Forskjell mellom versjoner av «Arkiv 2009 s2»

Fra admin/amunder
Hopp til: navigasjon, søk
 
 
(4 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
[[Image:Seksjon for HMS, Kristine Mollø-Christensen Arbeidsmiljøundersøkelser ved UiO de siste tre år]][[Forslg_fremdrift]]<br>
+
== [[Image:Seksjon for HMS, Kristine Mollø-Christensen Arbeidsmiljøundersøkelser ved UiO de siste tre år]]Undersøkelser som har vært (siste tre år)  ==
 +
 
 +
*Sekretariatet ved Juridisk fakultet 2006 spørreundersøkelse og prosess ved Seksjon for HMS mai 2006, oppfølgingsundersøkelse av Arbeidsforskningsinstituttet med intervjuer av alle tilsatte i januar 2007. Mellomlederopplæring hovedtiltak.<br> * Administrasjonene ved Juridisk fakultet årsskiftet 2007/2008 (Sensus).Arbeidsgruppe. En del diskusjon rundt anonymitet. Sensus utelot i utgangspunktet å opplyse om at det var frivillig å besvare spørreskjema.
 +
 
 +
Undersøkelser som har vært forts
 +
 
 +
*Organisasjons- og personalavdelingen (kulturkartlegging i regi av AFF) 2007. Stemmeverktøy i etterkant 2008.<br> * USIT – 2005 Mentor<br> * Naturhistorisk museum start høsten 2007 i regi av organisasjonspsykolog Gry Osnes. 7 seksjoner og administrasjonen. Seksjonsmøter med ledermøte før og etter. Temagrupper organisert rundt ”viktige tema” og ”entusiasme og muligheter”. Tiltaksplaner. Seks møter om lederrollen. Oppfølging i LAMU og ledermøter.
 +
 
 +
Humanistisk fakultet 2007/2008/2009
 +
 
 +
• Omfattende anbudsrunde i etterkant av diskusjoner på fakultetet med styringsgruppe og referansegruppe. Avtale med Sensus A/S som også omfatter evaluering/ny runde i 2011.
 +
 
 +
*Ferdig spørrebatteri – noe skreddersøm.<br> * Sensus holdt presentasjon av resultater bare for lederne.<br> * Lederne fikk ferdige presentasjoner for å holde på sine enheter.<br> * Alle instituttene har hatt seminarer og gjennomgått resultatet. De har også opprettet arbeidsgrupper som har jobbet videre med å lage forslag til handlingsplaner.<br> * Det tok lang tid før medvirkning ble ivaretatt.
 +
 
 +
HF forts.
 +
 
 +
*HF fornøyd med Sensus – men det har krevd en aktiv holdning til firmaet.<br> * Gjennomgående tiltak
 +
 
 +
-Makt og beslutningsstrukturer
 +
 
 +
-Samspill og samarbeid
 +
 
 +
-Kompetanseutvikling og karriereveier for administrativt tilsatte
 +
 
 +
-Ønske om flere møteplasser<br>-Styrke verneombudet<br>Det matematisk – naturvitenskapelige fakultet
 +
 
 +
*For hele Mat Nat. Matematisk institutt januar 2006, Kjemisk institutt mars 2006.<br> * Variant av Egenvurderingen. Blandet med lederevaluering.<br> * Statistisk bearbeiding ved Seksjon for HMS, prosess ved lokal HMS-koordinator<br> * Alle enheter diskuterte resultater i LAMUene og laget handlingsplaner.<br> * Mat. Nat ønsket å kjøre samme spørrebatteri igjen.
 +
 
 +
Egenvurdering av arbeidsmiljø – 2001 -
 +
 
 +
*Utviklet av AFI i samarbeid med UiO – for kunnskapsvirksomheter<br> * Direkte og representativ medvirkning<br> * Enheten velger ut ca. 25 spørsmål + 8 fra UiOs ledelse – ”risikovurdering”<br> * Spørreskjema sammen med helse-skjema ut til alle på enheten<br> * Anonymt
 +
 
 +
Samarbeidsavtale
 +
 
 +
• Forventninger til enheten/fakultetet
 +
 
 +
-forpliktelse til aktivt å støtte undersøkelsen, sikre medvirkning fra arbeidstakersiden, samt følge opp undersøkelsen med handlingsplan og tiltak (som enheten selv kan gjennomføre).
 +
 
