Å skrive seg inn i et emne

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Hopp til: navigasjon, søk

To ganger i to forskjellige seminargrupper i innføringsemnet NOR1300 Nordisk litteratur 1800-2000 har jeg brukt en mikroskriveoppgave som kalles ”å skrive seg inn i et emne” (Dysthe og Hertzberg 2006 s. 197).

Hva gjorde vi

Jeg innledet med å si litt om forskjellen mellom prestasjonsskriving og å skrive for å lære. Deretter ba alle studentene gjøre seg klare med noe å skrive på, og forberedte dem på at skriveoppgaven skulle vare i fem minutter. Jeg fremhevet at det var om å gjøre å holde skrivingen gående gjennom hele tiden, og at de skulle prøve ikke å være kritiske til deres formuleringer. Da alle studentene var klare ba jeg dem begynne å skrive om hva de forbinder med novellesjangeren, som var tema for timen. Etter skriveoppgaven ba jeg studentene fortelle om hva de hadde skrevet. Jeg noterte stikkord på tavlen, kommenterte og supplerte.

Hvordan gikk det

Øvelsen gjorde at alle fikk sjansen til å reflektere over temaet, og alle fikk arbeide med å formulere noe skriftlig om det. Alle så ut til å arbeide med dette, men noen så ut til å gå tom for ideer underveis. Jeg syns likevel at øvelsen fungerte fint. Det studentene hadde skrevet ned ble et godt utgangspunkt for gjennomgangen av novellesjangeren i plenum etterpå, og flere deltok med innspill enn normalt i gruppen.

Hva kunne jeg tenke meg å gjøre videre

Jeg har tidligere gjennomført samme øvelse, men da påpekte jeg at alle skulle bruke penn og papir. Denne gangen gjorde jeg ikke dette, og flere skrev på pc. Jeg syns øvelsen fungerer bedre ved bruk av penn og papir, blant annet fordi man unngår at oppmerksomheten går mot andre elementer på datamaskinen, som e-post og google. Noen kan ha googlet temaet.

Jeg tror fem minutter kan ha blitt litt for lenge for oppgaven. Sist gang jeg gjennomførte øvelsen, ga jeg tre minutter som tidsramme.

Jeg tror oppgaven kan fungere fint for å få studentene til erfare hvordan de kan få kontakt med egen kunnskap gjennom skriving. Jeg vil gjerne ved en annen anledning prøve flere ledd av mikroskriveoppgaven, som å gi dem muligheten til å konsentrere i en setning hva de ønsket å formidle med sin tekst, samt å formulere denne som en problemstilling. I tillegg vil jeg prøve å gjennomføre mikroskriving som har med oppsummering å gjøre, noe jeg tror kan være svært nyttig for studentene.

Barbro Bredesen Opset