Elektriker

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Elektriker er en frittstående skulptur som inngår sammen med fem andre arbeiderskulpturer plassert på trappen på Oslo rådhus. Skulpturen ble laget i 1951 av Per Palle Storm (1910- 1994 ) på oppdrag for Oslo kommune, etter deltagelse i en konkurranse om utsmykningen av Rådhuset.

Per Palle Storm, Elektriker / BONO 2009 Foto: B.Stolpmann ©

Motivbeskrivelse

Per Palle Storm, Elektriker / BONO 2012 Foto: I.Hesbøl ©
Skulpturen forestiller en ung voksen mann som står oppreist med begge fotsålene mot underlaget. Han bærer en kabelkveil over venstre skulder, som han holder på plass med høyre hånd oppe ved venstre skulder, og med venstre hånd nederst på kabelkveilen. I tillegg lener han seg lett over mot høyre for å manøvrere vekten av den mens han går; av det lett bøyde høyre kneet kan vi se at han er på vei til å ta etskritt fremover. Hodet er også bøyd lett forover, blikket er innadvendt og konsentrert. Han er kledd i arbeidstøy, med oppbrettede skjorteermer.

Skulpturen er i bronse, ca 240 cm høy, ca 94 cm dyp (diameter av kabelkveilen han bærer på går som utover kroppens grenser) ca 48 cm bred (målt fot til fot). Verket står på en sokkel av to steinblokker, hvorav den ene er integrert i rådhustrappen.


Formale virkemidler

Storm skulle selv ha sagt at han var "en innbitt, forbanna naturalist" noe som igjen stemmer bra med den naturalistiske tradisjon verket ligger i. Her var fokuset på den anatomiske presisjon og den korrekte gjengivelsen viktigst. Dette var ett uttrykk som Storm dyrket og hele sitt liv søkte å perfeksjonere. Renessansens mestere var hans store forbilder og inspirasjon. Og som Leonardo da Vinci gjorde han utallige anatomistudier, tegnet skjeletter og deler av skjeletter som ledd i prosessen med å fange det fullkomne i naturen. Et mer samtidig forbilde for Storm var den franske skulptøren Auguste Rodin (1840- 1917). Storm er født i Danmark, og studerte skulptur i Sør- Amerika, Tyskland, Spania, Italia og til slutt Norge. Her var han student på Kunstakademiet under Wilhelm Rasmussen (1879-1965), og i perioden 1946 til 1980 virket han selv som professor i skulptur på Kunstakademiet.[1]

Bronseskulpturer blir patinert av å stå utendørs. Dette har i årenes løp gitt et preg som kan ligne svette og skitt etter en hard arbeidsdag. Verket har en grov overflate,
Per Palle Storm, Elektriker / BONO 2012 Foto: I.Hesbøl ©
og virkeligheten av en arbeider forsterkes ytterligere av den rå, organiske måten Storm behandlet bronsen på. Linjene er skiftesvis skarpe og myke, albuer og kneskåler er rette, mens stoffet i klærne omsvøper figuren lett og behagelig. Likevel vet han å variere mellom det organiske og stiliserte. Storm er tro mot virkeligheten og med sitt redskap rundt armen blir skulpturens yrke identifisert. For uten kabelen ville hele karakteristikken rundt mannen som elektriker forsvinne, og vi ville stå igjen med en helt alminnelig figur uten noen som helst yrkestilknytning.

Kontekst

Skulpturene skulle representere arbeiderne som hadde vært med på å bygge Rådhuset. Opprinelig skulle skulpturene stå inne i Rådhushallen, men ble til slutt plassert permanent på trappen utenfor på sjøsiden. Det førte til debatt av flere årsaker, at de var for små, for realistiske og lite monumentale, og at de forstyrret Rådhusets arkitektoniske harmoni.[2]

Byggingen av Rådhuset stoppet opp under krigen. Fullførelsen og utsmykningen i etterkrigstiden kan leses som et helbredelsesprosjekt: et ”lappeteppe” av symboler med elementer av norsk historie, folkeeventyr, helgener, litterære skikkelser, ”by og land hand i hand”, kongefamilien, og i forlengelsen av alt dette føyer også fokuset på arbeiderklassens rolle, sosialdemokratiet og ideen om et egalitært Norge seg inn, og dermed også Storms seks skulpturer. Storms skulpturer kan ses som et speilbilde for den tid, kultur og samfunn som eksisterte i etterkrigstiden. 

Referanser

  1. http://snl.no/.nbl_biografi/Per_Palle_Storm/utdypning (07.09.2012)
  2. Flor Harald, Norges Kunst Historie. «Etterkrigstidens skulptur» Bind. 7,297.

Bibliografi

Benum, E. Oslo Bys Historie: Byråkratiens by fra 1948 til våre dager. Bind 5. Oslo:  J.W. Cappelens Forlag A.S., 1990.

Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie. Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag. 2. utg. Oslo: Det Norske Samlaget, 2004

Durban, Arne. ”Per Palle Storm”. I Kunsten i dag. Nr 5, (1948): 16- 33

Flor, Harald. ”Etterkrigstidens skulptur”. I Knut Berg (red.). Norges kunsthistorie. Bind 7. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag A/S, 1983. 

Just, C. Rådhuset i Oslo. Oslo: Oslo Kommune, 1950.

Markussen, Å. ”Konservatismens Høyborg? Billedhuggerklassen på Statens Kunstakademi i 70 år. Gunnar Utsond, Wilhelm Rasmussen og Per Palle Storm.” I Kunst og kultur, nr. 1, 2007.

Mørstad, E.  Skulpturleksikon: Begreper og betegnelser i billedhuggerkunsten. Oslo:
Ad notam Gyldendal, 1992.

Norsk Kunstnerleksikon. "Bildende Kunstnere, Arkitekter, Kunsthåndverkere." Oslo: Universitetsforlaget A.S.

Parmann, Øistein. Norsk skulptur i femti år. Oslo: Dreyers Forlag, B. A. Butenschøn A.s & Co., 1969.

Rom, Per. Oslo Rådhus. Oslo: Oslo kommune, 1963.

Østby, Leif, Glenny Alfsen, Bodil Sørensen og Nasjonalgalleriet. Norsk Kunstnerleksikon: bildende kunstnere, arkitekter, kunsthåndverkere. 1. utg. Oslo: Universitetsforlaget, 1986.

Eksterne lenker

www.radhusets-forvaltningstjeneste.oslo.kommune.no/kunst_og_interior/article228849-60226.html

snl.no/Per_Palle_Storm