Forskjell mellom versjoner av «Sukkerkrystaller»

Fra mn/kjemi/kjemiportal
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 22: Linje 22:
 
== Løs sukkeret i vann  ==
 
== Løs sukkeret i vann  ==
  
[[Image:Sukker-krystaller-Sukker_2_skaaler.jpg|center]]Nå skal du løse sukker i vann. Du kan løse kjempemye sukker i vannet. I en liter vann kan det løses over to kilo sukker ved romtemperatur, og enda mer ved høyere temperaturer.<br>I glasset på bildet over er det 2 dl vann. Skåla til venstre viser hvor mye sukker som kan løses i 2 dl vann ved 60 ºC, nemlig 580 g. Avkjøler vi til 25 ºC er det bare plass til 425 g sukker. Det betyr at vi kan få 155 g sukkerkrystaller ut av løsningen.<br>Når du løser opp sukkeret, tar løsningen større plass. Starter du med 2 dl vann og 580 g sukker ender du opp med ca. 5,5 dl løsning. Det er nok til to slike glass som du ser på bildene.<br>Har du en vekt så veier du ut 290 g sukker for hver desiliter vann du vil bruke. <br>  
+
[[Image:Sukker-krystaller-Sukker 2 skaaler.jpg|center]]Nå skal du løse sukker i vann. Du kan løse kjempemye sukker i vannet. I en liter vann kan det løses over to kilo sukker ved romtemperatur, og enda mer ved høyere temperaturer.<br>I glasset på bildet over er det 2 dl vann. Skåla til venstre viser hvor mye sukker som kan løses i 2 dl vann ved 60 ºC, nemlig 580 g. Avkjøler vi til 25 ºC er det bare plass til 425 g sukker. Det betyr at vi kan få 155 g sukkerkrystaller ut av løsningen.<br>Når du løser opp sukkeret, tar løsningen større plass. Starter du med 2 dl vann og 580 g sukker ender du opp med ca. 5,5 dl løsning. Det er nok til to slike glass som du ser på bildene.<br>Har du en vekt så veier du ut 290 g sukker for hver desiliter vann du vil bruke. <br>  
  
 
(290 g kan gi for høy overmetning, og derfor mange små krystaller. Hvis du opplever dette, prøv med 260 g.) <br>  
 
(290 g kan gi for høy overmetning, og derfor mange små krystaller. Hvis du opplever dette, prøv med 260 g.) <br>  
  
 
En desiliter vann er nok til ett krystalliseringsforsøk. Har du ikke ei vekt kan du bruke et desilitermål. 290 g sukker blir da ca. 3,5 dl.<br>Det er nok lurt å la en voksen løse opp sukkeret, for det er lett å brenne seg kraftig på den varme sukkerløsningen. Skulle uhellet være ute, skal du øyeblikkelig skylle lenge med kaldt vann.<br>Når du løser opp sukkeret må du må røre godt, ellers blir det brunt. Det er ikke lett å se om alt er løst, for det blir veldig mange luftbobler i løsningen. Har du et termometer, vet du at alt er løst opp når temperaturen er over 70 ºC.
 
En desiliter vann er nok til ett krystalliseringsforsøk. Har du ikke ei vekt kan du bruke et desilitermål. 290 g sukker blir da ca. 3,5 dl.<br>Det er nok lurt å la en voksen løse opp sukkeret, for det er lett å brenne seg kraftig på den varme sukkerløsningen. Skulle uhellet være ute, skal du øyeblikkelig skylle lenge med kaldt vann.<br>Når du løser opp sukkeret må du må røre godt, ellers blir det brunt. Det er ikke lett å se om alt er løst, for det blir veldig mange luftbobler i løsningen. Har du et termometer, vet du at alt er løst opp når temperaturen er over 70 ºC.
 +
<br>
 +
<br>
 +
<br>
 +
<br>
  
 
== Hell løsningen over i glasset  ==
 
== Hell løsningen over i glasset  ==

Revisjonen fra 3. nov. 2009 kl. 14:23

Sukker-krystaller-Ferdig paa pinne.jpg


Av Ole Bjørn Karlsen, Fysisk institutt [Hjemmeside ]

og Ola Nilsen, Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo. [Hjemmeside]

Bearbeidet for web av John Vedde


Vil du lære å lage slike krystaller som du ser på bildet ved siden av? Hvis svaret er ja, så skal du fortsette å lese på  denne siden.

Hva trenger du?

Sukker-krystaller-Utgangspunktet.jpg
Det er ikke vanskelig, og du har nesten helt sikkert alt du trenger hjemme. Men du må være litt tålmodig, for det tar minst en uke før krystallene er ferdige.
Du trenger aluminiumsfolie, lim, en spiker eller syl eller stoppenål, en tom fyrstikkeske, en saks, en papplate, en trepinne (de selger bl.a. små grillspyd i dagligvarebutikkene), et plastbeger (3,5 eller 4 dl er flott), en kjele, en skje og selvfølgelig sukker.
I tillegg til dette må du ha noe å måle opp sukkeret med, enten ei vekt eller et kjøkkenmål. Du trenger også en komfyr eller lignende. Du er ikke nødt til å følge oppskriften nøyaktig, det er lov å være oppfinnsom. Men da er det ikke sikkert at resultatet blir akkurat som på bildene.

