Forskjell mellom versjoner av «Tretrinns mikroskriving»

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Hopp til: navigasjon, søk
m
m
Linje 8: Linje 8:
  
 
Astrid Nyland
 
Astrid Nyland
[[Kategori:Rapport Friskriving]]
+
[[Kategori:Friskriving]]

Revisjonen fra 14. sep. 2015 kl. 18:26

Forsøket ble utført under gruppeundervisningen i ARK1000: innføringsemne i forhistorisk arkeologi.

Dette ble forsøkt på 4 grupper á 10-25 bachelorstudenter, både første- og andre-års studenter. Tid: 45 minutter. Gruppeundervisninga var en oppfølgingstime relatert til en dobbeltforelesning om yngre steinalder jeg hadde med dem fire dager før. Jeg kjørte først en øvelsesskriving, der de skulle skriv alt de kom på om epler i 3 minutter. Deretter fulgte den ordentlige oppgaven: Skriv om neolitikum (yngre steinalder) i 10 minutter. Så ba jeg dem se over det de hadde skrevet, og så skal dere presisere det, finne kjernen i det de hadde skrevet og formulere det til én setning som begynte med «Det jeg egentlig vil si om yngre steinalder er ….», til dette fikk de 2-3 minutter. Tilslutt ba jeg dem bruke 2-3 minutter på å omformulere setningen til et spørsmål.

Etter avsluttet skriving, så trakk jeg frem en «flip-over» og skrev ned det spørsmålet hver av studentene hadde endt opp med. Til dette var det 15-20 minutter igjen av timen. Hver og en fikk lese opp sitt spørsmål. Deretter tok jeg en gjennomgang av enkelte spørsmål, jeg satte to spørsmål opp mot hverandre, og kunne si hvilke aspekter somen ved det spørsmålet som var stilt kunne utdype. Mange hadde også noenlunde like spørsmål. I den største gruppen (25 stk) så spurte jeg en student først, og fikk andre som hadde noenlunde tilsvarende spørsmål om å rekke opp hånden og deretter si hvordan de hadde formulert det.  Ved dette kunne jeg prate om hvordan noen ord i spørsmålet faktisk ga varianter av spørsmålet som kunne gi ulike svar. Jeg fant blant annet ut hva som satt igjen som det viktigste de hadde fått med seg etter min gjennomgang med dem under forelesning og hvilke emner som hadde fanget interessen mer enn andre.

Den første gruppa fikk lengre skriveperioder enn de andre,dette fordi 15 og 5 minutters økter virket for lenge? Jeg kuttet derfor ned til 10 og 2-3 minutt. Så lit etter når de begynte å stirre tomt ut i luften eller tegne på papiret. Jeg er usikker på om jeg skulle vist bilder av «typiske ting fra yngre steinalder» , eller om det ville ha styrt tankene deres for mye? Jeg håper utbyttet deres var at litt av essensen i det store temaet som er yngre steinalder ble tydeliggjort. Som en avslutning ba jeg dem ha disse spørsmålene i bakhodet når de gikk tilbake til pensum og leste mer.

Astrid Nyland