Geotag

Fra hf/imk/sosialemedier
Hopp til: navigasjon, søk
Hva er en GeoTag og hva gjør de? I denne artikkelen analyserer jeg objektet GeoTag. Jeg fokuserer på GeoTagger i sosiale medier som Facebook Places og Forsquare.com. Jeg ser på teknologiske brukerinnstillinger, hvilke kontekster som påvirker bruk av objektet, men også risker og goder ved bruk av en GeoTag i sosiale medier.
Freedigitalphotos.net

Geotag

Geotag er en lokasjonsbasert applikasjon som fester geografisk lokasjon, bredde -og lengdegrad, og tidspunkt til foto, video, statusoppdateringer, eller websider (About.com 2012). Funksjonen som baserer seg på GPS-data eller nettverksinformasjon i applikasjonene, finnes integrert i sosiale nettverkssider for smarttelefoner, som blant annet Facebook Places, Forsquare.com, Twitter, kinesiske Jiepang og Gowalla, som ble nedlagt i 2012 . Det finnes også Geotags i bildedelingsnettverk som Picasa, Flikr og Origo, i websider og integrert i kameraer (About.com 2012).


Geotagger i sosiale medier


En geotag kan opprettes automatisk ved at lengde og breddegrader blir vevd inn i det du tar et bilde med din smarttelefon, eller du kan opprette en geotag manuelt (About.com 2012). I Facebook Places, som ble opprettet av en av verdens største nettsamfunn i 2011, kan du innrette brukerinnstillingene slik at Geoposisjonen din dukker automatisk opp i en statusoppdateringer, eller du kan opprette en geotag ved å «sjekke inn» på en bestemt geolokasjon som er registrert i Facebook Places. Du kan også feste en geotag til bilder, video eller annet media (Facebook.com). I Facebook Places blir dine geotagger plassert på et kart hvor de blir lagret med tidligere geotagger. I tillegg til at du kan «sjekke inn» på en bestemt geografisk lokasjon, kan du også «sjekke inn» på restauranter, museer eller bedrifter som befinner seg i nærheten av din geolokasjon. Disse alternative innsjekkingstedene viser seg automatisk i en nedtrekksliste når du skal geotagge en lokasjon. I Facebook Places er det også mulig å «tagge» "Venner" i en GeoTag (Facebook.com).

Skjermdump: Foursquare.com

Det sosiale nettverket Fortsquare.com, som ble opprettet i 2007, er basert på geotagging. Her kan du også "sjekke inn" med en geotag på en geolokasjon (Forsquare.com). I både Facebook Places og i Forsquare.com kan du finne bilder eller informasjon på disse lokasjonene som andre brukere har lagt inn, og du kan selv legge til tips anmeldelser og bilder. I Forsquare kan du også få premier, poeng, rabatter når du sjekker inn på bestemte lokasjoner og se hvilke venner som er i nærheten (Forsquare.com =https://foursquare.com/legal/privacy) .

Tilgjengelighet


I artikkelen «The Stories Digital Tools Tell» (2003) påpeker Tarleton Gillespie (blant annet) at objekter kan ha en iboende mentalitet om hvordan objektet bør brukes, ut over de teknologiske funksjonene. Dette kan påvirke, men ikke determinere, hvordan objektet blir brukt (Gillespie 2003: 6,7). Delekulturen i sosiale medier, oppfordrer brukerne til å dele stadig mer. Geotaggen en ny funksjon som gjør dette mulig i større grad. Geotag kommer av ordet «geo» som i geografi, og «tag» fra funksjonen "tagging" som muliggjør deling av informasjon med venner og kjente på Facebook. Geotagger er spesielt tilpasset mobile mennesker som har det travelt, og er på farten med sine smarttelefoner. Tanken er at de skal kunne dele hvor de er til en hver tid. Denne tilgjengeligheten har etterhvert blitt fordelsmessig for produsenter og kommersielle interesser. Facebook har mulighet til å selge informasjon om din geoposisjon til en tredjehåndskilde, for å levere annonser som er relevante for deg. Kunnskaper om store kundegrupper kan være mye verdt. (Facebook.com 2012)

«Vi kan legge sammen ditt nåværende bosted med GPS- og annen stedsinformasjon, for eksempel for å fortelle deg og vennene dine om personer eller arrangementer i nærheten, eller vise deg tilbud du kanskje er interessert i. Vi kan også legge sammen data om deg for å vise deg annonser som kan være mer relevant» står det på Facebook.com (Facebook 2012 )


