VeiledningSSBRotering

Fra mn/ifi/camsem
Hopp til: navigasjon, søk

Rotering av data på SSB sine sider

Mye av dataen fra SSB vises i flere dimensjoner i excel ark. Dette er et problem når vi skal bruke Anzo for å importere dataene.

Tidligere har vi brukt et eget javaprogram for å flate ut dataen, men dette må tilpasses hvert excel ark, og det blir fort litt tungvint. Derfor har vi søkt etter alternativer og kommet frem til at SSB har egnet funksjonalitet i tabell visningene sine.


Fremgangsmåte

Hvis vi åpner statesikk over vannkvalitet Tabell: 04936: I. Vann - nivå 2 (K) og velger noen statistikkvariable, noen regioner og noen år.

SSBVeiledning2.jpg
Og trykker på "Vis tabell >>" får man opp noe slik:
SSBVeiledning4.jpg
Her ser vi at statistikkvariablene kommer nedover i første kolonne, og årene kommer bortover i hver sin kolonne. Dette er ugunstig for Anzo. Det vi ønsker er at hver statistikkvariabel får sin egen kolonne og årene går nedover, siden årene følger etter hverande.

For å få til dette trykker vi på den firkantete spiralen med to røde piler oppe i høyre hjørne.

SSBVeiledning5.jpg
Så kan vi flytte om på variablene ved hjelp av pilene. Vi vil at statistikkvariablene skal få hver sin kolonne, så "statistikkvariabel" må flyttes til høyre. Tid skal derimot gå nedover, så den må flyttes til venstre. Da gjenstår det å bestemme om "region" eller "tid" skal stå øverst i "Forspalte". Dette bestemmes av hvilken av variablene som har færrest verdier. Da blir "tid" stående øverst.
SSBVeiledning6.jpg
For å rotere dataene trykker man på "OK", og da blir dataene seende slik ut:
SSBVeiledning7.jpg
Herfra kan man eksportere dataene til forksjellige filtyper, i vårt tilfelle bruker vi Excel. I Excel blir tabellen seende slik ut:
SSBVeiledning11.jpg
Nå gjennstår det bare å kopiere årstallene nedover slik at det ikke er noen blanke celler og dataen er klar for å importeres i Anzo.