Blått interiør

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Harriet Backer malte Blått interiør i Paris i 1883, og kunstverket ble stilt ut samme år på Høstutstillingen. Oljemaleriet på lerret, med målene 84 x 66 cm, ble eies i dag av Nasjonalmuseet / Nasjonalgalleriet i Oslo. Det er med Blått interiør at Harriet Backer bryter med realismen og introduserer impresjonismen i sin kunstneriske produksjon.


I Aftenposten kunne en 07.03.1884 lese følgende uttalelse fra kunsthistorikeren Andreas Aubert om Backers maleri Blått interiør: "Ved dette fine og paa samme Tid saa friske Billede, hvor hvert Atom er Farve, har Frøken Backer erobret sig et nyt og rigt Felt. Hun trænger ikke længer til Renaissancemotiver, Cluny-interiører o.s.v.; hun har taget fuldt Fotfæste i vor egen Tid, ikke alene som en fin og moden Kunstnerinde, men ogsaa frisk og mer umiddelbar."[1]

Blått interiør NG.M.02582 (2).jpg

Motivbeskrivelse

Harriet Backer har i Blått interiør benyttet realismens tematikk og blandet den med innslag av impresjonistisk lys-og fargebruk. Maleriet følger den akademiske tradisjonen med en gjennomarbeidet komposisjon. Atmosfæren i maleriet er rolig og stille, noe som formidles gjennom kvinnen kontemplative holdning mens hun broderer.

Kvinnen er vendt mot et lysfylt vindu på høyre vegg. 


Formalanalyse

Det eneste lyset i maleriet er solen som skinner inn gjennom vinduet til høyre, men vi kan ikke se selve lyskilden på grunn av gardinene som henger foran vinduet. Backer har forsøkt å fange lyset, skyggen og fargene som skapes i rommet når solskinnet flommer inn.

Den blå fargen går igjen i bildet. Lyset fra vinduet tar opp det mørkeblå i gardinene og gir de fleste gjenstandene en blålig glans. Kun i skatollet, i blomsten i speilet og i leken på gulvet, har kunstneren latt rødfargen være fremtredende.

På nært hold ser vi tydelig penselstrøkene og den maleriske stilen til Backer, samt at hun har brukt ulike nyanser og sjatteringer i fargene for å få fram spillet som skapes i møblene idet lyset skinner inn. På avstand blandes alle disse fargene i synet vårt, og kunstverket får dermed et realistisk uttrykk.

Referanser

  1. Grate og Hökby. 1880-årene i nordisk maleri. Nasjonalgalleriet: 24.aug-13.okt 1985,57. Sitat etter Andreas Aubert i Aftenposten 7.3.1884

Bibliografi

Grate,Pontus, Hökby,Nils-Göran. 1880-årene i nordisk maleri : Nasjonalgalleriet, 24. august-13. oktober 1985.Oversettelser: Elisabeth Petersen ... [et al.] Oslo: Nasjonalgalleriet, 1985.

Kielland, Else Christie. Harriet Backer. Oslo: Aschehoug Forlag, 1958.

Lange,Marit. Harriet Backer. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1995.

Vik, Cathrine Hovdahl, og Randi Nygaard Lium red. Harriet Backer: En lysets magiker. Trondheim: Tapir akademisk forlag, 2008


Eksterne lenker

http://nbl.snl.no/Harriet_Backer/utdypning

http://www.hostutstillingen.no/historikk/