Bourdieu, P. "Manet and the institutionalization of Anomie" 1

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Revisjon per 20. feb. 2019 kl. 03:29 av Solvesl@uio.no (diskusjon | bidrag) (Lagt til mer tekst)

Hopp til: navigasjon, søk

Innledning

«Manet and the institutionalization of Anomie» er en artikkel skrevet av den franske sosiologen og professoren Pierre Bourdieu. Mest kjent for sine arbeider innen sosiologisk teoridannelse, samt også teoriene om kulturell kapital og habitus, skriver Bourdieu om fremveksten av det moderne maleriet gjennom en forandring i det franske kunstfeltet på 1870- og 80-tallet.

Sammendrag

Det vektlegges i teksten til Bourdieu at det kun finnes én måte å analysere omstendighetene rundt det moderne maleriets bevegelse og dets fremvekst på. For å forstå dette måtte man gå utover grensene som er pålagt evnene mellom kunstnerens og forfatterens univers. Bourdieu går i sin tekst gjennom akademiets oppsett; hva som skulle til for å komme inn, hvem som styrte det, samt også hvilket hold institusjonen hadde over kunstverdenen. Akademiet monopol over kunsten er i teksten det som virkelig må forstår før man kan gå videre til hvordan dette kunne brytes med. Slik tittelen sier kom det en institusjonalisering av lovløshet; lovløsheten fra akademiet. Dette tar Bourdieu opp gjennom Manet. For å utdype sin analyse av de fundamentale prinsippene til akademisk kunst trekker han fram den opprinnelige kritikken rundt Manet, som på sin revolusjonerende nyskapende måte tvang kritikere til å klargjøre kravene of forutsetningene til den akademiske visjonen. Kritikerne var overbevist om at teknikken til Manet fortalte om en total uvitenhet rundt kunsten å male. De mente hans malerstil var flat, og at han gjorde narr av juryen i salongen ved å sende inn skisser som knapt hadde omriss. Det å levere inn noe som ble sett på som en skisse førte til en betydelig endring i kritikernes øyne. 

Til slutt i teksten for å få fram hva som menes med akademiets monopol forklarer Bourdieu nettverket det hele står på; gjensidig forsterket tro. Kunstnerens to på legitimiteten til juryen i salongen og dens kjennelser, statens tro på juryens effekt og offentlighetens tro på verdien av akademiets merke samt deres medvirke gjennom priser.  

Litteratur

Bourdieu, Pierre. The Field of Cultural Production. England: Columbia University Press, 1993.