 +
• -Forventninger til Seksjon for HMS:
 +
 
 +
-<br> at seksjonen fasiliterer og koordinerer selve undersøkelsen. <br>-<br> at nødvendig materiale for gjennomføring av undersøkelsen blir levert ihenhold til denne samarbeidsavtalen. <br>-<br> at seksjonen ivaretar de personvernmessige forhold ved undersøkelsen. <br>-<br> at seksjonen rapporterer i forhold til avtale.
 +
 
 +
Arbeidsgruppens oppgaver
 +
 
 +
*Å sikre progresjon i arbeidet<br> * Sørge for at det legges opp til medvirkning<br> * Motivere til størst mulig deltakelse
 +
 
 +
Temaer i spørsmålspoolen
 +
 
 +
*Mestring og egenkontroll<br> * Arbeidsbelastning<br> * Ledelse<br> * Kompetanse<br> * Trivsel og arbeidsmiljø<br> * Sikkerhet<br> * Andre spørsmål for UiO<br> * Helsespørsmål<br> * Åpne spørsmål
 +
 
 +
Gangen i undersøkelsen
 +
 
 +
*Nedsettelse av arbeidsgruppe<br> * Formøte med ledergruppen og verneombudene<br> * Informasjonsmøte med alle tilsatte<br> * Utvelgelse av spørsmål<br> * Besvarelse av spørreskjema – hvis avkryssetmobbing/trakassering – reply med tilbud om kontaktmed helspersonell<br> * Behandling av resultater –ledere, vo, verksted,<br> * Fastsetting av tiltak<br> * Oppfølging og videre arbeid<br> * Evaluering etter ca.12 måneder
 +
 
 +
Hvem passer egenvurderingen for?
 +
 
 +
*Kartleggingsmetode som involverer alle tilsatte. Slik oppfyller den også intensjonen i Arbeidsmiljøloven og HMS-forskriften (Internkontrollforskriften).<br> * Kartleggingsmetode, arbeidsmiljøutviklingsverktøy, instroduksjon systematisk HMS-arbeid.<br> * ”Egenvurderingen” passer på de steder hvor ledelsen er positiv til å sette mye fokus på arbeidsmiljøutvikling, avsette tid til dette samt ser verdien i en så medvirkningsbasert metode.<br> * Vi har styrket den i forhold til lederstøtte og kan også utvikle den videre i forhold til medvirkning.
 +
 
 +
Seksjon for HMS
 +
 
 +
UV-fakultetet – november 2008,<br>våren 2009
 +
 
 +
•<br> LAMU har initiert undersøkelsen og er arbeidsgruppe
 +
 
 +
•<br> Møte med dekan/ledergruppen
 +
 
 +
*Invitasjon til å være med på nominere spørsmål Ca. 20 meldte seg.
 +
 
 +
•<br> Endelig spørreskjema fastsatt av LAMU
 +
 
 +
•<br> Presentasjon for alle tilsatte
 +
 
 +
*Verksteder på enhetene – diskusjon av resultater og arbeid med tiltak
 +
 
 +
ISP – valgte utfordringer
 +
 
 +
*Åpenhet og diskusjon<br> * Tydeligere personalledelse<br> * For mange arbeidsoppgaver for mange ansatte<br> o Blant tiltakene er:<br> + Felles personalmøter hver 2.måned samt tilrettelegging for interne møter (undervisningsfri)<br> + Diskusjon i ledergruppen om hvordan bli bedre på tilbakemelding
 +
 
 +
ILS- valgte utfordringer
 +
 
 +
*For stor arbeidsmengde<br> * Legge til rette for publisering<br> * Tydeliggjøre personalledelse/personalansvar<br> * Motvirke uheldige konsekvenser av mangel på samlokalisering<br> o Noen av tiltakene er:<br> + Konsekvensanalyse i forkant av oppdrag<br> + Skriveverksted høsten 2009<br> + Ta vare på gode møteplasser – og utvide
 +
 
 +
Tilbakemeldinger så langt
 +
 
 +
*Dekanen utrykker tillit til oss som gjennomfører – verneombudene gjør det samme<br> * Lederne blir trygge underveis<br> * ”Glade for at de valgte intern konsulenter”
 +
 
 +
Hva har vi sett og lært?
 +
 
 +
*Metoden utfordrer styringsretten –<br> * Uklare kommunikasjonslinjer mellom ledelsesnivåene og mellom dekan/ fakultetsdirektør og instituttleder/kontorsjef vanskeliggjør prosessen<br> * Manglende kommunikasjon mellom LAMU og ledelsen. Ingen etterspørring fra ledelsen heller.
 +
 
