Rapport 3 trinn master

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Hopp til: navigasjon, søk

Skrive for å lære – hjemmeoppgave

Bakgrunn: Jeg er gjesteforeleser på masterkurs i Molekylærbiologiske metoder. Jeg holder én 45 minutters forelesning i dette kurset hvert år. Kurset har ca 50 studenter. Jeg kjenner ingen av studentene fra før og har lite innsikt I deres bakgrunn. Jeg kan likevel regne med at ingen av studentene har kjennskap til temaet for forelesningen som er C. elegans som modellorganisme.

Jeg valgte å starte forelesningen med en mikroskriveoppgave – kanskje en definisjonsoppgave? – for å få studentene til å mobilisere sine egne tanker om hva som er hensikten ved å bruke modellorganismer. Ved slutten av forelesnngen håper jeg da at de har fått litt bredere syn på hva en modellorganisme er og hvilke vurderinger man bør gjøre før man velger modell.

Dette gjorde jeg: Jeg introduserte hensikten og gav dem gangen i oppgaven og fortalte at vi skulle se på svarene i slutten av forelesningen.

1. Treningsoppgave: Friskriving i 2 minutter om ”Saturday” 2. Oppgave: ”In your opinion- which properties should a model organism have?” 2 minutes 3. Summeoppgave: ”Communicate with your neighbour to select two properties that you feel are more important” 2 minutes

Hvordan gikk det: Mange brukte tiden og det var ro I klasserommet. Det ble diskutert. Jeg kjøre så igjennom forelesningen, og før siste slide ba jeg om tilbakemelding. Mange gode forslag ble nevnt – noen av dem var egenskaper jeg hadde snakket om, noen hadde jeg ikke nevnt men fikk anledning til å kommentere. Jeg avsluttet forelesningen med en samlende figur over egenskaper til noen utvalgte modellorganismer og et sitat fra Sydney Brenner om fremtidens modellorganismer.

Hva kunne jeg tenke meg å gjøre videre: 3 x 2 minutter føles ganske lenge i en 45 minutters forelesning, men det var likevel en god opplevelse. Jeg følte jeg fikk bedre kontakt med studentene. Det er nok bedre å gjøre slike oppgaver in en dobbeltime der jeg kunne fått inn forslagene i pausen og/eller kommentert forslagene mer inngående. Jeg vil prøve dette i November da jeg møter en tilsvarende gruppe men i en dobbeltforelesning. Jeg kunne tenke meg å bruke friskriving også i prosjektarbeid - særlig i faser der men trenger å fokusere innsats mot å identifisere svake punkt og løse spesifikke problemer.

Hilde Nilsen