Tømmertunnelen i Nedre Glomma

Fra mn.geo.hydro
Revisjon per 5. nov. 2017 kl. 02:01 av Nilsroar@uio.no (diskusjon | bidrag) (Rettet navn og tilpasset ny utgave av norgeskart.no)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Kart:

Tunnelinntaket i Isnesfjorden. Foto: Lars-Evan Petterson
Tunnelutløpet i Visterflo ved Eidet Foto: Lars-Evan Petterson

I nedre Glomma kan vannet renne tre veier. Det aller meste av vannet går i Sarpsfossen eller i Sarp kraftstasjon like ved. Ved flom kan opp mot 10 % av vannet renne over Sølvstudammen og ned gjennom Ågårdselva til Visterflo og tilbake til Glomma nedenfor Sarpsfossen. Men det går også noen små vannmengder forbi Sarpsfossen gjennom en tunnel fra Vestvannet til Visterflo.

På grunn av problemer med tømmerfløting forbi Sarpsfossen og i Ågårdselva besluttet man å sprenge en tunnel fra Isnesfjorden i Vestvannet til Eidet i Visterflo for å fløte tømmer den veien. Sprengningsarbeidene begynte i juni 1906 og tunnelen sto ferdig i september 1908. Fra våren 1909 kunne tømmerfløtingen foregå i en trerenne gjennom tunnelen, som er 3170 meter lang og har et jevnt fall på 20 meter. Her fløtet man tømmer til slutten av 1970-tallet. Nå tar Fredrikstad drikkevann fra Vestvannet gjennom tunnelen og i rør under Visterflo.

Ved tunnelinntaket i Isnesfjorden kan man se bygninger og installasjoner. Tunnelutløpet ved Eidet består blant annet av en portal og en støpt vannrenne. Begge anleggene er lett tilgjengelige.

Tune historielags nettside kan man få mer informasjon om tunnelanlegget og tømmerfløtingen (under Eidet lense).

Lars-Evan Pettersson