Gjessing, S. "Hellesen, Léger og Norge" 1

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Revisjon per 24. mar. 2019 kl. 12:27 av Monictr@uio.no (diskusjon | bidrag) (Tekst)

Hopp til: navigasjon, søk

Innledning

Tekst

Norge var nøytralt under første verdenskrig, og landet opplevde en høykonjunktur. Samfunnslivet var preget av pionerånd og stor tro på framtiden. Dette ble fordelaktig også for kunsten, og særlig for fransk kunst som hadde fått et stort oppsving etter at flere norske malere hadde studert hos Matisse. Rundt 1910 - 1920 oppsto det flere betydelige samlinger av moderne fransk billedkunst både i museer og hos private samlere. Det var navn som Gauguin, Cezanne, Fresnaye, Derain, Matisse, Braque og Picasso. Léger kom til Oslo for første gang i 1919, og det var sannsynligvis hans vennskap til maleren Thorvald Hellesen som førte han hit. Det var ikke så stor interesse for Légers kunst i Norge, og han deltok for første gang med to malerier på den kjente franske utstillingen i Kunstnerforbundet i 1916, som var organisert av Walther Halvorsen. Det var først i 1930-årene at man fikk se et større utvalg av Légers kunst i Norge, og det var da i regi av Ragnar Hoppe.

Maleren Thorvald Hellesen ble født i 1888 og kom fra en høyborgerlig familiebakgrunn. Hans kunstneriske inspirasjon kom fra Edvard Munchs ekspresjonisme. Han studerte en kort periode under Christian Krogh på Statens Kunstakademi i 1910-1911. Høsten 1911 reiste han til Paris og ble boende der, med unntak av korte opphold i Norge, fram til sin død i 1937. Hellesen var opptatt av kubismen, og hadde mye kontakt med Per Krogh den første tiden han flyttet til Paris. Som kunstner var han reseptiv og i årene fram til 1915 jobbet han med futurisme, orfisme og kubisme, og forsøkte å forene orfismens farge-dynamikk med kubismens strenge form. Man vet ikke helt når vennskapet mellom Hellesen og Léger oppsto, men det er helt klart at de hadde tett kontakt på slutten av 1910. Légers ideer om samtidskunstens utvikling var kjent blant en del norske malere, og de sto også på trykk i Kunst og Kulturi 1913. Hellesen´s arbeider fra 1917-1920 var sterkt inspirert av Légers innholdsmessige og formale bestrebelser. Man kan si at Hellesen var påvirket av Légers "elements mécaniques" der han gjorde et fast gjennomført flatemaleri hvor han motvirket dybdevirkningen med bruk av diagonaler. Tredimensjonale former indikeres ved sammenstøtet mellom monokrome og likeformede fargeplan.

Høsten 1919 reiste Hellesen og hans kone maleren Hélène Perdriat til Oslo hvor de begge skulle ha separatutstillinger. De inviterte Léger til Oslo som hadde skrevet forord til Perdriat sin utstillingskatalog, og han ble der en knapp måned. Under oppholdet bodde de hos Hellesens søster Sylvia Schou og hennes mann i villa Solstua på toppen av Voksenåsen.

Avslutning