Klipp og lim

Sukker-krystaller-Laget lokk.jpg
Klipp til pappbiten slik at den kan brukes til lokk. Jeg bruker forresten to plastbegre som jeg har satt oppi hverandre. Da blir avkjølingen langsommere.
Lim aluminiumsfolie på den ene siden av papplaten, det beskytter den mot fuktighet. Smør lim på midten av plata også, ikke bare på kantene. På den andre siden limer du fast den tomme fyrstikkesken.

Sukkerkrystaller-lokk-med-hull.jpg
Så lager du et hull tvers igjennom alt sammen. Jeg brukte en spiker. Hullet bør være mindre enn trepinnen, så den blir sittende godt fast.
Sukker-krystaller-beger-Justert hoeyde.jpg
Deretter stikker du pinnen gjennom hullet slik at den stikker ned i begeret. Det er viktig at det er igjen minst tre centimeter fra der pinnen slutter til bunnen av glasset. Ellers kan krystallene som dannes på pinnen gro sammen med de som dannes på bunnen av begeret. Klipp av det som blir til overs.
Dersom hullet har blitt litt stort, setter du en bit tape oppå fyrstikkesken.

Løs sukkeret i vann

Sukker-krystaller-Sukker 2 skaaler.jpg
Nå skal du løse sukker i vann. Du kan løse kjempemye sukker i vannet. I en liter vann kan det løses over to kilo sukker ved romtemperatur, og enda mer ved høyere temperaturer.
I glasset på bildet over er det 2 dl vann. Skåla til venstre viser hvor mye sukker som kan løses i 2 dl vann ved 60 ºC, nemlig 580 g. Avkjøler vi til 25 ºC er det bare plass til 425 g sukker. Det betyr at vi kan få 155 g sukkerkrystaller ut av løsningen.
Når du løser opp sukkeret, tar løsningen større plass. Starter du med 2 dl vann og 580 g sukker ender du opp med ca. 5,5 dl løsning. Det er nok til to slike glass som du ser på bildene.
Har du en vekt så veier du ut 290 g sukker for hver desiliter vann du vil bruke.

(290 g kan gi for høy overmetning, og derfor mange små krystaller. Hvis du opplever dette, prøv med 260 g.)

En desiliter vann er nok til ett krystalliseringsforsøk. Har du ikke ei vekt kan du bruke et desilitermål. 290 g sukker blir da ca. 3,5 dl.
Det er nok lurt å la en voksen løse opp sukkeret, for det er lett å brenne seg kraftig på den varme sukkerløsningen. Skulle uhellet være ute, skal du øyeblikkelig skylle lenge med kaldt vann.
Når du løser opp sukkeret må du må røre godt, ellers blir det brunt. Det er ikke lett å se om alt er løst, for det blir veldig mange luftbobler i løsningen. Har du et termometer, vet du at alt er løst opp når temperaturen er over 70 ºC.



Hell løsningen over i glasset

Hell så løsningen forsiktig over i glasset. Løsningen er nesten ugjennomsiktig på grunn av alle de små luftboblene. Så dypper du tuppen av pinnen ned i løsningen.
Tørk av det meste av sukkerløsningen, og rull pinnen i sukker.
Rist av sukkerkornene som sitter løst, og press resten litt godt fast.
Legg pinnen til tørk, og la løsningen stå og avkjøle seg. Brett aluminiumsfolie over glasset, slik at det blir et tett lokk.
* 290 g gir for høy overmetning, og derfor mange små krystaller. Vi kommer tilbake til dette, men prøv med 260 g. (13.01.05)

Vent!

Nå må du være tålmodig og ikke stikke ned pinnen for tidlig. Stikker du den ned i løsningen før temperaturen er under 60* ºC, vil krystallene løse seg opp. Vent gjerne et par timer før du setter pinnen ned i løsningen. Har det dannet seg en skorpe av krystaller på overflaten av sukker-løsningen, så lager du bare et lite hull med pinnen.
Det hele settes på et sted hvor det kan stå i ro, og hvor temperaturen er ganske konstant. Det er viktig at du lar glasset få stå i ro, ellers blir ikke krystallene så fine.
Etter en stund vil du se at krystallene på pinnen har begynt å vokse. Og ikke bare der. Det dannes krystaller også på bunnen og på veggene av glasset.
Når det har gått minst en uke så kan du avbryte forsøket. (Men hvis det ser ut til at krystallene på pinnen holder på å gro fast i de på bunnen så kan du avbryte tidligere.) Ta opp pinnen og skyll den under kaldt vann i ca. to sekunder. Dette får av mye av den seige sukkerløsningen. Så kan du tørke den med mykt papir. Skyller du for lenge vil krystallene begynne å løse seg opp, så du må være rask.

Hvordan ble resultatet?

Se nøye på krystallene. Ser du at de på en måte er like alle sammen? Finn fram et forstørrelsesglass og sammenlign dem med krystallene i sukker-pakka. Bildene ved siden av viser sukkeret slik du finner det i butikken, men forstørret mange ganger. Ser du hvordan disse ligner de store krystallene du har laget?
Da er det bare å sette i gang!
Får du det ikke til, kan du eksperimentere og se om det går bedre neste gang. Skulle det absolutt ikke virke, eller du har tips og råd som du vil gi oss, kan du sende en e-post til o.b.karlsen@fys.uio.no eller ola.nilsen@kjemi.uio.no
(men vi kan dessverre ikke love at jeg kan svare.)
Lykke til!
* Brukte du mindre sukker må temperaturen være lavere.