3-trinnsøvelse bachelor

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Hopp til: navigasjon, søk

3-trinnsrekke med bachelorstudenter

Jeg prøvde ut en «3-trinnsrekke» på et skrivekurs for nye bachelorstudenter. Det var det første seminaret i semesteret, og derfor første gang jeg møtte studentene. Kun noen av studentene kjente hverandre fra før. Jeg startet med å introdusere forskjellen mellom presentasjonsskriving og tankeskriving, og snakket litt om hvordan tankeskriving er/ kan være en viktig del av den kreative skriveprosessen frem mot en kursoppgave. Deretter introduserte jeg skriveøvelsen de skulle gjøre og ga nødvendig informasjon, som at det var viktig å få til en kontinuerlig skrivestrøm i de minuttene de skulle holde på, og at de ikke skulle deles med noen etterpå.

Vi startet med samme prøveoppgave som vi hadde på kurset: ‘Skriv alt du kommer på om….fargen grønn’. De skrev i 1 ½ minutt. Vi gikk så videre til den egentlige oppgaven som var en «3-trinnsrekke», hvor de først fikk 3 minutter til å skrive ‘alt du kommer på om.…ordet sted’ (sentralt begrep i faget), deretter brukte de 1-2 minutter på å kondensere argumentet og skrive det ‘de egentlig ville si’ ned til en setning. Til slutt fikk de 1 minutt til å formulere et spørsmål ut i fra teksten de hadde skrevet.

Studentene tok oppgaven alvorlig, jobbet konsentrert og skrev kontinuerlig til jeg ga beskjed om at de måtte avrunde. Når jeg spurte studentene hvordan de de opplevde denne måten å skrive på, kom det tilbakemeldinger på at de syntes det var en veldig god måte å jobbe på for å få opp ideer om et tema, brainstorme og komme i gang med skrivingen. En sa han syntes det var veldig interessant og at det ga lyst til å skrive videre med en gang.

Jeg kunne tenke meg å bruke mikroskriving i seminarene senere i semesteret, både for å videre introdusere tankeskriving og kreativ skriving, men også for å jobbe mer med sentrale begreper og tema i kurset. Det vil i så fall bli i en mer interaktiv form hvor studentene snakker sammen om sine tekster og vi diskuterer i plenum i etterkant av skriveøvelsen.

Elin Selboe