Léger, F. «Contemporary Achievements in Painting» 3

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Hopp til: navigasjon, søk

Fernand Léger (1881-1955)

Maleren Fernand Léger begynte sin karriere blant impresjonistene, men regnes idag som en sentral kunster innen kubismen. Denne kunstretningen fikk sitt navn i 1908 da den toneangivende franske kunstkritikeren Louis Vauxcelles beskrev George Braques eksperimentelle malerier som "des bizarreries cubiques" [1]. Hans versjon av genren skulle få en særegen légersk gramatikk, basert i stor grad på mekanikk og sylindriske former, en kubistisk sidegren som fikk tilnavnet "tubism".

Bakgrunn

Légers artikkel "Contemporary Achievements in Painting" er skrevet og publisert i Paris 1914, ved starten av første verdenskrig - fem år etter at italieneren Filippo Tommaso Marinetti skrev sitt "Futuristiske manifest" med formuleringer som "En prustende racerbil er vakrere enn Nike fra Samothrake" og "Ned med alle regler og tradisjoner, til helvete med museene og byråkratene"[2].

Légers kunstsyn har fellestrekk med futuristenes. Han glorifiserer et nytt, urbant samfunn og det moderne liv. Både Léger og futuristene var fascinert av bevegelse, det industrielle, fart og moderne fremkomstmidler. Léger var opptatt av å være nyskapende, men delte ikke futuristenes syn på krig som renselse. [3] Både hans tid ved fronten under første verdenskrig og at han var kommunist er av betydning i denne sammenheng[4].

Frigjøringen fra det litterære maleri

Ifølge Léger var endringene i kunstens visuelle uttrykk en konsekvens av tidens tempo og mentalitet. Et samfunn i rask utvikling og ikke minst moderne kjøretøy, bidro til at mengden inntrykk som måtte bearbeides ble mangedoblet. Dette ga en fragmentert persepsjon av omgivelsene - som når man titter ut av vinduet i et tog i stor fart - med oppstykkede flater, avkortede former, og bruddstykker. Resultatet ble et språk med forkortelser og trunkeringer, et vokabular vi også ser i tidens malerier[5].

"Contemporary Achievements in Painting" fungerer som en kunstnerisk bruksanvisning med mange konkrete oppfordringer, også hva valg av motiv angår. Léger anbefaler den moderne maler å vende seg mot objektene han/hun omgir seg med i jakten på motiver. Denne oppfordringen er heller ikke løsrevet fra den historiske konteksten som er i emning. i boken "Modern Art 1851-1929" peker Richard R. Brettell fremover mot dette: "Tre franske kunstnere, Léger, Ozenfant og Le Courbusier slo seg sammen i midten av 1920-årene og proklamerte en kunst- og arkitekturteori hvor basiske industrielle produkter skulle utgjøre standarden for den nye orden. Masseprodusert glass og porselen var like høyverdig i form som en gresk kouros eller en bronsefigur fra renessansen og en analyse av disse objektene skulle gi en mal som enhver form skulle kunne bedømmes mot[6]".

I tiden lå ogs en interesse for den tyske opplysningsfilosofen Immanuel Kants (1724-1804) krav om at et kunstverk i seg selv ikke skulle tjene noe formål og at kunstens integritet kompromitteres ved betrakterens interesse for motivet (narrativen) [7] - en påstand som ressonerer med Légers ideal om den abstraherte fremstillingen som realisme i ordets høyeste, reneste og mest moderne forstand[5].

Légers ambisjon var at kunsten ved hjelp av moderne virkemidler som fravær av narrativ, bruk av geometriske former og kontrasterende farger, skulle gi en genuint realistisk representasjon av sin tid. Ved å distansere seg enda mer fra den litterære malerstil, videreførte han impresjonistenes frigjøring fra historiefortellingen. Det moderne maleriet som visuelt medium, skulle være en gjengivelse av de ytre omstendigheter i en kontekst av mekanikk, rør, maskindeler - og ikke et bilde på subjektets psykiske tilstand, som var banaliserende og derfor motarbeidet et varig kunstuttrykk. Léger påpeker at alle kunstnere som har gjort seg bemerket de senere årene, har gitt slipp på subjektet/fortellingen til fordel for det piktorale, med andre ord, maleriets flate og oppbygging. Dette, og opphøyningen av masseproduserte objekter, er moderne tanker som vasler om fremtidige retninger i kunsten, som for eksempel pop-art. Det er imidlertid verdt å merke seg at Léger også sier at du kan male hva du måtte ønske. Selv den forslitte aktmodellen er et akseptabelt motiv, fordi det i bunn og grunn kun er malermetoden som er utslagsgivende[5].

Léger malte etter egen instruks, flateorienterte malerier. De forholder seg til lerretets todimensjonalitet, og er moderne både i kraft av sammensetning og trunkering av form, abstraksjon og kontrasterende fargevalg. Kontrasterende fargevalg gir ifølge Léger den ønskede dissonans, som igjen vil sørge for maksimal uttrykksfullhet[5]. Fremstillingsmåten er videreutviklet fra kubismen, abstraksjonsnivået var høyt, dog med en sammenstilling av figurative og nonfigurative bildekomponenter. Léger føler opp rådene med å understreke at for å være original holder det ikke å plassere noen kubifiserte objekter stentralt på et lerret; maleren må også fange den ytre manifestasjon av flatens essens. Komposisjon trumfer derfor alt annet, og for å oppnå et optimalt malerisk uttrykk, må linjer, form og farge komponeres med størst mulig logikk. Dette muliggjør bruk av nye verktøy og medier - et viktig element i kampen mot å bli en etterslepende imitator[5].

Frigjøringen fra det borgerlige

Fernand Léger, Soldiers playing cards, 1917 (olje på lerret, Kroller-Mueller Museum, Otterlo
  1. Modern Art 1851-1929, Richard R Brettell, Oxford University Press, 1999, s. 32.
  2. http://snl.no/futurisme
  3. Modern Art 1851-1929, Richard R. Brettell, Oxford University Press, 1999, s. 35
  4. Léger og norden, "Hellesen, Léger og Norge, Steinar Gjessing, Henie Onstad Kunstsenter, 1992, s 111, 132.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Art in Theory, 1900-1990, An Anthology of Changing Ideas, Edited by Charles Harrington & Paul Wood, F. Léger "Contemporary Achievements in Painting", Blackwell Publishers, 1996, s. 157-159
  6. Modern Art 1851-1929, Richard R Brettell, Oxford University Press, 1999, s 44.
  7. http://filosofi.no/immanuel-kant/#estetikk