 +
Sett og lært? Forts.
 +
 
 +
*Forholdet mellom LAMU og liten arbeidsgruppe på instituttet – bare LAMU har vært med på diskusjonen om de valgene som er gjort<br> * Det er knapp tid på verkstedene – for knapp tid? Balanse mellom hva som er ideelt og hva som er mulig…<br> * Det er ikke enkelt å konkretisere når det kommer til tiltak…<br> * Hvordan jobbe med tiltak for hele fakultetet?
 +
 
 +
Side 1 Side 2 [[Arkiv 2009 s3|Side 3]]<br>

Nåværende revisjon fra 1. mai 2010 kl. 12:51

Fil:Seksjon for HMS, Kristine Mollø-Christensen Arbeidsmiljøundersøkelser ved UiO de siste tre årUndersøkelser som har vært (siste tre år)

  • Sekretariatet ved Juridisk fakultet 2006 spørreundersøkelse og prosess ved Seksjon for HMS mai 2006, oppfølgingsundersøkelse av Arbeidsforskningsinstituttet med intervjuer av alle tilsatte i januar 2007. Mellomlederopplæring hovedtiltak.
    * Administrasjonene ved Juridisk fakultet årsskiftet 2007/2008 (Sensus).Arbeidsgruppe. En del diskusjon rundt anonymitet. Sensus utelot i utgangspunktet å opplyse om at det var frivillig å besvare spørreskjema.

Undersøkelser som har vært forts

  • Organisasjons- og personalavdelingen (kulturkartlegging i regi av AFF) 2007. Stemmeverktøy i etterkant 2008.
    * USIT – 2005 Mentor
    * Naturhistorisk museum start høsten 2007 i regi av organisasjonspsykolog Gry Osnes. 7 seksjoner og administrasjonen. Seksjonsmøter med ledermøte før og etter. Temagrupper organisert rundt ”viktige tema” og ”entusiasme og muligheter”. Tiltaksplaner. Seks møter om lederrollen. Oppfølging i LAMU og ledermøter.

Humanistisk fakultet 2007/2008/2009

• Omfattende anbudsrunde i etterkant av diskusjoner på fakultetet med styringsgruppe og referansegruppe. Avtale med Sensus A/S som også omfatter evaluering/ny runde i 2011.

  • Ferdig spørrebatteri – noe skreddersøm.
    * Sensus holdt presentasjon av resultater bare for lederne.
    * Lederne fikk ferdige presentasjoner for å holde på sine enheter.
    * Alle instituttene har hatt seminarer og gjennomgått resultatet. De har også opprettet arbeidsgrupper som har jobbet videre med å lage forslag til handlingsplaner.
    * Det tok lang tid før medvirkning ble ivaretatt.

HF forts.

  • HF fornøyd med Sensus – men det har krevd en aktiv holdning til firmaet.
    * Gjennomgående tiltak

-Makt og beslutningsstrukturer

-Samspill og samarbeid

-Kompetanseutvikling og karriereveier for administrativt tilsatte

-Ønske om flere møteplasser
-Styrke verneombudet
Det matematisk – naturvitenskapelige fakultet

  • For hele Mat Nat. Matematisk institutt januar 2006, Kjemisk institutt mars 2006.
    * Variant av Egenvurderingen. Blandet med lederevaluering.
    * Statistisk bearbeiding ved Seksjon for HMS, prosess ved lokal HMS-koordinator
    * Alle enheter diskuterte resultater i LAMUene og laget handlingsplaner.
    * Mat. Nat ønsket å kjøre samme spørrebatteri igjen.

Egenvurdering av arbeidsmiljø – 2001 -

  • Utviklet av AFI i samarbeid med UiO – for kunnskapsvirksomheter
    * Direkte og representativ medvirkning
    * Enheten velger ut ca. 25 spørsmål + 8 fra UiOs ledelse – ”risikovurdering”
    * Spørreskjema sammen med helse-skjema ut til alle på enheten
    * Anonymt

Samarbeidsavtale

• Forventninger til enheten/fakultetet

-forpliktelse til aktivt å støtte undersøkelsen, sikre medvirkning fra arbeidstakersiden, samt følge opp undersøkelsen med handlingsplan og tiltak (som enheten selv kan gjennomføre).