Sosial kontekst

Ida Aalen (2012) mener at bruk av teknologi i sosiale medier først og fremst må sees i lys av den sosiale konteksten den brukes i. Objektet er sentrum for sosiale relasjoner og mennesker har en viktig posisjon i å bestemme hva de skal brukes til (Aalen 2012:46). Fordelen med Geotagger i et sosialt perspektiv er at du lett kan se hvor dine venner befinner seg, selv om de er på andre siden av jorden. Når man vet hvor de befinner seg, er det også lettere å sette meldinger de skriver inn i en kontekst. Dette er en unik kvalitet ved geotagging.
boyd (2011) mener at man også kan bruke teknologiske verktøy i selvpresentasjon og for å gjøre et inntrykk på andre mennesker. De kan påvirke hvordan du handler, men vil ikke diktere det, mener han (boyd 2010:1,4). En geotag inneholder informasjon om deg som person, og kan derfor brukes til å kommunisere din idenitet og personlighet. Når du geotagger deg til en café, eller ditt favorittreisemål, setter du disse stedene i sammenheng med deg som person. Det er noe andre kan forbinde deg med. Baym mener at det å skape en identitet basert på geografi er en måte å skille seg ut i fra mengden i et internasjonalt felleskap som sosiale medier er (Baym 2010: 13). Man kan også tenke seg at det å geotagge seg til et sted, kan være en måte å vise hvor du hører hjemme hen, å vise nasjonal tilhørighet.
En annen faktor som kan påvirke hvordan vi blir oppfattet i sosiale medier, er hvem vi omgås med, og hvordan vi omgås med dem, mener Baym (Baym 2010:111). Dersom du tagger dine venner i samme geotag som deg selv, forteller du samtidig til omverdenen at dette er mennesker du ønsker å bli forbundet med. Dersom dine venner godtar å bli tagget i en geotag, kan man også anta at de trives med deg som venn. Wynn og Katz, sitert i Nancy Baym, mener også at det å bli tagget av andre er en statusmarkør, jo flere tagger du har jo bedre (Baym 2012:111). dana boyd mener derimot at dersom den du er tagget sammen med har et dårlig rykte, kan han påvirke hvordan du selv blir oppfattet(Baym 2012:112).


Falske "check-ins"


Nancy Baym (2010) er opptatt av at mangel på henvisning til kropp online kan gjøre at brukere lyver og vrir på sanheten i sosiale medier. Ofte tar de i bruk teknologiske verktøy for å få dette til: De trykker "Like" på noe de ikke liker, og oppgir favoritter de ikke har (Baym 2010: 17,115,119). I følge den danske avisen DR (2011) er det også mulig å lage falske geotagger. I artikkelen "Sådan unngår du falske Facebook-check ins" kan andre brukere "sjekke" deg inn på steder du ikke er i Facebook Places. "Venner" i din venneliste kan f.eks geotagge deg på Tivoli, når du egentlig er på jobb, uten å spørre først. Ser sjefen dette, kan du få problemer, står det i artikkelen (DN 2012). Baym mener at brukere ofte lyver i sosiale medier for å lage et bra bilde av seg selv (boyd 2010:7). Men å geotagge venner som ikke er sammen med deg vil mest sannsynlig skape et dårlig inntrykk av deg til andre. 


Konsekvenser for personvern

Det er en fin linje mellom det å dele mer, og det å opprettholde et privatliv i sosiale medier. danah boyd påpeker at alt informasjon du deler kan reproduserers, dupliseres og søkes opp i sosiale medier fordi det ligger åpent for alle. Slik kan den informasjonen du deler havne i feil hender(boyd 2010:7). Geotagger har fått kritikk for å være skadelig for privatlivet, nettopp fordi de deler for mye privat informasjon. I følge Geotagsecurity.com er det verst med geotagene som deler geolokasjon automatisk i bilder, eller video uten at man er klar over det. Det finner brukerne ofte ikke ut av før informasjonen er delt(Geotagsecurity 2012). Dersom man ikke har kunnskaper om geotagger og profilen er åpen, kan også de geotaggene du selv lager i Forsquare.com eller Facebook havne i feil hender (Geotagsecurity 2012). Andre kan finne ut av hvor du oppholder deg, hvor du bor. De kan også sette det sammen geotaggen med annen informasjon du har laget, for å finne ut mer (Geotagsecurity 2012).

I forskningslitteraturen er det knyttet spesiell oppmerksomhet til sosiale medier og barn. Barn som Geotagger i sosiale medier kan risikere og få etterfølgere de ikke ønsker. Det kan også være farlig å geotagge barn i et bilde med nøyaktig adresse.


Brukersikkerhet


boyd mener at følelsen av et personvern først og fremst henger sammen med brukernes mulighet til å kontrollere inntrykk og å styre den sosiale konteksten i sosiale medier. Selv om innhold i sosiale medier alltid har ligget åpent, føler brukere ofte at de mister kontrollen med en gang det kommer en ny funksjon de ikke kjenner til, mener han (boyd & Ellison, 222). Ida Aalen mener at alle brukere bør kjenne til brukerinnstillingene og teknologien for å forsikre at verktøyene i sosiale medier blir brukt på en forsvarlig måte (Ida Aalen 2012: ). I Forsquare kan man velge å "sjekke inn" privat gjennom "Private check-ins". Da kan du fortsatt nyte av fordeler som å få tips, råd og dealer, men du deler ikke lokasjonen med dine venner. Man kan også forandre brukerinnstillingene slik at "check ins" ikke er synlige for alle (Forsquare.com/Privacy). I Facebook Places kan du når som helst slå av funksjonen Facebook Places. Dette gjør at man kan forhindre at applikasjonen deler informasjon om din plassering uten at du får beskjed om det (Facebook.com =https://www.facebook.com/about/location). Men dersom man sletter en geotag etter at den har blitt laget, vil informasjonen fortsatt være lagret og søkbar. Det er også mulig å reservere seg slik at informasjonen du deler kun er tilgjengelig for noen venner, eller kontrollere personverninnstillingene slik at du kan se ting du er Geotaget i før de vises på tidslinjen din (Facebook.com).