Samtale med student om å skrive masteroppgave

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Revisjon per 30. aug. 2017 kl. 16:29 av Ingunnmr@uio.no (diskusjon | bidrag) (Ny side: Ingunn M. Røstad, KHM. Hva gjorde jeg/vi Jeg samarbeidet med min kollega Marianne Vedeler, og vi intervjuet en masterstudent i arkeologi som for tiden har praksis ved museet der vi job...)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Ingunn M. Røstad, KHM.

Hva gjorde jeg/vi Jeg samarbeidet med min kollega Marianne Vedeler, og vi intervjuet en masterstudent i arkeologi som for tiden har praksis ved museet der vi jobber. Vi valgte å snevre oppgaven inn til å gjelde skriving av masteroppgave. Vi spurte om hva studenten mente det var viktig at en masteroppgave skulle inneholde, om hun hadde en strategi for skrivingen, og om hva som skiller akademisk skriving fra andre sjangre.

Hvordan gikk det Masterstudenten fortalte at hun hadde lite erfaring med akademisk skriving. Pga. endringer i undervisningsopplegget, hadde hun ikke skrevet en bacheloroppgave, men hun hadde levert en prosjektbeskrivelse i forbindelse med mastergraden, som hun mente ville være til god hjelp under skrivingen. Da studenten ble spurt om hva hun mente var viktig at en masteroppgave skulle inneholde, trakk hun fram en klar disposisjon av stoffet og begrepsavklaringer som spesielt viktig. Angående spørsmålet om hva som skiller akademisk skriving fra andre sjangre, la hun stor vekt på de formelle kravene til oppgaven, spesielt på kravet om referanser. Hun var opptatt av nødvendigheten av å referere til tidligere arbeider og kreditere tidligere forskere, men da hun ble spurt om hun hadde noen tanker rundt den kreative delen av skriveprosessen, og om hun kunne bidra med noe nytt, ble hun mer usikker. Hun hadde også reflektert mindre over hvordan hun skulle håndtere sprik i faglitteraturen, og viktigheten av å presentere avvikende tolkninger og trekke egne konklusjoner.

Hva kunne jeg tenke meg å gjøre videre Verken jeg eller Marianne er veiledere for denne studenten, men jeg tenker at man som veileder kunne bruke mikroskriving til å få studenten til å komme i gang med skriveprosessen, da hun ennå ikke hadde begynt på skrivingen, og dessuten generelt manglet erfaring med akademisk skriving. Mikroskriving ville også egne seg til f.eks. å få studenten til å utvikle bevissthet rundt hvordan bygge opp en argumentasjon og kommunisere det hun synes er vesentlig gjennom «ufarlige» små skriveoppgaver der hun kunne se bort fra krav som litteraturhenvisninger o.l. I løpet av samtalen prøvde vi å bevisstgjøre studenten rundt hvordan man kan sette i gang en kreativ prosess, og hvordan få en kreativ tanke ned på papiret. Jeg tenker at dette også kunne følges opp gjennom at studenten ble oppfordret til å gjøre noen små skriveøvelser for seg selv.