Gate i Kragerø

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Frits Thaulow, Gate i Kragerø, 1882. Olje på lerret, 58 x 79 cm. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland.

Frits Thaulow

Frits Thaulow var en norsk kunstner og grafiker som var født i Christiania 1847 og som døde i Nederland 1906.[1] Frits Thaulow fikk sin kunstner utdanning i København, senere fikk han impulser fra Paris og Frankrike.[2] Når han vente hjem var han en overbevist naturalist.[1] Thaulow hadde en tydelig innvirkning på den norske kunstscenen på 1800-tallet, særlig rundt 1880-årene. I 1882 malte han Gate i Kragerø, dette året var han også med på å etablere høstutstillingen.[1] Thaulow sin kunst består primært av landskapsmaleri med fokus på lys og skygge. Han var enormt opptatt av å male en plein air og utendørsmaleriet står sentralt hos Thaulow. Thaulow bodde i Frankrike fra 1892 til 1906.[2]

Materiale og metode

Maleriet måler 58 x 79 cm, det er malt i olje på lerret. Det hører ti sjangeren friluftsmaleri, og malingen ble påbegynt utendørs i Kragerø -4 grader celsius den 28 februar 1882.[3] Og det var ferdig før 5 mars 1882

Utendørsmaleriet ble pionert av franske malere etter oppfinnelsen av malingstuben i 1841. Denne oppfinnelsen gjorde at kunstnerne ikke lenger var bundet til atelierer, men kunne ta med seg oljemalingen ut for å male ute. Å male ute ble kalt au plain air, i fri luft. Frits Thaulow tilbrakte mye tid i Paris og lot seg påvirke av franske kunstbevegelser. Ifølge Thaulows venn Hjalmar Johnsen så «Han Thaulow maler nu aldri efter studier, han gjør sine billeder færdige ute»[4]. Ved å male hele maleriet ute hadde Thaulow konstant tilgang på motivet sitt, men han utsatt for naturens vilje. Fluktueringer i lys, vind og menneskers bevegelser kan hele tiden endre motivet.

figur 1

Thaulow benyttet seg ikke av studioarbeid. Han malte først et grunnmaleri før han gikk over til detaljarbeid.[4] Å male i kulde har en effekt på maleriet. Andre medium, som akvarell, er vanskelige å bruke i minusgrader siden de må forholde seg til frysepunktet til vann, men oljemaling har lavere frysepunkt, så det er mer egnet for å male au plain air i kulde. Selv om Oljemaling har lavere frysepunkt enn vannbaserte medium kan det bli påvirket av kulde. Oljemaling blir tykkere i kulde, men tørketiden blir lengre. Teknikken som brukes blir derfor påvirket av temperaturforandringer. Korte penselstrøk er mer egnede for tykk maling enn lange strøk. Thaulow benyttet seg av korte raske penselstrøk, dette valget har flere årsaker, Thaulow jobbet med temperaturen han malte i og de korte hurtige strøkene er med på å skape en dynamisk følelse av liv og bevegelse. Dessuten er snøen laget ved hjelp av scumbling teknikk, en teknikk som krever tykk maling, noe som kulden igjen bistår med.

Thaulow benyttet seg av perspektivtegning for å skape en illusjon av dybde på det todimensjonale lerretet. majoriteten av bildets diagonale streker leder inn mot et forsvinningspunkt lokalisert over de akende barna (se figur 1). Plasseringen av dette forsvinningspunktet gjør at øyet ledes av diagonalene mot de akende barna.

Motivbeskrivelse

Maleriet Gate i Kragerø av den norske kunstneren Frits Thaulow, er et landskapsmaleri fremstilt på en naturalistisk måte fra sent 1800-tallet. Gate i Kragerø med akende barn er en tittel som av og til blir brukt for maleriet,[2] men maleriets eier Nasjonalmuseet bruker den korte varianten Gate i Kragerø, det har de gjort siden 1942.[5] Den korte tittelen setter søkelyset på settingen istedenfor menneskene som er malt i bildet. Maleriet gir et utsnitt fra Bjørnborg-bakken i Kragerø på en vinterdag på 1800-tallet.[4] Vi ser en snøkledd gate som strekker seg gjennom to rekker med hus. Det er et par synlige steiner langs veien. På venstre side i billedet ligger det tre hus, som kaster noen skygger over den ellers solfylte gaten. Husene er arketypisk for en norsk kystby, og da spesielt Kragerø. På andre siden av veien, til høyre i billedplanet ser vi noen hus som bader i sollys. Husene er malt i klare, kjølige farger. Midt i gaten ser vi fire individer fordelt på to kjelker, de er godt kledd inn og de aller fleste bærer en lue. Det er også malt tre mennesker på vei opp denne gaten. En herremann er malt på venstreside av gaten, på toppen av en steintrapp hvor han lener seg mot gelenderet. Personene på høyre siden har med seg en noe som kan se ut som en kjelke på vei opp på toppen av gaten. På toppen er det et hvitt hus med en liten folkemengde foran seg. Menneskene som er malt er plassert relativt langt bak i billedet så de er litt mer enkelt detaljerte, og det er kun de fremste barna som man kan skjelne ansiktstrekkene til. Det sees en antydning til blå himmel i toppen av maleriet, på venstre side. Sammen med skyggene av husene på venstre side kan man se at dette var en solfylt vinterdag. Furuskogen bakerst i billedet er i motsetning til gaten nesten bar for snø. Maleriet fanger det kjølige, men sterke lyset man finner ved kysten i Norge på vinteren.