• -Forventninger til Seksjon for HMS:

-
at seksjonen fasiliterer og koordinerer selve undersøkelsen.
-
at nødvendig materiale for gjennomføring av undersøkelsen blir levert ihenhold til denne samarbeidsavtalen.
-
at seksjonen ivaretar de personvernmessige forhold ved undersøkelsen.
-
at seksjonen rapporterer i forhold til avtale.

Arbeidsgruppens oppgaver

  • Å sikre progresjon i arbeidet
    * Sørge for at det legges opp til medvirkning
    * Motivere til størst mulig deltakelse

Temaer i spørsmålspoolen

  • Mestring og egenkontroll
    * Arbeidsbelastning
    * Ledelse
    * Kompetanse
    * Trivsel og arbeidsmiljø
    * Sikkerhet
    * Andre spørsmål for UiO
    * Helsespørsmål
    * Åpne spørsmål

Gangen i undersøkelsen

  • Nedsettelse av arbeidsgruppe
    * Formøte med ledergruppen og verneombudene
    * Informasjonsmøte med alle tilsatte
    * Utvelgelse av spørsmål
    * Besvarelse av spørreskjema – hvis avkryssetmobbing/trakassering – reply med tilbud om kontaktmed helspersonell
    * Behandling av resultater –ledere, vo, verksted,
    * Fastsetting av tiltak
    * Oppfølging og videre arbeid
    * Evaluering etter ca.12 måneder

Hvem passer egenvurderingen for?

  • Kartleggingsmetode som involverer alle tilsatte. Slik oppfyller den også intensjonen i Arbeidsmiljøloven og HMS-forskriften (Internkontrollforskriften).
    * Kartleggingsmetode, arbeidsmiljøutviklingsverktøy, instroduksjon systematisk HMS-arbeid.
    * ”Egenvurderingen” passer på de steder hvor ledelsen er positiv til å sette mye fokus på arbeidsmiljøutvikling, avsette tid til dette samt ser verdien i en så medvirkningsbasert metode.
    * Vi har styrket den i forhold til lederstøtte og kan også utvikle den videre i forhold til medvirkning.

Seksjon for HMS

UV-fakultetet – november 2008,
våren 2009


LAMU har initiert undersøkelsen og er arbeidsgruppe


Møte med dekan/ledergruppen

  • Invitasjon til å være med på nominere spørsmål Ca. 20 meldte seg.


Endelig spørreskjema fastsatt av LAMU


Presentasjon for alle tilsatte

  • Verksteder på enhetene – diskusjon av resultater og arbeid med tiltak

ISP – valgte utfordringer

  • Åpenhet og diskusjon
    * Tydeligere personalledelse
    * For mange arbeidsoppgaver for mange ansatte
    o Blant tiltakene er:
    + Felles personalmøter hver 2.måned samt tilrettelegging for interne møter (undervisningsfri)
    + Diskusjon i ledergruppen om hvordan bli bedre på tilbakemelding

ILS- valgte utfordringer

  • For stor arbeidsmengde
    * Legge til rette for publisering
    * Tydeliggjøre personalledelse/personalansvar
    * Motvirke uheldige konsekvenser av mangel på samlokalisering
    o Noen av tiltakene er:
    + Konsekvensanalyse i forkant av oppdrag
    + Skriveverksted høsten 2009
    + Ta vare på gode møteplasser – og utvide

Tilbakemeldinger så langt

  • Dekanen utrykker tillit til oss som gjennomfører – verneombudene gjør det samme
    * Lederne blir trygge underveis
    * ”Glade for at de valgte intern konsulenter”

Hva har vi sett og lært?

  • Metoden utfordrer styringsretten –
    * Uklare kommunikasjonslinjer mellom ledelsesnivåene og mellom dekan/ fakultetsdirektør og instituttleder/kontorsjef vanskeliggjør prosessen
    * Manglende kommunikasjon mellom LAMU og ledelsen. Ingen etterspørring fra ledelsen heller.

Sett og lært? Forts.

  • Forholdet mellom LAMU og liten arbeidsgruppe på instituttet – bare LAMU har vært med på diskusjonen om de valgene som er gjort
    * Det er knapp tid på verkstedene – for knapp tid? Balanse mellom hva som er ideelt og hva som er mulig…
    * Det er ikke enkelt å konkretisere når det kommer til tiltak…
    * Hvordan jobbe med tiltak for hele fakultetet?

Side 1 Side 2 Side 3