Konseptkunst 1

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Hopp til: navigasjon, søk

Konseptkunst som begrep

Konseptkunst er en kunstform og teori, hvor ideen bak ett kunstverk legges mer vekt på enn det ferdige kunstverket[1] . Kunstnerens intensjoner settes høyere enn det synlige verket, og det "egentlige" kunstverket eksisterer kun i betrakterens og kunstnerens hode, og betrakterens oppfatning av kunstverket blir like viktig som kunstnerens egen intensjon, betrakteren blir en slags medskaper av kunstverket.

Begrepet ble brukt om teorien og bevegelsen første gang på 1960-tallet, og anerkjent etter Sol LeWitt sin artikkel "Paragraphs on Conceptual Art" ble publisert første gang i 1967 i Artforum i New York. Sol LeWitt, en anerkjent konseptkunstner, beskriver konseptkunst som en type kunst hvor planleggingen og beslutningene blir gjort på forhånd, og at selve utførelsen av verket er en ettertanke[2]. Kunsten blir gjerne fjernet fra kunstnerens ferdigheter, fordi verkets form ikke har noen stor betydning for realiseringen av ideen, og LeWitt selv beskriver det som at ideen blir en maskin som lager kunsten.

Gerd Tinglum, «Gerd Tinglum, Fjellsolblom, Arnica Aplina, sjelden».

Gerd Tinglum er en betydelig figur innenfor den norske konseptkunsten.

Litteratur

Mørstad, Erik. "Konseptkunst", i Malerileksikon. Bergen: Fagbokforlaget, 2007.

LeWitt, Sol. "Paragraphs on Conceptual Art", i Art in Theory 1900-2000, An Anthology og Changing Ideas, redigert av Charles Harrison og Paul Wood, s.846-849. Malden, Mass: Blackwell Publishing, 2003.
  1. Mørstad, "Konseptkunst", s.150.
  2. LeWitt, "Paragraphs on Conceptual Art", s. 846-849.