Formale virkemidler

En Gate i Kragerø skildrer et veldig hverdagslig moment. Det er et levende verk, der det skildres barn som aker i en bakke bedekt med ny snø. Et utsnitt fra Thaulows elev, Hjalmar Johnsens dagbok sier «Thaulow praiede kl. 9. Gik sammen ud for at male. 4 gr. kulde. Forrige dags snefald havde skabt en hel del omvæltninger i naturen.»[6].

Det er et harmonisk verk, hvor samspillet mellom lys og skygger skaper naturlige kontraster, samt en følelse av harmoni og balanse i verket. Det er benyttet en horisontal og stigende linjedominans i verket. Husene er plassert på slike horisontale linjer som skaper illusjonen av at gaten ligger i et stigende terreng. Verket har en naturlig dybdefølelse med forsvinningspunktet plassert i det gylne snitt[7], der alle linjene i verket møtes på toppen av bakken. Thaulow har benyttet seg av naturalistiske farger som skaper en følelse av dagslys. I vegetasjonen som befinner seg i bakgrunnen av verket er det en generell tett ansamling av furu, med lysebrune stammer og mørke grønntoner på greinene. I bakgrunnen av skogen skimtes det en blå himmel.

Fargene Thaulow har benyttet seg av i maleriet skaper illusjonen om et skarpt lys, slik det kan være på vinterlige solskinnsdager ved kysten. Ved å se på verket er det tydelig en tidig morgen, med solen som lyskilde utenfor rammen på venstre side. Husene er malt i duse, nedtonede farger. Rød-, gul-, og gråtoner er fremtredende. Klærne barna har på seg er nøytrale og mørke i farge – svart, nyanser av brunt og blått. Det er benyttet blå og grå toner i landskapet og i snøen, som skaper en illusjon av kulde; det er en generell kjølig fargedominans i verket. Bruken av de kjølige og duse fargene skaper en form for nostalgi og en følelse av et levende miljø i verket.

Naturalisme

Frits Thaulow var ein av dei ledane figurane innan den naturalistiske kunstperioda i Noreg. Denne perioden strakte seg utover 1880-åra fram til nyromantikken[6]. Maleriet hans Gate i Kragerø bærer mange preg av naturalismen. Verket er malt med olje på lerret, som var det dominerande mediet blant naturalistiske kunstnarar[8]. Den naturalistiske kunstoppfatninga setter mykje fokus på naturen og å male den så realistisk som mogleg, utan bruk av abstraherande eller idealiserande midlar[8]. Dette førar til at naturalistiske maleri slik som Gate i Kragerø brukar veldig alminneleg og kvardagsleg motiv[1]. Maleriet har ein nesten fotografisk kvalitet til seg, med naturalistiske farger og nitid stoffattgiving særleg i snøen, noko som Frits var kjent for[1], som spiller inn i den realistiske forutsetninga som naturalismen strevde for.

Litteraturliste

  • Achen, Henrik von. Det Gylne Snitt. Institutt for sammenlign. politikk, Universitetet i Bergen, 1990. https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2009071401121.
  • Bøe, Ulla Tarras-Whalberg. Vinterland: Norsk vintermaleri fra to sekler: vandreutstilling innen rammen for  kulturprogrammet for de olympiske leker på Lillehammer i 1994, Oslo: De norske bokklubbene, 1993 s75
  • Opstad, Gunvald. Vinterland: Norske Kunstnere skildrer vinteren, Oslo: Aschehoug,1993 s34-37
  • Poulsson, Vidar: Frits Thaulow i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 18. september 2023 fra https://nbl.snl.no/Frits_Thaulow
  • Store norske leksikon (2005 - 2007): Frits Thaulow i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 17. september 2023, https://snl.no/Frits_Thaulow
  • Store norske leksikon (2005 - 2007): naturalisme - kunst i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 18. september 2023, https://snl.no/naturalisme_-_kunst
  • Østvedt, Einar. Frits Thaulow, Mannen Og Verket. Vol. 3, Oslo: J. Chr. Gundersen, 1951.

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Store norske leksikon (2005-2007): Frits_Thaulow på snl.no
  2. 2,0 2,1 2,2 Poulsson, Vidar. Frits Thaulow i Norsk kunstnerleksikon nkl.snl.no
  3. Opstad, Gunvald. Vinterland. (Oslo: Aschehoug, 1993) s36
  4. 4,0 4,1 4,2 Bøe, Ulla Tarras-Whalberg, Vinterland, (Oslo: De Norske Bokklubbene, 1993) s75
  5. Ukjent, Kunst og Ukunst i Nasjonalgalleriet oppryddingen 1942, Oslo: Det Mallingske bkotrykkeri, 1942. s9
  6. 6,0 6,1 Østvedt, Frits Thaulow, mannen og verket, 3. S. 33, S. 56
  7. Achen, Henrik von. Det gylne snitt (Institutt for sammenlign. politikk, Universitetet i Bergen, 1990)
  8. 8,0 8,1 Store norske leksikon (2005 - 2007): naturalisme - kunst i Store norske leksikon på snl.no