstneriske eller intellektuelle aktivitetene som poesi og litteratur, samt også vitenskap knyttes til områder av større økonomiske ferdigheter. Det er noe som forhindrer at vanlige mennesker kan oppnå suksess. Det plutokratiske systemet resulterer i at det er den rike mannen som dikterer hva som skal få erkjennelse, og det er han som setter verdi på ting. Derfor mannen som jobber med intellektuelle aktiviteter må passe på hva er i interessen av de rike for å kunne overholde deres krav.

Renan mener derfor at alle ulemper eller feil i vår intellektuelle utvikling kommer fra plutokratiet. Konklusjonen av dette er at man trenger ikke å være en lærd eller en vitenskapsmann for å berike seg. Renan skriver i tillegg at å være en person av stort intellekt er mer en hinder, med mindre man får en formue i arv eller kan leve av sitt vitenskapelige arbeid. Renan skriver at man må dyrke de evner eller ferdigheter (faculties) som tjener til å berike seg, og han nevner da, i direkte oversettelse - industriell ånd og praktisk intelligens (the industrial spirit and practical intelligence). Disse er da egenskaper som man satser på i det plutokratiske systemet.

Så, hva som er verdifullt avgjøres av de som trekker i tråder, det vil si dem med høyre økonomisk status. Med et slikt system, en person som mangler verdi og moralitet, som Renan skriver, kan tjene en større formue enn en person som omhandler alvorlige saker. Renan mener derfor at plutokrati, som antar at de som eier ingenting selv er ingenting, er årsaken til ondskap i verden. Renan foreslår en løsning som går ut på å bli kvitt det begjær eller endre dets objekt, og ikke hisse opp det begjæret som ikke alle kan tilfredsstille.

Litteratur

Harrison, Charles, Wood, Paul, Art in Theory 1815 – 1900. An Anthology of Changing Ideas, Massachusetts, USA: Blackwell Publishers.